«Μάθημα 1ο: Απεργία»*

Φωτογραφία

Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κάνει στη φετινή χρονιά τις λιγότερες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών εδώ και δεκαετίες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ελισσαίος Φάκαρος, Σάσα Χασάπη, εκπαιδευτικοί

Τα δημόσια σχολεία στο στόχαστρο

 

Ο διορισμός 5 δασκάλων και 35 νηπιαγωγών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 185 καθηγητών στη δευτεροβάθμια αποτελεί εμπαιγμό, όταν τα στοιχεία των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ λένε ότι έχουν υποβληθεί 1.800 και 3.200 αιτήσεις συνταξιοδότησης αντίστοιχα.

Χιλιάδες οργανικές θέσεις μένουν κενές στα δημόσια σχολεία, καθώς ο συνολικός αριθμός προσλήψεων (225 εκπαιδευτικοί ) ανεβάζει την αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων (σε 1/42 για την πρωτοβάθμια), τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για 1/5.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας (23/8), δήλωσε ότι οι κενές θέσεις θα καλυφθούν με «προσλήψεις» αναπληρωτών, πράγμα το οποίο διαψεύδουν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, αφού ο συνολικός αριθμός πιστώσεων που έχει ανακοινωθεί είναι για 12.500 χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Πρόθεση του υπουργείου φαίνεται να είναι και η αύξηση του ωραρίου κατά 1 ώρα των μονίμων εκπαιδευτικών από τη φετινή χρονιά (καθώς αυτό συνδέεται με περίπου 8.000 προσλήψεις λιγότερες).

Εκτός από τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα δημόσια σχολεία θα έχουν να αντιμετωπίσουν στη νέα χρονιά και την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο και θέρμανση, χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας και αναλώσιμα. Όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ: «Η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση χρημάτων, ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης… ζητάμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών… την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε και η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέσω επιτροπής που θα υποβάλει μελέτη για τα κριτήρια και τον τρόπο απομάκρυνσης από την υπηρεσία σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης. Παρόλο που το υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά πως η αξιολόγηση συνδέεται με απολύσεις, είναι σαφές ότι στόχος της αξιολόγησης είναι να καταστεί ο εκπαιδευτικός αποδιοπομπαίος τράγος για τα κακώς κείμενα που προκαλεί η πολιτική του μνημονίου στην εκπαίδευση δυο χρόνια τώρα. Την ώρα μάλιστα που για τον νέο εκπαιδευτικό ο εισαγωγικός μισθός είναι 650 ευρώ, ενώ για τους παλιούς προβλέπονται νέες περικοπές μισθών και δαπανών για την υγεία, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κ.ά.

Επειδή η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης οδηγεί μια ώρα αρχύτερα το δημόσιο σχολείο σε διάλυση, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν αποφασίσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα καταλήξει σε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη. Στις 10/09 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 11/9, μέρα του αγιασμού, διοργανώνονται δίωροι συμβολικοί αποκλεισμοί (12.00-14.00) των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.  Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται επίσης σε κινητοποίηση για τις 12 Σεπτέμβρη, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας.
Η απεργία αυτή είναι ο καλύτερος τρόπος να πιάσουμε το νήμα των μεγάλων περσινών απεργιών και να ξεκινήσει η νέα αγωνιστική χρονιά. Ο κλάδος χρειάζεται να θυμηθεί ξανά τη μεγαλειώδη απεργία διαρκείας των δασκάλων του 2006, που οργανώθηκε με περιοδείες, μαζικές συνελεύσεις των συλλόγων, απεργιακό ταμείο. Είναι ευκαιρία και καθήκον για την Αριστερά στους πρωτοβάθμιους συλλόγους να αναλάβει την όσο το δυνατό καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.

*Σύνθημα από τη μεγαλειώδη απεργία διαρκείας των δασκάλων το 2006.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία