«Οι φτωχοί αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργάτες»

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τον Βασίλη Λυμπέρη από το μπλόκο της Μεσσηνίας (ολόκληρη στο Rpoject.gr)

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Γιαννούλια

Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττουν το ίδιο όλους τους αγρότες; 
Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν πλήττουν το ίδιο όλους τους αγρότες. Μια οικογένεια για να ανταποκριθεί μόνο στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις πρέπει να έχει εισόδημα πάνω από 20.000€, τη στιγμή κατά την οποία το 70% και πλέον των αγροτών ζουν με 3000-5000€ το χρόνο.
Φάγατε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια; 
Πολλοί λένε πως οι αγρότες φάγανε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια και γι’ αυτό είναι σε αυτήν την κατάσταση τώρα.
Αν προσέξουμε λίγο, θα καταλάβουμε ότι αυτοί που αφανίζονται τώρα είναι όσοι παίρνουν ψίχουλα από τις επιδοτήσεις ή και καθόλου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ισχυρίστηκε ότι οι αγρότες ήταν υπέρ της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, επειδή οι επιδοτήσεις είναι της ΕΕ και άρα δεν ήθελαν να τις χάσουν. 
Δεν αποφάσισαν οι αγρότες για τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, ούτε ρωτήθηκαν.
Όσο για την ΚΑΠ, δεν έγινε για να προστατέψει την πλειοψηφία των αγροτών, αλλά για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους που είναι η συγκέντρωση της γης στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες. 
Ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και μη είναι δόκιμος; 
Ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατ’ επάγγελμα ή όχι πλήττει επίσης τους φτωχούς. Οι φτωχοί μπορεί τον έναν χρόνο να έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από τα μεροκάματα και τον επόμενο μικρότερο.
Τι πιστεύει η πλειοψηφία των αγροτών των μπλόκων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; 
Η πλειοψηφία των αγροτών είναι απογοητευμένη από την κυβέρνηση.
Η Αριστερά που δεν έχει λερώσει τα χέρια της με υπογραφές στα μνημόνια και διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έχει υποχρέωση να συμβάλει στη δημιουργία του μετώπου που θα ανατρέψει τα σχέδιά τους.
Το ΚΚΕ και η ΠΑΣΥ τι στάση κρατάνε στα μπλόκα; 
Το ΚΚΕ με τη στάση του στη συγκέντρωση του Συντάγματος δείχνει για άλλη μια φορά πως φοβάται την παλλαϊκή εξέγερση και δεν θέλει τη νίκη.
Αυτό φαίνεται και από τη συμφωνία του Μπούτα με τον Καμίνη και την αστυνομία για την είσοδο λίγων τρακτέρ στην Αθήνα, αποκλείοντας έτσι τον μεγάλο όγκο.
Τι γίνεται με τη ΧΑ; 
Σχετικά με το μπλόκο της Μεσσηνίας, στο οποίο συμμετέχω, μέχρι στιγμής δεν λειτουργεί δημοκρατικά. Ο «τσαμπουκάς» και η Χρυσή Αυγή πρέπει να εξαφανιστούν από τα μπλόκα. Για να γίνει κατορθωτό χρειάζεται η μαζικοποίηση των μπλόκων.
Αν η ΧΑ είχε το θάρρος να δηλώσει καθαρά την παρουσία της στα μπλόκα θα είχε φύγει με τις κλοτσιές από τους αγρότες.
Οι αγρότες δεν είναι χρυσαυγίτες στα μπλόκα.
Ακόμα και οι δεξιοί στα μπλόκα αλλάζουν συνειδήσεις. 
Όλο τον κόσμο τον θέλουμε στα μπλόκα, εκτός από φασίστες.
Στη Μεσσηνία επιτέθηκε η ΧΑ στον πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκο, που τώρα είναι στη ΛΑΕ, και τον υπερασπιστήκατε σθεναρά, με θετικό αποτέλεσμα. Τι έγινε ακριβώς; 
Η άποψη «έξω οι πολιτικοί από τα μπλόκα» και «όλοι ίδιοι είναι», που προσπαθούν να περάσουν, ήταν η αιτία που απαίτησαν από το σύντροφο Πετράκο να φύγει από το μπλόκο.
Δεν ήταν περισσότεροι από τέσσερις.
Η άμεση αντίδρασή μας και η άρνηση να αποδεχτούμε αυτήν την τραμπούκικη και ισοπεδωτική συμπεριφορά, η αποκάλυψη στους υπόλοιπους αγρότες ότι αυτοί που προπηλάκιζαν τον πρώην βουλευτή ήταν φασίστες, συσπείρωσε τον κόσμο μαζί μας και απομόνωσε τη ΧΑ. 
Από εκείνη τη μέρα και μετά, η μεγαλύτερη φυσική παρουσία περισσότερων συντρόφων βοήθησε στην περιθωριοποίηση της ΧΑ. Το γεγονός ότι δεν έγινε το ίδιο την πρώτη μέρα, ούτε και τις επόμενες μέρες σε αυτό το μπλόκο, ούτε στο μπλόκο στο Καλό Νερό, έχει να κάνει με αυτό.
Η κινητοποίηση των οργανώσεων βάσης της ΛΑΕ και της Αριστεράς γενικά μπορεί να είναι αποτελεσματική στο ξεμπρόστιασμα και την απομόνωση της ΧΑ. 
Επίσης, αν κινητοποιηθούν συνεταιρισμοί και σύλλογοι αγροτών θα είναι βοηθητικό, γιατί οι φασίστες δεν είναι μέλη σε αυτές τις συλλογικότητες.
Ποια η σχέση του κινήματος των αγροτών με αυτό των εργαζομένων; 
Δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσουμε αν ο αγώνας δεν είναι κοινός.
Ο αγώνας είναι ταξικός στην ουσία.
Το πρόβλημα δεν είναι εθνικό. Οι φτωχοί αγρότες με τους εργάτες έχουν κοινά συμφέροντα.
Κι εμείς οι φτωχοί αγρότες για το μεροκάματο παλεύουμε, και για το ίδιο παλεύουν και οι εργαζόμενοι.
Γιατί ήρθατε στην Αθήνα; Τι περιμένετε; 
Η Αθήνα ήταν κλιμάκωση του αγώνα, αλλά δεν ήταν το τελευταίο πράγμα.
Από την αρχή είχαμε αποφασίσει ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. 
Το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουμε στα μπλόκα, τα οποία πάση θυσία πρέπει να μη σπάσουν και αντίθετα να ενισχυθούν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία