Καταλονία:
«Ένα χρόνο πριν, την 1η Οκτώβρη 2017, εκατοντάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι στην Καταλονία κινητοποιήθηκαν για να κάνουν εφικτό το δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας τους. Παρά την τρομακτική αστυνομική καταστολή –που τραυμάτισε πάνω από 1.000 ανθρώπους και άρπαξε εκατοντάδες κάλπες- πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν με την συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πλειοψηφίας. Ένα χρόνο μετά, υπάρχουν 9 πολιτικοί κρατούμενοι, άλλοι είναι εξόριστοι και εκατοντάδες άνθρωποι εξετάζονται από τις Αρχές. Η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του καταλανικού λαού. Ακόμα κι έτσι, το δημοψήφισμα ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα της δύναμης του λαού, της ειρηνικής οργάνωσης των πολιτών». Με αυτό το κείμενο, το διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης WithCatalonia καλεί σε δράσεις αλληλεγγύης, και κυρίως υπενθυμίζει τα όσα συνέβησαν (και συμβαίνουν) στην Καταλονία…
Παλαιστίνη
Η είδηση για τη δολοφονία κάποιου (ή κάποιων) Παλαιστίνιου διαδηλωτή από ισραηλινά πυρά στη Γάζα έχει πάψει να είναι «είδηση». Κι όμως οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν. Στις 21 Σεπτέμβρη, η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής έκλεισε 26 βδομάδες διαρκών κινητοποιήσεων στο φράχτη. Η Χαμάς που βρίσκεται σε άτυπες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για άρση της πολιορκίας (οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τίποτα) επιμένει ότι η πολιορκία θα σπάσει «με οποιοδήποτε αναγκαίο μέσο» και προειδοποιεί ότι η στρατηγική φθοράς από το Ισραήλ δεν πρόκειται να φέρει ηρεμία και σταθερότητα στη Γάζα. Η Συντονιστική Επιτροπή της Πορείας της Επιστροφής, στην έκκληση για τις 26η κινητοποίηση, κατήγγειλε τα 25 χρόνια διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Όσλο, κάλεσε τους Παλαιστίνιους «μια μεγάλη εθνική συμμαχία… στη βάση της κατάργησης της αναγνώρισης της σιωνιστικής οντότητας» και τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη «να αποκαταστήσουν τον αγώνα για την Παλαιστίνη ως τον βασικό σκοπό τους»…
Κορέα
Τρίτη συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Μουν Τζάε Ιν. Σε πολύ καλό κλίμα και πάλι ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που καταβάλουν κάθε προσπάθεια να στείλουν –έστω επικοινωνιακά- μήνυμα αποδαιμονοποίησης της «άλλης πλευράς». Υπάρχει δρόμος ακόμα. Αλλά οι απευθείας συνομιλίες, χωρίς την ανάμιξη του αμερικανικού παράγοντα, ίσως ανοίξουν δρόμους προς τους μεγάλους στόχους που διακηρύττουν οι δύο πλευρές…