Φύλλο Νο 273 (5 Σεπτέμβρη 2012)

Αν πρέπει να ιεραρχήσουμε τις αντιθέσεις, η βασική αντίθεση στη Συρία είναι ανάμεσα σε ένα καταπιεστικό καθεστώς, που το στηρίζει μια κρατικοκαπιταλιστική ελίτ, και τις λαϊκές τάξεις που εξεγέρθηκαν εναντίον του. Οι περιφερειακές αντιθέσεις δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να υποκαταστήσουν την ταξική αντίθεση.

Εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και πλήρη κατάργηση του οκταώρου –με υπολογισμό του ωραρίου εργασίας ακόμα και σε ημερήσια βάση– ζητάει ανοιχτά πλέον η τρόικα. Στον 21ο αιώνα οι καπιταλιστές επιδιώκουν την επιστροφή στις προ Σικάγου συνθήκες. Αν δεν τους σταματήσουμε…

Είναι γεγονός ότι η Αριστερά αυτό το διάστημα έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων και είχε αναιμικές και αποσπασματικές αντιδράσεις. Όπως και να έχει όμως, κάθε τοπική και μαζική κινητοποίηση (Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ομόνοια κλπ) αποτελεί μεγάλη ηθική παρακαταθήκη για τις μάχες του Σεπτεμβρίου που έρχονται.

Μέχρι σήμερα ο Σαμαράς δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες γενικευμένης λαϊκής κινητοποίησης. Γι’ αυτό όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα το φετινό φθινόπωρο, όπου θα λάβει τέλος η μετεκλογική (και καλοκαιρινή) «ανακωχή» των εργατικών, νεολαιίστικων και λαϊκών αγώνων.

Ο πανικός της κυβέρνησης απέναντι στους εργατικούς αγώνες αποδεικνύεται με την απόφαση του Σαμαρά να απέχει από τη φετινή ΔΕΘ.

Όλοι μαζί, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και όσοι έχουμε ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Η τρικομματική κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, αδιαφορεί εντελώς για την τύχη των 4.000 περίπου εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», όπως και για τους χιλιάδες χρήστες της κοινωνικής αυτής υπηρεσίας.

Όμως, η διαδικασία της αξιολόγησης, από μόνη της, δεν μπορεί να είναι αντικειμενική. Σε τι όραμα θα λογοδοτεί η αξιολόγηση, για ποιον και με βάση ποια κριτήρια θα κρίνονται «άξιοι» οι όποιοι εργαζόμενοι; Σε αυτές τις συνθήκες, με αυτή την κυβέρνηση, σε αυτό το σύστημα δεν επιτρέπεται να γίνει αποδεκτή ούτε ως συζήτηση, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς και τα σωματεία.

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν οι γιατροί του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός. Αφορμή ήταν η αυθαίρετη ενέργεια της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος εφημεριών για το Σεπτέμβρη, χωρίς καμιά συνεννόηση με τις κλινικές και τα τμήματα, που έχουν καταθέσει τελείως διαφορετικά προγράμματα.

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Καθημερινή» πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων 8 συναδέλφων τους, δύο από το μοντάζ της εφημερίδας και ακόμη έξι τεχνικών από το πιεστήριο.

Συνεχείς κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), αντιδρώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει ό,τι και στην Αγροτική, ξεπουλώντας το ΤΤ σε καρχαρίες τύπου Σάλλα.

Ο χώρος της υγείας βρίσκεται στο... κόκκινο. Οι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατροί είναι από τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη σε επίσχεση εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στο σχέδιο συγκρότησης της αναγκαίας σήμερα Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι τη διολίσθησή του προς κάποια «μεγάλη» –αλλά ιδεολογικά και πολιτικά ομιχλώδη– Δημοκρατική Παράταξη.

Τα όσα έχουμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια (η κουλτούρα συνεργασίας, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα, τα προχωρήματα μέσα από σκληρές πολιτικές μάχες κλπ) μπορούν και πρέπει να γίνουν η βάση για να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο (ομοσπονδιακό) πολιτικό φορέα.

Ένα φεστιβάλ από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα, σίγουρα όμως είναι μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ: να οργανωθεί, να συνεργαστεί, να έρθει σε επαφή με νέο κόσμο, να προτείνει διεξόδους στα προβλήματά τους, να συνδέσει άμεσα τα αιτήματα της νεολαίας και των εργαζομένων, να ανοίξει τη συζήτηση για την αλλαγή της κοινωνίας και το όραμα του σοσιαλισμού.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συμφωνία που στόχο έχει να συγκαλύψει το τριακονταετές σκάνδαλο επωφελούς συναλλαγής της Siemens με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για μια συμφωνία ακραία προκλητική, αφού το ελληνικό δημόσιο θα χάσει –τουλάχιστον– δύο δισ. ευρώ.

Οι αντιφάσεις του ενιαίου νομίσματος γίνονται εκρηκτικές γιατί η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία είναι σε κρίση: η ύφεση είναι διαρκώς παρούσα, ενώ την ίδια στιγμή ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη (δηλ. εκτός από την ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς) έχουν τεράστια δημόσια χρέη.

Kαθώς οι προτάσεις τελειώνουν και οι διαφωνίες μεγαλώνουν, αρχίζουν με όλο και πιο έντονο τρόπο να κάνουν την εμφάνισή τους ιδέες που μόλις πριν από λίγους μήνες θα φάνταζαν ως σενάρια πολιτικής φαντασίας. Ένα από αυτά είναι και η πρόταση εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ, δηλ. ουσιαστικά διάλυσης της ευρωζώνης όπως την ξέρουμε.

Το Σάββατο 18 Αυγούστου, με εντολή του δημάρχου Καμίνη, επενέβησαν τα ΜΑΤ και εκκένωσαν τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Έδιωξαν τους βιοκαλλιεργητές, που βρίσκονταν εκεί για την εβδομαδιαία λαϊκή αγορά τους, και σφράγισαν την είσοδο του κτιρίου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Port Leucate της Γαλλίας, από τις 26 μέχρι τις 29 Αυγούστου, το ετήσιο πανεπιστήμιο που οργανώνει το NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα).

Φέτος τον Οκτώβριο, η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, σαν αποτέλεσμα του νικηφόρου, για την Ελλάδα, Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Η ιστορία, που διδασκόμαστε στα σχολεία και αναπαράγεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα συντηρητικά κόμματα, μας λέει ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ήταν λαμπρή στιγμή για τη χώρα. Με την ηγεσία του Βενιζέλου το ελληνικό κράτος ξεπέρασε την ντροπιαστική ήττα του 1897 και κατέκτησε τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
Στην πραγματικότητα οι πόλεμοι αυτοί ήταν τμήμα του γενικότερου ιμπεριαλιστικού σφαγείου. Για τον ελληνικό καπιταλισμό ήταν ο τρόπος να βγει από την οικονομική και πολιτική κρίση που βρισκόταν, να κατακτήσει καινούργιες περιοχές, πόρους και ανθρώπους. Να ισχυροποιήσει τη θέση του δίπλα στους μεγάλους ιμπεριαλισμούς της εποχής. Οι βλέψεις του αυτές, που στην αρχή στέφθηκαν με επιτυχία, οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε έναν πόλεμο, που κρατησε 10 χρόνια και που τέλειωσε το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης και τα εκατομμύρια των προσφύγων.

Η 11 Σεπτέμβρη είναι μια από τις πιο μαύρες επετείους για την Αριστερά, είναι η ημερομηνία της αιματηρής ανατροπής της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή. Σήμερα, το φοιτητικό κίνημα της Χιλής, αμφισβητεί συνολικά το οικονομικό μοντέλο που άφησε κληρονομιά η χούντα του Πινοσέτ. Μαζί με το άρθρο για τη σημασία αυτού του φοιτητικού κινήματος που ζητά συνολική ρεβάνς για την ήττα του 1973, αναδημοσιεύουμε και παλιότερο άρθρο της Ε.Α. για τη Χιλή του Αλιέντε και τα συμπεράσματα για την Αριστερά σήμερα.

Ενώ στα δυτικά ΜΜΕ οι φραστικές επιθέσεις του Αχμαντινετζάντ και του Χαμενεΐ ενάντια στο Ισραήλ θεωρούνται «επικίνδυνες, ακραίες προκλήσεις», την ίδια στιγμή διεξάγεται πλέον δημόσια συζήτηση για το αν και πότε είναι καλύτερα να επιτεθεί το σιωνιστικό κράτος στο Ιράν. Τ

Η καταδίκη τριών μελών του γυναικείου μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot σε διετή φυλάκιση για τη διαμαρτυρία τους ενάντια στον Πούτιν και την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν μια επίδειξη πυγμής του ρωσικού καθεστώτος απέναντι στο κίνημα και τη νεολαία της χώρας.

Σε πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται το κυνηγητό ενάντια στον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, του σάιτ που αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και έσπασε το περίφημο «διπλωματικό απόρρητο» των κυβερνήσεων.

Για άλλη μια φορά το Ισραήλ έδειξε πως είναι υπεράνω κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, μετά τη δίκη-παρωδία για τη δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι, η οποία το 2003, προσπαθώντας να αποτρέψει κατεδάφιση παλαιστινιακών οικισμών, συνθλίφτηκε από ισραηλινή μπουλντόζα.

Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κάνει στη φετινή χρονιά τις λιγότερες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών εδώ και δεκαετίες.