Φύλλο Νο 273 (5 Σεπτέμβρη 2012)

Χιλή: «Η χώρα, που τρομοκράτησε ο Πινοσέτ, δεν φοβάται πια»

Η 11 Σεπτέμβρη είναι μια από τις πιο μαύρες επετείους για την Αριστερά, είναι η ημερομηνία της αιματηρής ανατροπής της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή. Σήμερα, το φοιτητικό κίνημα της Χιλής, αμφισβητεί συνολικά το οικονομικό μοντέλο που άφησε κληρονομιά η χούντα του Πινοσέτ. Μαζί με το άρθρο για τη σημασία αυτού του φοιτητικού κινήματος που ζητά συνολική ρεβάνς για την ήττα του 1973, αναδημοσιεύουμε και παλιότερο άρθρο της Ε.Α. για τη Χιλή του Αλιέντε και τα συμπεράσματα για την Αριστερά σήμερα.

4ο Πανεπιστήμιο του ΝΡΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Port Leucate της Γαλλίας, από τις 26 μέχρι τις 29 Αυγούστου, το ετήσιο πανεπιστήμιο που οργανώνει το NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα).

Η συριακή εξέγερση, ο ιμπεριαλισμός και η Αριστερά

Αν πρέπει να ιεραρχήσουμε τις αντιθέσεις, η βασική αντίθεση στη Συρία είναι ανάμεσα σε ένα καταπιεστικό καθεστώς, που το στηρίζει μια κρατικοκαπιταλιστική ελίτ, και τις λαϊκές τάξεις που εξεγέρθηκαν εναντίον του. Οι περιφερειακές αντιθέσεις δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να υποκαταστήσουν την ταξική αντίθεση.

Στα σύντομα...

Εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και πλήρη κατάργηση του οκταώρου –με υπολογισμό του ωραρίου εργασίας ακόμα και σε ημερήσια βάση– ζητάει ανοιχτά πλέον η τρόικα. Στον 21ο αιώνα οι καπιταλιστές επιδιώκουν την επιστροφή στις προ Σικάγου συνθήκες. Αν δεν τους σταματήσουμε…

Ο «Ξένιος Ζευς», οι φασίστες και η Αριστερά

Είναι γεγονός ότι η Αριστερά αυτό το διάστημα έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων και είχε αναιμικές και αποσπασματικές αντιδράσεις. Όπως και να έχει όμως, κάθε τοπική και μαζική κινητοποίηση (Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ομόνοια κλπ) αποτελεί μεγάλη ηθική παρακαταθήκη για τις μάχες του Σεπτεμβρίου που έρχονται.

Μέτρα εξουθενωτικού κοινωνικού πολέμου εξαγγέλλει ο Σαμαράς: Εμείς ή αυτοί;

Μέχρι σήμερα ο Σαμαράς δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες γενικευμένης λαϊκής κινητοποίησης. Γι’ αυτό όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα το φετινό φθινόπωρο, όπου θα λάβει τέλος η μετεκλογική (και καλοκαιρινή) «ανακωχή» των εργατικών, νεολαιίστικων και λαϊκών αγώνων.

Αρχίζοντας από τη ΔΕΘ…

Ο πανικός της κυβέρνησης απέναντι στους εργατικούς αγώνες αποδεικνύεται με την απόφαση του Σαμαρά να απέχει από τη φετινή ΔΕΘ.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»: Αβοήθητοι συνταξιούχοι – Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Η τρικομματική κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, αδιαφορεί εντελώς για την τύχη των 4.000 περίπου εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», όπως και για τους χιλιάδες χρήστες της κοινωνικής αυτής υπηρεσίας.

Δήμοι: Χρεοκοπία του «Καλλικράτη»

Όλοι μαζί, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και όσοι έχουμε ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Ειδικά μισθολόγια: Τσεκούρι σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς-Χαϊδεύουν μπάτσους και παπάδες

Για τα τεράστια ποσά που κόβονται από τις κοινωνικές δαπάνες και με 1,5 εκατ. ανέργους, η μόνη ευαισθησία της κυβέρνησης αφορά τους «μάχιμους ένστολους» και τους παπάδες.

Σχέδιο: Εξόντωση του δημοσίου

Όμως, η διαδικασία της αξιολόγησης, από μόνη της, δεν μπορεί να είναι αντικειμενική. Σε τι όραμα θα λογοδοτεί η αξιολόγηση, για ποιον και με βάση ποια κριτήρια θα κρίνονται «άξιοι» οι όποιοι εργαζόμενοι; Σε αυτές τις συνθήκες, με αυτή την κυβέρνηση, σε αυτό το σύστημα δεν επιτρέπεται να γίνει αποδεκτή ούτε ως συζήτηση, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς και τα σωματεία.

Γενική συνέλευση στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν οι γιατροί του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός. Αφορμή ήταν η αυθαίρετη ενέργεια της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος εφημεριών για το Σεπτέμβρη, χωρίς καμιά συνεννόηση με τις κλινικές και τα τμήματα, που έχουν καταθέσει τελείως διαφορετικά προγράμματα.

Πανελλαδική κινητοποίηση συνταξιούχων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΟΤΑ-ΝΑΤ–ΤΑΕ.

Απεργία στην «Καθημερινή»

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Καθημερινή» πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων 8 συναδέλφων τους, δύο από το μοντάζ της εφημερίδας και ακόμη έξι τεχνικών από το πιεστήριο.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αντίσταση στην προσπάθεια ξεπουλήματος

Συνεχείς κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), αντιδρώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει ό,τι και στην Αγροτική, ξεπουλώντας το ΤΤ σε καρχαρίες τύπου Σάλλα.

ΕΟΠΥΥ: Επίσχεση εργασίας των γιατρών

Ο χώρος της υγείας βρίσκεται στο... κόκκινο. Οι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατροί είναι από τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη σε επίσχεση εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ριζοσπαστική Αριστερά ή Δημοκρατική Παράταξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στο σχέδιο συγκρότησης της αναγκαίας σήμερα Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι τη διολίσθησή του προς κάποια «μεγάλη» –αλλά ιδεολογικά και πολιτικά ομιχλώδη– Δημοκρατική Παράταξη.

Ο δρόμος προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα έχουμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια (η κουλτούρα συνεργασίας, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα, τα προχωρήματα μέσα από σκληρές πολιτικές μάχες κλπ) μπορούν και πρέπει να γίνουν η βάση για να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο (ομοσπονδιακό) πολιτικό φορέα.

Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ: «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή»

Ένα φεστιβάλ από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα, σίγουρα όμως είναι μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ: να οργανωθεί, να συνεργαστεί, να έρθει σε επαφή με νέο κόσμο, να προτείνει διεξόδους στα προβλήματά τους, να συνδέσει άμεσα τα αιτήματα της νεολαίας και των εργαζομένων, να ανοίξει τη συζήτηση για την αλλαγή της κοινωνίας και το όραμα του σοσιαλισμού.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens: Ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια ακραία ταξική πρόκληση

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συμφωνία που στόχο έχει να συγκαλύψει το τριακονταετές σκάνδαλο επωφελούς συναλλαγής της Siemens με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για μια συμφωνία ακραία προκλητική, αφού το ελληνικό δημόσιο θα χάσει –τουλάχιστον– δύο δισ. ευρώ.

Η ευρωζώνη σε σπιράλ αποκαθήλωσης

Οι αντιφάσεις του ενιαίου νομίσματος γίνονται εκρηκτικές γιατί η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία είναι σε κρίση: η ύφεση είναι διαρκώς παρούσα, ενώ την ίδια στιγμή ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη (δηλ. εκτός από την ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς) έχουν τεράστια δημόσια χρέη.

Το τέλος του ευρώ;

Kαθώς οι προτάσεις τελειώνουν και οι διαφωνίες μεγαλώνουν, αρχίζουν με όλο και πιο έντονο τρόπο να κάνουν την εμφάνισή τους ιδέες που μόλις πριν από λίγους μήνες θα φάνταζαν ως σενάρια πολιτικής φαντασίας. Ένα από αυτά είναι και η πρόταση εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ, δηλ. ουσιαστικά διάλυσης της ευρωζώνης όπως την ξέρουμε.

Η Αγορά της Κυψέλης θα μείνει

Το Σάββατο 18 Αυγούστου, με εντολή του δημάρχου Καμίνη, επενέβησαν τα ΜΑΤ και εκκένωσαν τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Έδιωξαν τους βιοκαλλιεργητές, που βρίσκονταν εκεί για την εβδομαδιαία λαϊκή αγορά τους, και σφράγισαν την είσοδο του κτιρίου.

Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13: Το ιμπεριαλιστικό σφαγείο και ο ελληνικός καπιταλισμός

Φέτος τον Οκτώβριο, η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, σαν αποτέλεσμα του νικηφόρου, για την Ελλάδα, Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Η ιστορία, που διδασκόμαστε στα σχολεία και αναπαράγεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα συντηρητικά κόμματα, μας λέει ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ήταν λαμπρή στιγμή για τη χώρα. Με την ηγεσία του Βενιζέλου το ελληνικό κράτος ξεπέρασε την ντροπιαστική ήττα του 1897 και κατέκτησε τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Στην πραγματικότητα οι πόλεμοι αυτοί ήταν τμήμα του γενικότερου ιμπεριαλιστικού σφαγείου. Για τον ελληνικό καπιταλισμό ήταν ο τρόπος να βγει από την οικονομική και πολιτική κρίση που βρισκόταν, να κατακτήσει καινούργιες περιοχές, πόρους και ανθρώπους. Να ισχυροποιήσει τη θέση του δίπλα στους μεγάλους ιμπεριαλισμούς της εποχής. Οι βλέψεις του αυτές, που στην αρχή στέφθηκαν με επιτυχία, οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε έναν πόλεμο, που κρατησε 10 χρόνια και που τέλειωσε το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης και τα εκατομμύρια των προσφύγων.

Νότια Αφρική: Μετά τη σφαγή των απεργών στη Μαρικάνα

Tο Νοτιαφρικάνικο κράτος απειλεί να ασκήσει δίωξη σε 270 συλληφθέντες της σφαγής στη Μαρικάνα για… τη δολοφονία των 34 συναδέλφων τους!

Το Ισραήλ στο μονοπάτι του πολέμου

Ενώ στα δυτικά ΜΜΕ οι φραστικές επιθέσεις του Αχμαντινετζάντ και του Χαμενεΐ ενάντια στο Ισραήλ θεωρούνται «επικίνδυνες, ακραίες προκλήσεις», την ίδια στιγμή διεξάγεται πλέον δημόσια συζήτηση για το αν και πότε είναι καλύτερα να επιτεθεί το σιωνιστικό κράτος στο Ιράν. Τ

Pussy Riot: Σύμβολα αντίστασης

Η καταδίκη τριών μελών του γυναικείου μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot σε διετή φυλάκιση για τη διαμαρτυρία τους ενάντια στον Πούτιν και την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν μια επίδειξη πυγμής του ρωσικού καθεστώτος απέναντι στο κίνημα και τη νεολαία της χώρας.

Το κυνήγι του Ασάνζ

Σε πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται το κυνηγητό ενάντια στον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, του σάιτ που αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και έσπασε το περίφημο «διπλωματικό απόρρητο» των κυβερνήσεων.

Η δίκη της Ρέιτσελ Κόρι

Για άλλη μια φορά το Ισραήλ έδειξε πως είναι υπεράνω κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, μετά τη δίκη-παρωδία για τη δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι, η οποία το 2003, προσπαθώντας να αποτρέψει κατεδάφιση παλαιστινιακών οικισμών, συνθλίφτηκε από ισραηλινή μπουλντόζα.

«Μάθημα 1ο: Απεργία»*

Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κάνει στη φετινή χρονιά τις λιγότερες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών εδώ και δεκαετίες.

Οι βάσεις… της κρίσης

Σε αντιστοιχία με την δύσκολη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους ήταν οι φετινές επιλογές των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σπουδές κοντά στον τόπο διαμονής τους, προτίμηση σε σχολές με ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και 35.558 νέες-οι εκτός των τειχών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων.

Μεθοδεύεται η διάλυση του δημόσιου πανεπιστήμιου

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. βρίσκεται η κυβέρνηση, όπου στο πακέτο διάσωσης περιλαμβάνονται τα «εκρηκτικά» που θα ανατινάξουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

6η Αντιρατσιστική Γιορτή, 29-30 Σεπτέμβρη στο Λόφο Κολωνού

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, στο Λόφο Κολωνού, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» οργανώνουμε την 6η Αντιρατσιστική Γιορτή μας που θα είναι για πρώτη χρονιά διήμερη.

Νέος Κόσμος: Δεν χωράει ο φασισμός

Την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, πάνω από 200 Έλληνες και Σύροι μετανάστες της περιοχής έκαναν μια πολύ μαχητική αντιφασιστική διαδήλωση στο Νέο Κόσμο, ξεκινώντας από τη στάση Μετρό Κασομούλη στις εργατικές πολυκατοικίες της περιοχής και περνώντας από όλους τους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς. Ο λόγος; Τη Δευτέρα 27/8, στις 12 τα μεσάνυχτα, φασίστες με μηχανάκια έριξαν βόμβες μολότοφ και χτύπησαν δύο Σύρους μετανάστες.

Ενωτική αντιφασιστική κινητοποίηση στον Χορτιάτη

Την Κυριακή 2/9/2012, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη, που είχε ως αυτουργούς όχι τόσο τους Γερμανούς, αλλά κυρίως τους Έλληνες ταγματασφαλίτες. Η φασιστική τρομοκρατία αποτελούσε τότε το συμπλήρωμα της κατοχικής πολιτικής που κατέληγε στη λιμοκτονία του λαού.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Την Παρασκευή 7/9 μεταφέρθηκε η δίκη του Κασιδιάρη για συνδρομή σε μαχαίρωμα και ληστεία σε βάρος μεταπτυχιακού φοιτητή το 2007. Εκεί θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας του, για να μπορέσει να γίνει εξ αναβολής η δίκη σε νέα ημερομηνία και το αίτημα θα διαβιβαστεί στη βουλή από τον εισαγγελέα της έδρας. Για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ο Κασιδιάρης, ενώ γνωρίζει ότι εκ μέρους του θύματός του και του δικαστηρίου το νωρίτερο που η άρση της ασυλίας του μπορεί να ζητηθεί είναι μόλις ξεκινήσει η δίκη, έκανε αίτηση «οικειοθελούς» άρσης της ασυλίας του μόλις την Τετάρτη 29/8 στον Εισαγγελέα Εφετών. Δεν παρέλειψε, όμως, να ζητήσει επίσης την άρση των περιοριστικών όρων που ισχύουν για τον ίδιο (να δίνει το παρών κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), τα οποία θα κριθούν από το Συμβούλιο Εφετών. Η εισαγγελέας της έδρας έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά στο αίτημα του αρχιναζί. Παρότι το πιο πιθανό είναι ο Κασιδιάρης στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου πρέπει να παρουσιάζεται, να πίνει καφέ με φιλαράκια του και καθημερινά, ελπίζουμε το Συμβούλιο Εφετών να συμφωνήσει με τη γνώμη της εισαγγελέως πως ο κατηγορούμενος νεοναζί δεν είναι υπεράνω πάσης υποψίας και να διατηρήσει τους περιοριστικούς όρους...

Το μεγάλο «φαγοπότι» στις τράπεζες

Με συνοπτικές διαδικασίες και με όργιο καραμπινάτων σκανδάλων μοιράζεται στους Έλληνες καπιταλιστές και στους ξένους συνεταίρους τους η τραπεζική «πίτα».