Ο δρόμος προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία

Τα όσα έχουμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια (η κουλτούρα συνεργασίας, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα, τα προχωρήματα μέσα από σκληρές πολιτικές μάχες κλπ) μπορούν και πρέπει να γίνουν η βάση για να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο (ομοσπονδιακό) πολιτικό φορέα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γρηγόρης Δεμέστιχας

Τις τελευταίες μέρες οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να βγαίνουν από τη θερινή ραστώνη που ακολούθησε τις διαδοχικές εκλογές.

Η εξαγγελία των νέων μέτρων της κυβέρνησης και κυρίως το κύμα (βουβής για την ώρα) οργής και αγανάκτησης του κόσμου ταράζουν τα ήρεμα νερά των αυταπατών ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να πέσει σαν «ώριμο φρούτο».

Στήριξη αγώνων

Με την πίεση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των περισσότερων συνιστωσών, έχουν αρχίσει να δρομολογούνται τοπικά συντονιστικά, συνεδριάσεις γραμματειών και κυρίως οι πρώτες συνελεύσεις των τοπικών επιτροπών.

Η προετοιμασία για τη μάχη ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία ξεκινάει με τη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση στη ΔΕΘ, είναι το κύριο περιεχόμενο αυτών των συνεδριάσεων.

Η πλειοψηφία προκρίνει διάφορες δράσεις, για να μεταφέρουμε το μήνυμα της αντίστασης σε γειτονιές, πλατείες, χώρους δουλειάς. Αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις, πικετοφορίες, αυτοκίνητα με ντουντούκες, περιοδείες με βουλευτές, όλοι οι τρόποι θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή την καμπάνια.

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη απάντηση του κόσμου μας απέναντι στα μέτρα και σίγουρα δεν θα μείνει χωρίς συνέχεια. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών, των πανεπιστημιακών, των δασκάλων, είναι ένα προμήνυμα για το απεργιακό φθινόπωρο που έχουμε μπροστά μας. Η στήριξη και η μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνδιάσκεψη

Σε αυτό το «κινηματικό φθινόπωρο» έχουμε και την προετοιμασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που μάλλον θα γίνει στις αρχές Νοέμβρη. Μια συνδιάσκεψη που έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα προχωρήσει στα πρώτα μέτρα μεγαλύτερης ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ (διατηρώντας πάντως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα και χωρίς αναφορά σε «διάλυση συνιστωσών»). Κυρίως όμως θα είναι μια Συνδιάσκεψη ξεκαθαρίσματος για τη διακήρυξη, την πολιτική πρόταση, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Η διαδικασία παραμένει ακόμα ανοιχτή, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος συνεννόησης και συζητήσεις.

Οργανωτικό

Για τη ΔΕΑ η πρόταση του συντρόφου Θεωνά (αποφασιστικός ρόλος στις τοπικές, νομαρχιακές και κλαδικές επιτροπές, αλλά και διασφάλιση του πλουραλισμού στο κεντρικό όργανο) είναι μια σοβαρή βάση συζήτησης για το οργανωτικό.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια γενική συμφωνία σε πολλά σημεία, η οποία θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο της Γραμματείας και της Οργανωτικής Επιτροπής, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Το κείμενο προβλέπει ανοιχτές, μαζικές συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε κάθε δήμο, διαμέρισμα ή γειτονιά, χώρο εργασίας και χώρους εκπαίδευσης, με σκοπό τη συγκρότηση Τοπικών Επιτροπών (όπου δεν υπάρχουν ήδη) και την εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας.

Συνέχεια

Το ζήτημα της συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε και στην τελευταία ΠΣΕ, είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Τα όσα έχουμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια (η κουλτούρα συνεργασίας, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα, τα προχωρήματα μέσα από σκληρές πολιτικές μάχες κλπ) μπορούν και πρέπει να γίνουν η βάση για να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο (ομοσπονδιακό) πολιτικό φορέα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίες πολλές διορθωτικές κινήσεις (μεγαλύτερη συμμετοχή και λήψη αποφάσεων από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενιαία έκφραση της πολιτικής γραμμής κλπ). Η ανάγκη ενιαιοποίησης της πολιτικής γραμμής είναι αυθεντική. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για επιθέσεις ενάντια σε στελέχη που εξέφρασαν αριστερές θέσεις (Λαφαζάνης, Δρίτσας, Κουράκης), την ώρα που στελέχη της σχολής του «ρεαλισμού» απολαμβάνουν πλήρη ασυλία, ακόμα και όταν προφανώς παραβιάζουν κάθε συμφωνία.

Συμμετοχή

Η συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει από μόνη της. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το εκλογικό ποσοστό μάχιμη δύναμη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, σωστά μπαίνει και ο ορισμός του μέλους: «Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι όποιος-α εγγράφεται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αυτοπροσώπως, ανήκει σε κάποια οργάνωση, λαμβάνει μέρος στις διαδικασίες του και πληρώνει τη συνδρομή που θα ορισθεί».

Οι τακτικές συνελεύσεις των Τοπικών Επιτροπών, η συνεχής προσπάθεια εγγραφής μελών, η μεγάλη συμμετοχή στις διαδικασίες (εσωτερικές, αλλά και κινηματικές) πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια, που θα ξεκαθαρίζει και το τοπίο σε σχέση με τις ανησυχίες πολλών συντρόφων για την ευκαιριακή συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ πολλών «ΠΑΣΟΚογενών» με «ιδιαίτερες διασυνδέσεις» ή διαφόρων «ανανηψάντων» στελεχών της Αριστεράς.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η ανάδειξη αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να γίνει με «σώμα» τους ψηφίσαντες και όχι απλά τους εγγεγραμμένους, και σε διαδικασίες που να έχει προηγηθεί επαρκής συζήτηση.

Επίσης η ίδια η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, και αυτό χρειάζεται να περιφρουρηθεί από όλους μας, να είναι ένα εργαζόμενο, αντιπροσωπευτικό, αποφασιστικό σώμα και όχι ένα άθροισμα χειροκροτητών μιας προαποφασισμένης πολιτικής.
Αυτό όμως θα κριθεί κυρίως στην πολιτική εισήγηση, στο πρόγραμμα και λιγότερο (αλλά σημαντικά) στο οργανωτικό.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία