Να μπλοκάρουμε τις διώξεις αγωνιστών

Σε απολογία καλείται ο Π. Λαφαζάνης για τους πλειστηριασμούς

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Τ ην Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη καλείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ασφάλειας σε απολογία ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με κατηγορίες για οπλοφορία, οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί κροτίδων και πυροτεχνημάτων για τη συμμετοχή του στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. Είναι προκλητικά αντιδημοκρατικό να καλείται ηγετικό στέλεχος μετώπου της Αριστεράς από την ασφάλεια (και μάλιστα από το τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος!) σε απολογία για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως σκληρή λιτότητα και δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά την απαλλαγή του Π. Λαφαζάνη από τις κατηγορίες, αποτελεί παρωδία.
Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει καταφέρει πολλές φορές να μπλοκάρει τις δημοπρατήσεις λαϊκής περιουσίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds, παρά τα εμπόδια που έχει προσπαθήσει να στήσει η κυβέρνηση Τσίπρα είτε μέσω ιδιώνυμων, είτε με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε κλειστά συμβολαιογραφικά γραφεία. Και αυτό είναι που δυσκολεύει την κυβέρνηση, καθώς οι πλειστηριασμοί είναι ανάμεσα στις βασικές απαιτήσεις των δανειστών –ακόμα και στη «μεταμνημονιακή» εποχή.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη δίωξη. Την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη αναβλήθηκε η δίκη τριών αγωνιστών (δύο εκ των οποίων είναι μέλη της ΛΑΕ) του κινήματος, που συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ πριν μερικούς μήνες σε κινητοποίηση έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο της Αθήνας. Δίωξη έχει ασκηθεί επίσης στον αγωνιστή δάσκαλο Ηλία Σμήλιο, μέλος του κινήματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν ασκηθεί άλλες πέντε διώξεις με παρόμοιες κατηγορίες εναντίον αγωνιστών.
Ο στόχος είναι σαφής: να τρομοκρατηθεί το κίνημα και να μπορέσουν οι πλειστηριασμοί να ολοκληρωθούν «ομαλά». Εμείς από την άλλη απαντάμε πως οι διώξεις δεν πρόκειται να μας σταματήσουν, αλλά αντίθετα θα τις μπλοκάρουμε με την αλληλεγγύη σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία