Φύλλο Νο 417 (26 Σεπτέμβρη 2018)

Η μόνη αξία της παρουσίασης των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη ΔΕΘ ήταν ότι συγκεκριμενοποίησαν τη σύγκλιση, την ανταγωνιστική συνύπαρξη, των Τσίπρα και Μητσοτάκη μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί το ψευδεπίγραφο «τέλος» των μνημονίων.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου είναι άλλη μια περίτρανη απόδειξη ότι σε μια κοινωνία κέρδους, ρατσισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης, η αξία της ιδιοκτησίας ιεραρχείται πάνω από την ίδια την αξία της ζωής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 110 του περιοδικού «International Socialist Review», στα πλαίσια ενός ευρύτερου αφιερώματος με τίτλο «Πού βαδίζει ο καπιταλισμός;». Τη μετάφραση έκανε ο Μπάμπης Τσίτσιρας.

Καταλονία:
«Ένα χρόνο πριν, την 1η Οκτώβρη 2017, εκατοντάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι στην Καταλονία κινητοποιήθηκαν για να κάνουν εφικτό το δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας τους. Παρά την τρομακτική αστυνομική καταστολή –που τραυμάτισε πάνω από 1.000 ανθρώπους και άρπαξε εκατοντάδες κάλπες- πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν με την συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πλειοψηφίας. Ένα χρόνο μετά, υπάρχουν 9 πολιτικοί κρατούμενοι, άλλοι είναι εξόριστοι και εκατοντάδες άνθρωποι εξετάζονται από τις Αρχές. Η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του καταλανικού λαού. Ακόμα κι έτσι, το δημοψήφισμα ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα της δύναμης του λαού, της ειρηνικής οργάνωσης των πολιτών». Με αυτό το κείμενο, το διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης WithCatalonia καλεί σε δράσεις αλληλεγγύης, και κυρίως υπενθυμίζει τα όσα συνέβησαν (και συμβαίνουν) στην Καταλονία…