«Τσεκούρι» στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Φωτογραφία

Οι «αναποδιές» των φετινών εξετάσεων αναδεικνύουν το «ζουρλομανδύα» που το σύστημα φοράει στους μαθητές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Για άλλη μια χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων το «τσεκούρι» προβλέπεται να πέσει βαριά πάνω στους μαθητές των Λυκείων, ενώ κροκοδείλια δάκρυα θα χυθούν άφθονα για τον «ξεπεσμό της Παιδείας μας» και «τις σχολές με απόφοιτους κάτω από τη βάση». Ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι (με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των γραπτών) στις πλειοψηφία των σχολών οι βάσεις αναμένεται να πέσουν από 100 έως και 3.500 μόρια, ενώ ελάχιστες είναι οι σχολές που θα καταφέρουν να κρατηθούν από τα 19.000 μόρια. Μάλιστα αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στους «αριστούχους» και τους «μέτριους», αφού όσες σχολές είχαν 15.000-17.000 μόρια πέρυσι, υπολογίζεται να πέσουν από 400 έως 1.000 μόρια.

Η «σφαγή» των υποψηφίων έγινε με τα θέματα αυξημένης δυσκολίας που μπήκαν σε Βιολογία, Μαθηματικά και Φυσική Γενικής Παιδείας, ωστόσο αυτά που ξεχώρισαν ήταν η Νεοελληνική γλώσσα (με την Γλύκατζη Αρβελέρ να δηλώνει ότι δεν θα έβαζε ποτέ το συγκεκριμένο κείμενό της σε μαθητές Λυκείου), αλλά και με τη Φυσική Κατεύθυνσης, όπου δημιουργήθηκε ντόρος με το 4ο θέμα, το οποίο –πέρα από τη λάθος διατύπωση– θύμιζε περισσότερο διαγωνισμό ταλέντων Φυσικής.

Οι «αναποδιές» των φετινών εξετάσεων αναδεικνύουν το «ζουρλομανδύα» που το σύστημα φοράει στους μαθητές. Οι βάσεις πέφτουν κι ανεβαίνουν ανάλογα με τα θέματα που διαλέγουν να βάλουν οι εξεταστές, οι μαθητές χωρίζονται σε «ελπίδα για τον τόπο» και «αποτυχημένους», με στόχο να σταλούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ κατάρτισης και να γίνουν το «φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξίζουν κάτι καλύτερο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Αριστερά από την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία