Ο  Πολυχώρος Κομμούνα παρουσιάζει για πρώτη φορά παράσταση θεάτρου.

Το ξεκίνημα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από την παρουσίαση του θεατρικού έργου του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο». 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, 150 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Kεφαλαίου, 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Μαρξ κρατιέται ζωντανός. Με αφορμή τις μεγάλες ημερομηνίες και επετείους, αναμετριόμαστε με την επικαιρότητα των ιδεών και με την ιστορία. Οι ιδέες αποδεικνύονται ανθεκτικές και θεατρικά έργα σαν του Χάουαρντ Ζιν τους δίνουν νέα πνοή, υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη διάσταση. Ο αμερικανός  ιστορικός, συγγραφέας και ακτιβιστής Χάουαρντ Ζιν, όπως γράφει στην εισαγωγή του έργου του, ελπίζει «Ο Μαρξ στο Σόχο» «να φωτίσει όχι μόνο εκείνη την εποχή και τη θέση που είχε ο Μαρξ τότε, αλλά και τη σημερινή εποχή και τη δική μας θέση σ’ αυτή». 
Στο έργο, ο Μαρξ ρωτάει θυμωμένος το κοινό: «Δεν αναρωτιέστε γιατί νιώθουν την ανάγκη να με ανακηρύσσουν νεκρό, ξανά και ξανά;». Είναι αυτός ο θυμός που τον αναγκάζει να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κόσμου να του επιτρέψουν να επιστρέψει στη ζωή για να αποκαταστήσει την αλήθεια. Όμως αντί για το Σόχο της Αγγλίας, όπου πέρασε ένα μέρος της ζωής του, λόγω κάποιου γραφειοκρατικού λάθους επιστρέφει στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Ο Μαρξ σχολιάζει την επικαιρότητα, μιλάει για τη ζωή του, τις αγαπημένες του Τζένη και Λένχεν, για τη φιλία του με τον Μπακούνιν και για τους καλόγερους που τον ενοχλούν τόσο πολύ όσο και ο καπιταλισμός. 
Το έργο «Ο Μαρξ στο Σόχο» έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο σε εκατοντάδες κοινωνικούς χώρους και θέατρα. Στην Ελλάδα είχαμε τη χαρά να το δούμε για πρώτη φορά παιγμένο από τον συγκλονιστικό Άγγελο Αντωνόπουλο, ιδιαίτερα σε μια παράσταση που άφησε εποχή, το μακρινό 2009 στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με την παρουσία του ίδιου του Χάουαρντ Ζιν και τη συνδιοργάνωση της φοιτητικής ομάδας Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια ένας νέος ηθοποιός, ο Βασίλης Κυριακού, γνωστός και από το σχήμα «Ρε Αλέξης», υποδύεται το ρόλο του Μαρξ, δίνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, σε κοινωνικούς και δημοτικούς χώρους. Το περιοδεύον θεατρικό εγχείρημα «Ρε Αλέξης» έχει ενθουσιάσει το κοινό και έχει δώσει νέα πνοή στο έργο, επικαιροποιώντας το έτσι, ώστε ο Μαρξ να προσγειωθεί πια στη μνημονιακή Ελλάδα του 2018, σχολιάζοντας για άλλη μια φορά τον σύγχρονο κόσμο.
Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη στις 20:00, ο πρώτος όροφος της Κομμούνας μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή. Η παράσταση γίνεται με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κυριακού και Νίκου Σέργη και διδασκαλία Χριστίνας Ασλανίδου. Για κρατήσεις λόγω περιορισμένων θέσεων επικοινωνείτε με τον αριθμό τηλεφώνου 2108254625…
Το θεατρικό έργο του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αιώρα, σε μετάφραση του Άρη Λασκαράτου. Μπορείτε να το βρείτε στο Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων red marks.