Όλοι μαζί, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και όσοι έχουμε ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτά τα σχέδια.
Κινητοποιήσεις από αιρετούς, εργαζόμενους και δημότες
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και του μνημονίου στους δήμους είναι πια ορατά σε όλους: Πλήρης διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών, κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. Οι δήμοι κυνδινεύουν με πλήρη κατάρρευση και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τους μισθούς πείνας που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα.
Σε 48ωρο κλείσιμο των δήμων προχώρησαν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου οι δήμαρχοι της χώρας και σε κοινή συγκέντρωση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους). Αιρετοί, εργαζόμενοι, αλλά και δημότες, με μια μαζική συγκέντρωση που ξεπέρασε τα 2.000 άτομα, απαίτησαν την άμεση χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των δήμων και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Καταστολή
Η κυβέρνηση επέλεξε την καταστολή για να τους απαντήσει και, με πρόσχημα την προσπάθεια να τεθούν απορριματοφόρα επικεφαλής στην πορεία, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Έγινε προσαγωγή οχημάτων και οδηγών, αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, τους συνέλαβαν ξανά λίγες ώρες αργότερα και ξανααφέθηκαν ελεύθεροι για να δικαστούν στις 14 Σεπτέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Μαρία Μπόλαρη ανέφεραν την ιδιότητά τους, ζητώντας τα στοιχεία του διοικητή της διμοιρίας και ποιανού τις εντολές εκτελεί, δέχτηκαν και αυτές χημικά, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα λόγια ότι θα δώσει τα 513 εκατ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στους δήμους, αφού απέρριψε το αίτημα των δημάρχων τα λεφτά να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δήμοι, που ήδη με τον «Καλλικράτη» ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, με μειωμένους πόρους κατά 60% και πρόσθετες υπηρεσίες στη δικαιοδοσία τους (βλ. «βοήθεια στο σπίτι»), με τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στο πακέτο των 11,5 δισ. θα καταρρεύσουν.
Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα προβλέπονται περικοπές ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή από 168 εκατ. ευρώ που έπαιρναν το μήνα όλοι οι δήμοι μαζί, τώρα θα παίρνουν 96 εκατ. ευρώ, με προοπτική αυτά να μειωθούν στα 72 εκατ. ευρώ.
Διεθεσιμότητα
Αν οι δήμοι οδηγούνται σε ασφυξία και αχρηστεύονται υπηρεσίες για όλους τους δημότες, επίσης χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους είναι σε απόγνωση. Το τσεκούρι στις δαπάνες και οι συγχώνευσεις-καταργήσεις 800 δημοτικών επιχειρήσεων οδηγεί σε διαθεσιμότητα 5.000 περίπου εργαζόμενους σε δήμους και περιφέρειες. Υποψήφιοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφού θα καταργηθούν οι θέσεις τις οποίες κατέχουν, αλλά και οι κρινόμενοι από την αξιολόγηση ως «κακοί» εργαζόμενοι.
Όλοι μαζί, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και όσοι έχουμε ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Στο έκτακτο συνέδριο της ένωσης δήμων (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Αυγούστου, αποφασίστηκε νέα 48ωρη κινητοποίηση στα μέσα Σεπτέμβρη (12 και 13 του μήνα). Στις κινητοποιήσεις χρειάζεται μαζική συμμετοχή και η Αριστερά (ακόμη και το ΚΚΕ που ψήφισε κατά της κινητοποίησης) να ενημερώσει από κοινού με τους εργαζόμενους στους δήμους όλους τους κατοίκους στις γειτονιές, ζητώντας τους να στηρίξουν τον αγώνα και να πιέσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.