Φύλλο Νο 296 (11 Σεπτέμβρη 2013)

Η ΕΕ έχει επενδύσει στην «ελληνική σωτηρία» πάνω από 200 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί απώλεια αυτού του κολοσσιαίου ποσού, διαμηνύουν οι ευρωηγεσίες, επιχειρώντας να θέσουν τα όρια του «διαλόγου» που αναμένεται να ξεσπάσει μετά τις γερμανικές εκλογές για το ελληνικό χρέος. Μόνον που, όπως δήλωσε και η Λ. Κατσέλη, το 97% των δανείων επιστρέφει στους δανειστές με τη μορφή τόκων και χρεολυσίων. Η γερμανική Commerrtbank, υπολογίζοντας το νέο δανεισμό μέχρι το 2022 σε 77 δισ. ευρώ, ενημερώνει το «κοινό» της ότι το 100% αυτού του ποσού θα «επιστρέψει» στις μεγάλες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες στο ίδιο διάστημα. Οπότε, no problem για νέο δανεισμό, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής κ.ο.κ. Αυτοί ξέρουν ότι τα δάνεια για «εξυπηρέτηση» δανείων είναι χρυσοτόκος όρνιθα…

Η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει νικήσει το λαό όσον αφορά τις τσέπες του τελευταίου: Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στην περίοδο 2010-2013 μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ έναντι του 2009 –κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί η περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

Ανυποχώρητη δηλώνει η ΕΣΕΕ στη μείωση των μισθών των εμποροϋπάλληλων κατά 13%.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ.

Νικηφόρα έκλεισε η 48ωρη απεργία που προκήρυξαν οι ως επι το πλείστον εργαζόμενες της χημικής βιομηχανίας «ΣΚΟΤ» στις αρχές Σεπτέμβρη.

Αναβλήθηκε η δίκη των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη.

Στο Αεροδρόμιο τις τελευταίες μέρες οι εργοδότες δίνουν ρέστα ασυδοσίας και αυταρχικότητας. Πριν 15 μέρες, ο Βασίλης Δήμου, εργαζόμενος στην Olympic Air, απολύθηκε γιατί έκανε το... τραγικό λάθος να πιει νερό σε ώρα εργασίας. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν απολύσεις στην Olympic Catering.

«Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν… Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το στρατιωτικό και πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικανικές βάσεις είναι οι μονοπωλιακές, πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Γι’ αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας».
(από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974, ιδρυτική του ΠΑΣΟΚ, που εκφωνήθηκε το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου)

Το 1989 ο Συνασπισμός είχε δεχθεί να παραδοθούν οι τηλεσυχνότητες στους μεγαλοεκδότες, όπως απαιτούσαν οι τελευταίοι από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν.

Η πρόσφατη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αφετηρία, το άνοιγμα, σε μια πολύ σημαντική συζήτηση. Τη συζήτηση για τον προσανατολισμό της Αριστεράς μέσα σε μια συγκυρία που αλλάζει δραματικά.

Το Μάιο μας έλεγαν «Κάνετε τις εξετάσεις τώρα και κλείστε τα σχολεία το Σεπτέμβριο». Τώρα ξαφνικά κρατάμε πάλι σε ομηρία την κοινωνία, της οποίας προφανώς ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος εργαζόμενος δεν αποτελεί μέρος.

Ο Σεπτέμβρης ξεκινάει με διαλυμένα τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα παίζει με την υγεία του κόσμου, αδιαφορεί για τη μόρφωση των παιδιών, απολύει κόσμο για να βγουν τα νούμερα , προωθεί ληγμένα τρόφιμα και ετοιμάζει πλειστηριασμούς σπιτιών.

Κυριακή πρωί, τηλεφώνημα από συντρόφισσα. «Η Μαρία έδωσε τέλος… η συντρόφισσα, η αγωνίστρια, η φίλη Μαρία».

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Αντώνη Νταβανέλλου στο βιβλίο «Χιλή 1970-73: κυβέρνηση της Αριστεράς, κράτος και εξουσία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις RedMarks για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από
το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή.

Στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στη Γερμανία εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι μια εύκολη εκλογική αναμέτρηση για τους συντηρητικούς της Μέρκελ (CDU), λαμβάνοντας υπόψη την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δεύτερο κόμμα, το SPD.

Μια αντιδραστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία, συνεχίζοντας τις προηγούμενες επιθέσεις άλλων κυβερνήσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα στις χώρες της ΕΕ.

Λίγους μήνες ζωής συμπλήρωσε η συμμαχική κεντροαριστεροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία, που συγκροτήθηκε για να ξεπεραστεί η βαθιά πολιτική κρίση που προκάλεσαν οι εκλογές, και αντιμετωπίζει ήδη κυβερνητική κρίση.

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές στη Μόσχα μετά από 10 χρόνια, διατήρησε τη θέση του δημάρχου ο εκλεκτός του Πούτιν, Σεργκέι Σομπιάνιν, κερδίζοντας το 51,3%.

Με το κύμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων της κυβέρνησης «παρασύρονται» 1.765 υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μείωση από 30 έως και 70% του υπηρετούντος προσωπικού.

Πλησιάζουν οι μέρες για το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό σύνθημα: «Ανατρέπουμε το παρόν – Διεκδικούμε το μέλλον». Στην Αθήνα το φεστιβάλ θα γίνει στις 27-28-29 Σεπτέμβρη και η θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων έχει κλείσει με τρεις κεντρικές συζητήσεις.