Το καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. Μετά την κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή 9/9 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε αυτό και εκτιμώντας τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης όλων των δημόσιων νοσοκομείων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Καραβάνι της Υγείας και στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε την αλήθεια για την κατάσταση της δημόσιας υγείας. Ξέχασε ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία για το 2012-14 συμψηφίζονται με την κουτσουρεμένη κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν. Ξέχασε να πει ότι τα νοσοκομεία δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, γιατί προτεραιότητα των μνημονίων είναι η πληρωμή των δανειστών και όχι η υγεία των ανθρώπων.
Ξέχασε να πει ότι από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις συντάξεις, ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία δεν πήραν ούτε 1 ευρώ. Ξέχασε να πει ότι αν εισαχθείς για περίθαλψη σήμερα σε ένα νοσοκομείο πρέπει να έχεις μαζί σου γάντια και σύριγγες. Ξέχασε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μίλησε για 10.000 προσλήψεις που θα πραγματοποιήσει. Προφανώς δεν θυμόταν ότι και πέρυσι εξήγγειλε 4.500 θέσεις οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη και ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, επί κυβέρνησης δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη δημόσια υγεία χάθηκαν περίπου 7.700 θέσεις εργασίας.
Το Καραβάνι της Υγείας θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από το ΕΚΑΒ και αφού διασχίσει όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών, μια πορεία περίπου 10 χιλιομέτρων, θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.
Η διαδήλωση που πέρασε από τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν δυναμική αλλά όχι μαζική. Και αυτό χρειάζεται να χτυπήσει καμπανάκι για να οργανωθεί έγκαιρα και σωστά η κινητοποίηση στην Αθήνα.
Πολύ σωστά η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε την ίδια μέρα να υπάρχει 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Όμως είναι λάθος στην ίδια την Αττική και για μια πορεία που θα διανύσει τόσα χιλιόμετρα να καλείται απλά 4ωρη στάση εργασίας, στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ. Τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων οφείλουν να βοηθήσουν να γίνει αυτή η απεργία, σαν εικοσιτετράωρη, με αποφάσεις για 4ωρη στάση εργασίας που θα συμπληρώνει την 4ωρη της ΠΟΕΔΗΝ.
Στις 3 περίπου εβδομάδες ως την κινητοποίηση, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα προβλήματα, την ίδια τη συγκέντρωση. Να κάνουν την απαραίτητη σύνδεση με τις μάχες που πρέπει να δοθούν ενάντια στην ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων για τη δεύτερη δόση. Να παρουσιαστεί σε αυτούς ένα σχέδιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ώστε να υπάρξουν πραγματικά οι δυνατότητες να σωθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Να υπάρξουν κάποιες πρώτες δράσεις σε κάθε νοσοκομείο ώστε να ανέβει το κλίμα για τις 6 Οκτώβρη.
Να οργανώσουν επίσης συσκέψεις με φορείς και κόσμο στις γειτονιές που συμμετέχουν, ώστε μέχρι τις 6 Οκτώβρη να έχει φτιαχτεί ένας όσο το δυνατό πλατύτερος συντονισμός, ο οποίος θα πάρει πάνω του τον αγώνα για τη δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία δεν εκπέμπει απλά SOS, αλλά το σήμα κινδύνου κοντεύει να χαθεί στον πάτο που οδηγεί τα νοσοκομεία η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία