Μεροληπτικά...

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ…
Μεγαλώνουν κάθε μήνα τα χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να αναμένεται μπαράζ αναγκαστικών κατασχέσεων. Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκε, τον Ιούλιο, κατά 125.000, αγγίζοντας τα 4,1 εκατομμύρια! Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ -παρότι μετατέθηκαν κατά ένα μήνα, με αποτέλεσμα την υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο- αναμένεται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φορολογικής καταιγίδας και απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα κ.ά.). Μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες περιπτώσεις, ενώ μόνο τον Ιούλη οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476, με συνολικό στόχο τη συλλογή 5 δισ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους μήνες. Εκείνο το ουκ αν λάβοις… το ξέρουν στο ΥΠ.ΟΙΚ.;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να τράβηξε η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών του Νότου, αλλά το διήμερο 8/9-9/9 στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε και η Διάσκεψη «για την Ασφάλεια και Σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία και Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία συζήτησαν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, μετά από πρόσκληση του Ν. Κοτζιά, σε συνέχεια της στενής σχέσης της κυβέρνησης με το δικτατορικό καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο, με το οποίο ουσιαστικά συνδιοργάνωσε τη Διάσκεψη. Σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων στην Α. Μεσόγειο, τα σύννεφα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη Λιβύη και η κυβέρνηση φαίνεται να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια του ΝΑΤΟ: «Οφείλουμε να βοηθήσουμε στην εδραίωση της εθνικής κυβέρνησης της Λιβύης. Προκειμένου να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπερίληψη όλων των δυνάμεων που αντιμάχονται το χάος και την τρομοκρατία», είπε χαρακτηριστικά στην εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών. Η οικονομική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών μέσω «τριγωνικών σχέσεων», κατά το πρότυπο του αντιδραστικού άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού στο όνομα «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της διεθνούς συνάντησης. Όλα όσα δηλαδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλισμού. Αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία της «ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που προπαγανδίζει ο Κοτζιάς, διεκδικώντας αναβαθμισμένη θέση για τον ελληνικό καπιταλισμό. Ο ρόλος του «καλού μπάτσου» στη Μεσόγειο, τη Β. Αφρική και τα Βαλκάνια ή όπως το λέει ο Τσίπρας, ένας «πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή», εγκυμονεί κινδύνους και θυσίες με οδυνηρό κόστος για τον ελληνικό λαό.

 

ΝΑΥΑΓΙΟ
Σε οριστικό ναυάγιο φαίνεται πως οδηγούνται οι πολύμηνες διεργασίες για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της «κεντροαριστεράς». Ο ηγεμονισμός του ΠΑΣΟΚ, οι παλινωδίες του Ποταμιού και οι προσωπικές φιλοδοξίες της Φώφης και του Σταύρου είναι οι επιφανειακοί λόγοι της αδυναμίας να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του «ακραίου κέντρου». Η βασική αιτία είναι οι μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες του πόλου που θέλουν να δημιουργήσουν τα ρετάλια της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση με κορμό τον Τσίπρα, που μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται σε βασικό συνομιλητή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών; Ή σε μια κυβέρνηση με βασικό εταίρο τη ΝΔ, απέναντι στον «εθνικολαϊκισμό» της σημερινής συγκυβέρνησης; Παρά τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ περί αυτόνομου πόλου, οριοθετημένου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά, το Ποτάμι υπενθυμίζει με νόημα ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης περιλαμβάνει και τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βέβαια, το Ποτάμι από τη μεριά του έχει αφήσει «ορθάνοιχτη πόρτα» για μετεκλογική συνεργασία με τον Κυριάκο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς πάντως, για κυβερνητικό συμπλήρωμα ετοιμάζονται..

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία