Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΤΕΙ Αθήνας
Με το νέο ακαδημαϊκό έτος μπαίνει σε ισχύ η εφαρμογή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίστηκαν τα προγράμματα σπουδών και αυτό που φαίνεται με γυμνό μάτι είναι η πλήρης εντατικοποίηση, η αύξηση των μαθημάτων και των ωρών και η κατάργηση της πρακτικής άσκησης που μετατρέπεται σε 2-3 μηνών εργαστήρια, στα οποία οι φοιτητές/τριες θα προσφέρουν δωρεάν εργασία κ.ά. Παράλληλα συνεχίζουν να υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που κάνεις δεν είναι σε θέση να απαντήσει, όπως τι συνέπειες θα έχει αυτό στους ήδη κατέχοντες πτυχίο ΤΕΙ ή σε αυτούς που θα αποφασίσουν τώρα να αποφοιτήσουν με πρόγραμμα ΤΕΙ, καθώς και ποιοι θα μας διδάσκουν, αφού στα 2/3 εκτάκτου προσωπικού, που για χρόνια κάλυπτε  πάγιες ανάγκες του ιδρύματος, ανακοινώθηκε ότι δε θα του ανανεώσουν τις συμβάσεις. Απέναντι σ’ όλα αυτά και με παρακαταθήκη τον περσινό  αγώνα, θα χρειαστεί άμεσα από κοινού φοιτητές/τριες, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό να εναντιωθούμε στην υλοποίηση των μέτρων που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και οδηγούν ανθρώπους στην ανεργία.
Νομική Αθήνας
Μέσα στο καλοκαίρι και ενώ ο Σύλλογος αδυνατούσε να παρέμβει άμεσα, οι φοιτητές/τριες της Νομικής διαπίστωσαν ότι εκδόθηκε μια προκήρυξη που άλλαζε τους όρους εισαγωγής σε μεταπτυχιακές σπουδές και από εκεί που προϋπέθετε να είναι χρωστούμενα έως και 2 μαθήματα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, για να μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για το μεταπτυχιακό, πλέον προϋπόθεση θα είναι να έχει περάσει όλα τα μαθήματα. Δεν είναι τυχαίο πως την αλλαγή αυτή προσπάθησαν να περάσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να αιφνιδιάσουν το φοιτητικό σώμα. Κι αυτό προφανώς εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια εντατικοποίησης των όρων σπουδών, που θέλει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε μία ασφυκτική κατάσταση συνεχούς πίεσης και κυνηγιού προσόντων. Παρ’ όλα αυτά ο φοιτητικός σύλλογος δεν έμεινε αδρανής. Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία, στην οποία αίτημά μας ήταν να μην εφαρμοστεί η αλλαγή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για όσους και όσες από εμάς θα επιθυμούσαν να κάνουν μεταπτυχιακό φέτος, έχοντας στο μυαλό τους όλη τη χρονιά πως έχουν περιθώριο να αφήσουν δύο μαθήματα για την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Πιεζόμενη από την παράσταση διαμαρτυρίας, η Κοσμήτορας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει, λοιπόν, την επιβαρυντική αυτή προϋπόθεση για φέτος κι έτσι έγινε. Οι πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου έδειξαν ότι μπορούμε να πετύχουμε μικρές υλικές νίκες ακόμη και σε χρόνους που θεωρούνται κινηματικά νεκροί.

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Την Κυριακή 23/9 ξέσπασε φωτιά στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσό. Οι 35 φοιτητές που βρίσκονταν εντός των εστιών, γλίτωσαν από θαύμα, καθώς οι σειρήνες πυρασφάλειας υπολειτουργούσαν σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Η φωτιά ξεκίνησε από τα εργαστήρια βιολογίας και εξαπλώθηκε γρήγορα, καθώς το κτίριο είναι φτιαγμένο από αμίαντο (απαγορευμένο καρκινογόνο υλικό) και το εργαστήριο ήταν γεμάτο με εύφλεκτα υλικά. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν ήταν προορισμένο για να φιλοξενήσει φοιτητικές εστίες και οι φοιτητές είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν για τις συνθήκες διαμονής τους.
Ευτυχώς όλοι εκκένωσαν το κτίριο έγκαιρα, όμως οι υλικές φθορές που έχουν υποστεί είναι τεράστιες. Το κράτος δεν τους έχει δώσει καμία εγγύηση αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ο πρύτανης του πανεπιστημίου πρόσφερε ως προσωρινό κατάλυμα στους φοιτητές ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, καθώς τα ξενοδοχεία της Κρήτης παρουσίαζαν πληρότητα… Για μία φορά ακόμη αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο εγκληματικά παραμελημένες είναι οι ανάγκες των φοιτητών από το κράτος και τις πρυτανικές αρχές. Οι φοιτητές κάλεσαν κινητοποίηση άμεσα τη Δευτέρα 24/9 στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία