«Πρώτο κουδούνι» στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Ξεκινάει ακόμα μία χρονιά μαθημάτων και αλληλεγγύης

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη άρχισαν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ), προσφέροντας για 12η χρονιά τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής, αγγλικής και γερμανικής γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και Έλληνες. 
Το σχολείο βρίσκεται στην οδό Άργους 145 στον Κολωνό και έχει τμήματα αρχάριων, όπως και προχωρημένων. Οι εθελοντές δάσκαλοι είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές-φοιτήτριες παιδαγωγικών σχολών ή απλά άνθρωποι με διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτή την υπόθεση. 
Ήδη την πρώτη μέρα των εγγραφών πάνω από 100 μαθητές και εθελοντές δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα μαθημάτων, που ξεκινούν την Κυριακή 18/9 και θα πραγματοποιούνται σε τρία 3ωρα: 11.00-14.00, 14.00-17.00, 17.00-20.00. Επιπλέον, υπάρχει και ένα ειδικό τμήμα τα Σάββατα, για τους πρόσφυγες που μένουν στον Ελαιώνα.
Ο κύκλος σπουδών χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο και η δεύτερη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Για τους προχωρημένους μαθητές λειτουργεί τμήμα λογοτεχνίας και ποίησης. Κάθε χρόνο οι μαθητές δίνουν εξετάσεις ελληνομάθειας και, όσοι επιτυγχάνουν, παίρνουν αντίστοιχο πιστοποιητικό. Μολονότι το σχολείο δεν απευθύνεται σε παιδιά, παρέχεται δημιουργική απασχόληση για την ώρα που οι γονείς βρίσκονται στην τάξη, αλλά και υποστήριξη στα μαθήματα, εφόσον ζητηθεί.
Οι πρόσφυγες-μετανάστες μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Την περασμένη χρονιά, από τα θρανία του σχολείου πέρασαν 200 μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως Ρωσία, Ισπανία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, ενώ μαθήματα παρακολουθούν και αναλφάβητοι Έλληνες ή άποροι που θέλουν να μάθουν δωρεάν αγγλικά και γερμανικά. 
Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε το 2004 από μετανάστες, πρόσφυγες και έλληνες αντιρατσιστές-αντιρατσίστριες. Από τα θρανία του έχουν περάσει χιλιάδες μαθητές, ενώ στις εκδηλώσεις, που έχει οργανώσει, έχουν συμμετάσχει από κοινού έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι και νέοι. Εκτός από τα μαθήματα λειτουργεί και ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. 
Η συμμετοχή των εθελοντών και η στήριξη του εγχειρήματος με κάθε μέσο από τον κόσμο της αλληλεγγύης και όχι μόνο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της επιτυχημένης πορείας του σχολείου και των δραστηριοτήτων του. Γι’ αυτό και η συντονιστική ομάδα του ΚΣΜ καλεί όποιον/α ενδιαφέρεται να προσφέρει στη διδασκαλία των μαθημάτων και στη γραμματειακή υποστήριξη του σχολείου, να δηλώσει τη συμμετοχή του. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη και ευπρόσδεκτη. 
Η γλώσσα είναι απαραίτητη για την καθημερινότητα των μεταναστών-μεταναστριών, αλλά και για όσους έχουν αποφασίσει να δράσουν διεκδικητικά, απαιτώντας συλλογικά τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, η κοινή δράση μεταναστών και ελλήνων εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, προϋποθέτει κοινή γλώσσα επικοινωνίας. 
Σε αυτή την κατεύθυνση το σχολείο οργανώνει και δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο κίνημα διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλους μας, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες, συμβάλλοντας από τη μεριά του στην απόκρουση της φτώχειας, του ρατσιστικού μίσους και του φασισμού. 
«Δύναμή μας είναι όσοι πιστεύουν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα, ότι η επίθεση στα δικαιώματά τους μας αφορά όλους κι ότι είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας μεταξύ μεταναστών, προσφύγων και ντόπιων εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο», καταλήγει στο φετινό του κάλεσμα σε μαθητές και εθελοντές το ΚΣΜ. 

Για πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνήστε στο 697.4486368 ή στο 210 5130373 (Κυριακές). 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία