Φύλλο Νο 367 (14 Σεπτέμβρη 2016)

Ανάμεσα στα ψέματα (όπως αυτά για τις συντάξεις και τους αγρότες) και στα επικοινωνιακά εφέ (όπως αυτά για την ανατροπή των νταβατζήδων στα κανάλια), ο Τσίπρας στη ΔΕΘ υποχρεώθηκε να πει και την αλήθεια του. Ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, όσο κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία, συνοψίζεται πλέον σε δύο λέξεις: μνημονιακή σταθερότητα.

«Ήρθε το οριστικό τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης;» μοιρολογεί το Protagon σε άρθρο κορυφαίου συνεργάτη του. Το μοιρολόι είναι ενδεικτικό, αν και παντελώς άστοχο: στο γενετικό υλικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αυτό που έχει υμνηθεί ως «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» απλούστατα δεν υπάρχει -ο ωμός εκβιασμός στην Κύπρο το 2013 και στην Ελλάδα το 2015 διέλυσε με τρόπο πειστικό τις σχετικές ψευδαισθήσεις. Αφήνοντας το Protagon στο... μοιρολόι του, ας πάρουμε πολύ στα σοβαρά τους «Financial Times», όπου βλέπουμε συστηματική αρθρογραφία για τις αγορές που «ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον πόνο», αλλά και για τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι που «προσπαθεί να διασώσει το κύρος του».

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ…
Μεγαλώνουν κάθε μήνα τα χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να αναμένεται μπαράζ αναγκαστικών κατασχέσεων. Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκε, τον Ιούλιο, κατά 125.000, αγγίζοντας τα 4,1 εκατομμύρια! Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ -παρότι μετατέθηκαν κατά ένα μήνα, με αποτέλεσμα την υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο- αναμένεται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φορολογικής καταιγίδας και απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα κ.ά.). Μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες περιπτώσεις, ενώ μόνο τον Ιούλη οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476, με συνολικό στόχο τη συλλογή 5 δισ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους μήνες. Εκείνο το ουκ αν λάβοις… το ξέρουν στο ΥΠ.ΟΙΚ.;

Διγλωσσία της κυβέρνησης στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, σαν μπαλαντέρ στο παιχνίδι με Κεντροαριστερά-Κεντροδεξιά

Στην Κεντρική Ιταλία ο σεισμός της 24ης Αυγούστου άφησε εκατοντάδες νεκρούς και κάπου 5.000 άστεγους. ΜΜΕ και κρατικοί ιθύνοντες συναγωνίζονταν σε τετριμμένες μεγαλοστομίες μπροστά στο γεγονός, όμως η πραγματικότητα αποκαλύπτεται με πεζά νούμερα: Η ιταλική κυβέρνηση πέρυσι δαπάνησε μόλις 145 εκατομμύρια ευρώ πανεθνικά για αντισεισμική προστασία, ενώ φέτος το ποσό αυτό περικόπηκε στα 44 εκατομμύρια!

Τ α κράτη χρεοκοπούν αλλά δεν... καταργούνται. Επιβιώνουν και ύστερα από τη χρεοκοπία, είτε καθηλωμένα στο ανάκλιντρο της «αιμοδοσίας», ώστε να αποπληρώνουν το κρατικό χρέος απομυζώντας μέχρις εσχάτων την εργαζόμενη πλειοψηφία, είτε αθετώντας το κρατικό χρέος με επιλογές ρήξης και σύγκρουσης με το σύστημα της καπιταλιστικής τοκογλυφίας. Οι επιχειρήσεις, αντίθετα, όταν χρεοκοπούν, καταργούνται -εκτός αν αναλάβει το κράτος ή οι τράπεζες να τις διατηρούν στη ζωή ακόμη και χρεοκοπημένες, οπότε την παράταση της ζωής τους «πληρώνει» από το υστέρημά της, μέσω των φόρων και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, η εργαζόμενη πλειοψηφία. Όσο για την εργαζόμενη πλειοψηφία, αυτή δεν απαλλάσσεται από τα χρέη της προς το κράτος και τις τράπεζες ούτε στην «άλλη ζωή» -πληρώνει εφ’ όρου ζωής με κάθε είδους διαθέσιμο εισόδημα και περιουσία: με το μισθό, τη σύνταξη, το σπίτι (που κατά κανόνα απέκτησε με δάνειο).

Η  νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την κυβέρνηση να επαίρεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν υπερβεί τις αντίστοιχες των τελευταίων χρόνων. Αυτό που δεν μας λένε όμως είναι ότι και η παιδεία βρίσκεται στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη. Έτσι η κυβέρνηση, αντί για τη βελτίωση της ποιότητας του σχολείου, επέλεξε τη δημιουργία ενός φτηνού σχολείου. Ήδη τα μέτρα για να λειτουργήσει αυτό το φτηνό σχολείο είναι ορατά: περικοπές ωρών μαθημάτων στο Γυμνάσιο, κατάργηση ολοήμερου, ασφυκτικοί περιορισμοί στη δημιουργία τμημάτων προσανατολισμού τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Στην Αθήνα θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. Μετά την κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή 9/9 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε αυτό και εκτιμώντας τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης όλων των δημόσιων νοσοκομείων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Καραβάνι της Υγείας και στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο ετοιμάζουν ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στα εργατικά δικαιώματα όλων μας υπηρετώντας το νεοφιλελεύθερο δόγμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της με κάθε μέσο ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Στη διαδήλωση της ΔΕΘ φάνηκαν ξεκάθαρα όλα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα, αν θέλει να δώσει με προϋποθέσεις επιτυχίας τις μάχες που έρχονται, για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη συνέχεια της φοροεπιδρομής και τα άλλα προαπαιτούμενα, που αναμένεται να ψηφιστούν από την κυβέρνηση, ως τμήμα των μέτρων του Μνημονίου 3. Ταυτόχρονα όμως φάνηκαν και οι δυνατότητες που μπορούν να ξαναζωντανέψουν το κίνημα, να «βγάλουν» τον κόσμο στο δρόμο.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι το τρίτο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας. Ωστόσο η εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στις τοπικές εκλογές (κερδίζοντας το 20,8% των ψήφων και τη 2η θέση, ξεπερνώντας τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ) σημαδεύει το πολιτικό σκηνικό, καθώς έχει μια συμβολική σημασία –είναι η εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, στην Κυψέλη. Η πλατεία γέμισε παιδικά χαμόγελα, χρώματα και αρώματα από όλο τον κόσμο. Όλοι μαζί διασκεδάσαμε, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όχι μόνο μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί αλλά κι ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Η σύγκρουση στη Λατινική Αμερική συνεχίζεται αμείωτη, καθώς οι «προοδευτικές κυβερνήσεις» αντιμετωπίζουν τα όρια του πολιτικού τους σχεδίου και εν μέσω οικονομικής κρίσης και πολιτικής εξουθένωσης, η Δεξιά επιδιώκει μια σκληρή «ρεβάνς» και την πλήρη παλινόρθωση του πιο άγριου, ανόθευτου νεοφιλελευθερισμού. Στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές Σεπτέμβρη, μια σειρά «επεισόδια» σε τρεις διαφορετικές χώρες υπενθύμισαν πως όλη η ήπειρος έχει μπει σε νέα περίοδο μεγάλης αναταραχής...

Ισπανία:
Ακυβερνησίας συνέχεια στο Ισπανικό Κράτος, μετά την αποτυχία του Ραχόι να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή (με αποχή από τη ψηφοφορία) των Σοσιαλιστών στη συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos. Δύσκολο παραμένει το ενδεχόμενο να προκύψει (και πολιτικά, αλλά και αριθμητικά) μια κυβέρνηση στηριγμένη στις δυνάμεις Σοσιαλιστών-Ποδέμος. Με την προοπτική τρίτης εκλογικής αναμέτρησης σε έναν χρόνο να πλησιάζει, όλοι περιμένουν το «τεστ» των περιφερειακών εκλογών σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων στις 25 Σεπτέμβρη, αλλά και τις εξελίξεις στα κόμματα, με βασικό το Σοσιαλιστικό, όπου οι «βαρόνοι» καιροφυλακτούν για να πάρουν το κεφάλι του Σάντσες…

Το κίνημα Black Lives Matter (BLM, οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε) έχει πετύχει μια πρώτη, σημαντική νίκη: Διέλυσε το μύθο της «μεταφυλετικής Αμερικής» και ανέδειξε την καταπίεση των μαύρων στις σύγχρονες ΗΠΑ ως κεντρικό ζήτημα της εποχής. Αυτό αναδείχθηκε πρόσφατα με δύο διαφορετικούς τρόπους, από δύο «διαφορετικούς κόσμους», τόσο διαφορετικούς που υπογραμμίζεται το πόσο κεντρικό έχει γίνει το φυλετικό ζήτημα: Οι εξελίξεις αφορούν τον λαοπρόβλητο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και τον ξεχασμένο στη σιωπή κόσμο του «σωφρονιστικού» συστήματος.

Η φρικαλεότητα επί του συριακού εδάφους σπρώχνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά. Πρόκειται για θύµατα µιας σύγκρουσης µε υπόβαθρο τα γεωστρατηγικά συµφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, µε µη ορατό τέλος. Η αναβαθµισµένη εµπλοκή της Τουρκίας αµέσως µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα, µε την ανοχή, προς το παρόν, των µεγάλων δυνάµεων -για διαφορετικούς η καθεµιά λόγους- περιπλέκει παρά διευκολύνει την ειρήνευση στην εμπόλεμη περιοχή.