Έβδομη Αντιρατσιστική Γιορτή: Ενωμένοι απαντάμε σε μνημόνια, ρατσισμό και νεοναζί

Φωτογραφία

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο λόφο Κολωνού, γίνεται φέτος η 7η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό αντίστασης στα μνημόνια, στον απειλούμενο πόλεμο στη Συρία, το ρατσισμό και το φασιστικό κίνδυνο.

Συζητήσεις
Φέτος η Γιορτή συμπίπτει με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κρίσιμη συγκυρία. Στη Συρία τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν απειλητικά και τα 2.000.000 προσφύγων ενδέχεται να αυξηθούν δραματικά. Ένα τμήμα των ξεριζωμένων αναζητά καταφύγιο μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, την ώρα που ο Δένδιας δηλώνει έτοιμος για «αποτροπή» νέων προσφυγικών ρευμάτων και διπλασιασμό της χωρητικότητας των απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου οι φυλακισμένοι απαντούν με εξεγέρσεις.

Η συζήτηση «Απειλή πολέμου στη Συρία και προσφυγικά ρεύματα: Η θεωρία της “χωρητικότητας” και τα ρατσιστικά αδιέξοδα των στρατοπέδων συγκέντρωσης» επιχειρεί να συμβάλει στην αποδόμηση των ρατσιστικών μύθων Σαμαρά-φασιστών.

Την ίδια ώρα ξεκινά απεργία διαρκείας η ΟΛΜΕ, ενώ κινητοποιούνται εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες ενάντια στα κλεισίματα νοσοκομείων. Νοσοκομεία όπως της Αγίας Βαρβάρας, που εξυπηρετούν σε μεγάλα ποσοστά μετανάστες και Ρομά, πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων, ενώ ο Γεωργιάδης έστειλε εγκύκλιο θανάτου που αποκλείει μετανάστες και ανασφάλιστους από την περίθαλψη, αν δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους!

Στην 7η Γιορτή λοιπόν περιλαμβάνεται επίσης συζήτηση με θέμα: «Διαλύουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, το κοινωνικό κράτος: Αγώνας υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών για όλους, ή “μόνο για Έλληνες” σε βάρος των μεταναστών;».
Υπάρχουν δύο ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις. «Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στην Ευρώπη», με διεθνείς προσκεκλημένους του αντιφασιστικού κινήματος από την Ιταλία τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και «Ομοφοβία: Φασιστικό συμπλήρωμα του ρατσισμού και του σεξισμού», που συνδιοργανώνεται με οργανώσεις του LGBT κινήματος.

Καλλιτεχνικά δρώμενα
Στο καλλιτεχνικό μέρος της 7ης Γιορτής ξεχωρίζει η παρουσία του γαλλικού μουσικού σχήματος «HK & les Saltibanks», γνωστό στο ευρωπαϊκό κοινό από τραγούδια όπως «On lache rien» (Δεν κάνουμε πίσω), εμπνευσμένο από τις εξεγέρσεις των μεταναστών και των αποκλεισμένων στα Γκέτο του Παρισιού. Οι «Σαλτιμπάγκος», μικτό γκρουπ γάλλων και μεταναστών καλλιτεχνών, εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τον Kaddour Hadadi (ΗΚ), φωνή και ψυχή του γκρουπ, που είναι γιος αλγερινών μεταναστών από μια εργατική γειτονιά του Roubaix (Βόρεια Γαλλία) και θεωρεί τον εαυτόν του «πολίτη του κόσμου».

Οι συναυλίες της 7ης Γιορτής περιλαμβάνουν επίσης την εξαιρετική Μάρθα Φριτζήλα με τους Kubara Project, τους αγαπημένους Encardia, τον Θοδωρή Κοτωνιά με τα Μακρινά Ξαδέρφια, τους ξεσηκωτικούς «Muchatrelas», τα κρουστά της «ΑΝΑΣΑ cultural Centre» και το συγκρότημα της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας.

Ακόμα, η Πειραματική Σκηνή, της ομάδας «Πενίας Τέχνες», θα παρουσιάσει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε διασκευή της αείμνηστης Νίκης Τριανταφυλλίδη, που τοποθετεί το έργο στη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη το διαχρονικό πνεύμα του δημιουργού.

Στη Γιορτή μας τέλος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών, καθώς και να περιηγηθούν τις εκθέσεις φωτογραφίας γνωστών φωτογράφων, που παρουσιάζουν τις πιο πρόσφατες δουλειές τους.
Θα υπάρχουν κουζίνες μεταναστευτικών κοινοτήτων με γεύσεις από όλο τον κόσμο, μπαρ, παιδότοπος και επίσης έκθεση βιβλίου και αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής αφίσας και σκίτσου.

Πάνω από 40 συλλογικότητες έχουν ως τώρα δηλώσει συμμετοχή στην 7η Αντιρατσιστική Γιορτή με τα περίπτερά τους και ο αριθμός των συμμετοχών αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Η προπώληση των εισιτηρίων ενίσχυσης έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και οι αφισοκολλήσεις και οι εξορμήσεις των ομάδων της ΚΑΡ σε γειτονιές της Αθήνας. Προμηθευτείτε και διακινήστε το ημερήσιο εισιτήριο ενίσχυσης των 5 ευρώ και των 8 ευρώ του διήμερου.

Συμμετέχετε στις ομάδες στησίματος της εκδήλωσης. Και επισκεφθείτε τη Γιορτή μας μαζί με τους φίλους σας, στις 5 και 6 Οκτώβρη στο λόφο Κολωνού. Αξίζει τον κόπο για πολλούς λόγους. Τη φετινή διοργάνωση στηρίζει ο ραδιοσταθμός «105,5 στο Κόκκινο». Η είσοδος είναι δωρεάν για τους άνεργους, ντόπιους και μετανάστες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία