«Θατσερικό μανιφέστο εκθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης το πόρισμα της ‘‘Επιτροπής Σοφών’’»

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Στρατούλη*

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για το Ασφαλιστικό, που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «χάραξε μονοπάτι». Τελικά, σε ποια κατεύθυνση οδηγεί αυτό το μονοπάτι;
Το πόρισμα της Επιτροπής των λεγόμενων «Σοφών» για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα ακραίο αντικοινωνικό, κυριολεκτικά θατσερικό μανιφέστο εκθεμελίωσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καταστροφής των συντάξεων και εξανδραποδισμού των συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει για την Επιτροπή των λεγόμενων «Σοφών» το ρόλο του «λαγού» για την προωθούμενη από αυτήν και συμφωνημένη με την τρόικα στο 3ο μνημόνιο κατεδάφιση των συντάξεων και συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ντροπή σε όσους βάζουν την υπογραφή τους κάτω από τέτοια ανθρωποκτόνα πορίσματα και μάλιστα στο όνομα μιας δήθεν βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία όμως υπονομεύουν οι ίδιες οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μειώνουν μισθούς και αυξάνουν την ανεργία! 
Διπλή ντροπή στην κυβέρνηση, που αξιοποίησε αυτό το πόρισμα για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ώστε να περάσει χωρίς σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις το νομοσχέδιο στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων. 
Τριπλή ντροπή στα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) και ως νεκροθάφτες της κοινωνικής ασφάλισης ρίχνουν τους συνταξιούχους στον κοινωνικό Καιάδα. 
Οι προτάσεις για ενοποίηση των Ταμείων, ενιαίους κανόνες για εισφορές-παροχές, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους, και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων τι επιπτώσεις θα έχουν για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;
• Η σύνδεση των κατώτατων συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που θεσμοθετήθηκαν μετά τις εκλογές, θα τις μετατρέψει σε αόρατες.
• Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για ήδη συνταξιούχους και νέους συνταξιούχους να ισοπεδωθεί προς τα κάτω για όλους και να μειωθεί από 70% σε 55%, θα τις μετατρέψει σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε επαίτες.
• Η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια ή η πλήρης εξατομίκευσή τους με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οδηγεί στην εξαέρωση και ουσιαστικά στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
• Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε αυτές του ΙΚΑ οδηγεί στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ και σε μεγάλη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.
• Η δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου για όλους, με συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό χάος, θα αυξήσει το χρόνο αναμονής για τη χορήγηση των συντάξεων και κυρίως θα χειροτερεύσει δραματικά το επίπεδο των συντάξεων.
Η βασικότερη ανατροπή αφορά το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο, που ουσιαστικά περιγράφει ένα ζοφερό μέλλον για όσους -αν τα καταφέρουν με τόσο υψηλή ανεργία- εργαστούν για πρώτη φορά από 1/1/2016. Τι ακριβώς προβλέπεται για την εθνική-κοινωνική σύνταξη και τι είναι το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικές μερίδες;
Η θέσπιση ατομικών ασφαλιστικών μερίδων, δηλαδή «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο, και η αντικατάσταση του συστήματος των «καθορισμένων παροχών» από το σύστημα «καθορισμένων εισφορών» καταργούν πλήρως τον αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και τον μετατρέπουν σε ατομικό-κεφαλαιοποιητικό, επιβάλλοντας έναν ακραίο κοινωνικό δαρβινισμό.
Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι πρόβλημα πόρων. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, αποτέλεσμα της διαχρονικής ληστείας τους και της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων;
Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δημόσιο και αλληλέγγυο, καθολικό και αναδιανεμητικό. 
Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης έχει την έννοια πως το κράτος επωμίζεται το ρόλο εγγυητή της ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος να χορηγεί αξιοπρεπείς συντάξεις στους τωρινούς και στους μελλοντικούς συνταξιούχους. 
Η Λαϊκή Ενότητα προτείνει ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καθολικού χαρακτήρα, που θα προστατεύει εξίσου όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες ανεξάρτητα από την υπηκοότητα, τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, το χρόνο ένταξής τους στην ασφάλιση. 
Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για ένα αναδιανεμητικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και αλληλεγγύης γενεών και όχι ένα μοντέλο ατομικών κουμπαράδων αποκλεισμού και εξαθλίωσης. 
Το ασφαλιστικό στη χώρα μας είναι σε κρίση, όχι λόγω υψηλών δαπανών, αφού οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά λόγω των ανεπαρκών εσόδων του. Αυτά μπορούν να αυξηθούν μόνο με την κατάργηση των πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας και την αντικατάστασή τους από μια πολιτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνική δικαιοσύνη, στήριξη και αύξηση μισθών και θέσεων εργασίας. Επίσης με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, με την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στην κοινωνική ασφάλιση και με την επιστροφή των κλεμμένων και διαδοχικά λεηλατημένων από την άρχουσα τάξη αποθεματικών της. 
 Με ποιους τρόπους μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά το εργατικό κίνημα και η Αριστερά στην επιχειρούμενη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης; 
Ο λαός με την ψήφο του ή την αποχή του δεν έδωσε στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για την εξόντωσή του και μετά το πρώτο μετεκλογικό μούδιασμα θα της δώσει με τους αγώνες του την απάντηση που της αξίζει. Η Λαϊκή Ενότητα θα δίνει μαζικό και δυναμικό παρών στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες που προετοιμάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα, προσπαθώντας να συμβάλουμε στο συντονισμό και στην κλιμάκωσή τους σε πανελλαδικό πανεργατικό απεργιακό επίπεδο και προβάλλοντας και προωθώντας την εναλλακτική πολιτική και οικονομική μας πρόταση. 

*Μέλος της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία