«Οι αγρότες ξεπερνούν και τα συντονιστικά όργανα»

Φωτογραφία

Συνέντευξη με το Γιώργο Σταύρου, αγρότη-γεωπόνο, από το μπλόκο των Μεσογείων Αττικής (ολόκληρη στο Rproject.gr)

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Γιαννούλια

Πώς φτάσατε στα μπλόκα; 
Εμείς είμαστε στο μπλόκο των Μεσογείων. Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, όχι μόνο τις σημερινές αλλά και του 2012, οπότε είχαμε ξανακάνει μπλόκο. 
Το δυστύχημα ήταν ότι τότε εναποθέσαμε τις ελπίδες και στην κεντρική εξουσία-διαχείριση, πιστεύοντας ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα. Τελικά διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι πιστεύαμε. 
Πριν από έναν μήνα περίπου ξεκίνησαν όλες οι διεργασίες στα μπλόκα. Συμμετέχουν όλοι οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απ’ ό,τι στα προηγούμενα. 
Στα μπλόκα ποια είναι η κοινωνική και πολιτική σύνθεση; Τι γίνεται με τη Χρυσή Αυγή;
Η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι τα μπλόκα καθοδηγούνται από δεξιούς και χρυσαυγίτες εξαγρίωσε τους αγρότες.
Αυτήν τη στιγμή οι αγρότες είναι τόσο πολύ αποφασισμένοι που ξεπερνούν και τα συντονιστικά τους όργανα. 
Υπάρχουν φυσικά και ακροδεξιοί, ναζιστές χρυσαυγίτες που προσπαθούν να παρεισφρήσουν, αλλά δεν τολμάνε να εμφανιστούν με το πραγματικό τους πρόσωπο. Στην περιοχή μας τουλάχιστον δεν έχουν τολμήσει να πουν κάτι. Κρύβονται πίσω από κάποιες ελληνικές σημαίες. Αλλά όλους τους αγρότες που έχουν ελληνική σημαία, μιας και το έχουν πάρει λίγο πατριωτικά το θέμα, δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις ως χρυσαυγίτες.
Στα Σπάτα, για παράδειγμα, που η ΧΑ κατέγραψε ψηλό ποσοστό στις εκλογές, χρυσαυγίτες δεν υπάρχουν στα μπλόκα. Τους γνωρίζουμε ποιοι είναι και δεν είναι στα μπλόκα. Κι όταν κάποιοι προσπάθησαν να έρθουν, τους πετάξαμε έξω. 
Και απ’ όσο ξέρω, το ίδιο ισχύει και στα άλλα μπλόκα.
Αυτούς που θα χαρακτηρίσουμε δεξιούς ή νεοδημοκράτες αγρότες είναι πολύ διασπασμένοι. Είναι χειρότεροι αυτοί που έχουν παραμείνει φανατικά στην κυβέρνηση της «Αριστεράς». 
Αλλά για να μην ευλογάμε τα γένια μας οι αγρότες, πολλές φορές κρυβόμαστε πίσω από το υπερκομματικό για να φέρουμε αυτό που θέλουμε.
Αυτό διαπίστωσα και στο συντονιστικό που συμμετέχω με την κινητοποίηση στο Σύνταγμα 12-13/2. Ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες ήμασταν δυναμικοί, πριν από το Σύνταγμα επήλθε μια χαλάρωση από ορισμένους για να μην οργανωθεί η συμμετοχή. 
Με την παρέμβαση των υπολοίπων, που είχαν κατεβάσει τα τρακτέρ τους και δεν συμμετείχαν στο συντονιστικό, των απλών αγροτών, αυτό δεν πέρασε. Κι έτσι ήρθαμε στο Σύνταγμα.
Είναι «υποκινούμενες» από κάποια πολιτική δύναμη οι αγροτικές κινητοποιήσεις; 
Γίνονται πολλές προσπάθειες να καμφθεί η αποφασιστικότητα των αγροτών. 
Σε κάποιους πρώην συντρόφους που είναι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνεταιρισμών έχουν μεταφερθεί πιέσεις και απειλές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν στηρίξουν τις κινητοποιήσεις θα διαγραφούν από το ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσουν πειθαρχικά κ.λπ. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και από τη ΝΔ. 
Δεν χειραγωγείται το κίνημα αυτό από κανέναν πολιτικό φορέα.
Η ΝΔ στο παρελθόν είχε μεγάλη δύναμη. Τώρα οι αγρότες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν παλεύουν για να ξαναφέρουν τις προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις.
Για την Αριστερά υπάρχει πολύ μεγάλη απογοήτευση. Υπήρξαν αγρότες που για πρώτη φορά μετακινήθηκαν από πιο συντηρητικούς χώρους προς την Αριστερά, έκαναν υπέρβαση και τώρα αισθάνονται μια τεράστια απογοήτευση. Εγώ το θεωρώ εγκληματικό αυτό που έχει γίνει.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία