Φύλλο Νο 296 (11 Σεπτέμβρη 2013)

Στα σύντομα...

Η ΕΕ έχει επενδύσει στην «ελληνική σωτηρία» πάνω από 200 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί απώλεια αυτού του κολοσσιαίου ποσού, διαμηνύουν οι ευρωηγεσίες, επιχειρώντας να θέσουν τα όρια του «διαλόγου» που αναμένεται να ξεσπάσει μετά τις γερμανικές εκλογές για το ελληνικό χρέος. Μόνον που, όπως δήλωσε και η Λ. Κατσέλη, το 97% των δανείων επιστρέφει στους δανειστές με τη μορφή τόκων και χρεολυσίων. Η γερμανική Commerrtbank, υπολογίζοντας το νέο δανεισμό μέχρι το 2022 σε 77 δισ. ευρώ, ενημερώνει το «κοινό» της ότι το 100% αυτού του ποσού θα «επιστρέψει» στις μεγάλες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες στο ίδιο διάστημα. Οπότε, no problem για νέο δανεισμό, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής κ.ο.κ. Αυτοί ξέρουν ότι τα δάνεια για «εξυπηρέτηση» δανείων είναι χρυσοτόκος όρνιθα…

Χιλιάδες διαδηλωτές στη ΔΕΘ έστειλαν μήνυμα ανατροπής: Απεργιακός σεισμός για να τους ρίξουμε!

Μ ε αφετηρία τη μεγάλη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 7/9, ξεκίνησε δυναμικά το «θερμό φθινόπωρο» που επιφυλάσσει στην κυβέρνηση Σαμαρά το εργατικό κίνημα.

Η κυβέρνηση του μνημονίου γύρισε το ρολόι στο 1950: Το ταξίδι στην κόλαση πρέπει να τελειώσει εδώ!

Η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει νικήσει το λαό όσον αφορά τις τσέπες του τελευταίου: Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στην περίοδο 2010-2013 μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ έναντι του 2009 –κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί η περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

Απεργίες και καταλήψεις για να σώσουμε τα νοσοκομεία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στα κλεισίματα, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες.

ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΕΑΒ-ΛΑΡΚΟ: «Διαπραγματεύονται» πώς θα τις εξαφανίσουν

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι τάχα έχει στήσει πόλεμο με την τρόικα για τις βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων και τη ΛΑΡΚΟ.

48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ: Κλίμα «ανατροπής»

Οι «πρόβες» ξεσηκωμού του Οκτώβρη 2011 και Νοέμβρη 2012 αποδίδουν τώρα και φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα σπρώξουν και αυτοί την κυβέρνηση για να πέσει.

Εμποροϋπάλληλοι

Ανυποχώρητη δηλώνει η ΕΣΕΕ στη μείωση των μισθών των εμποροϋπάλληλων κατά 13%.

Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ

Οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία.

Συμβασιούχοι ΔΕΗ

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ.

Χημική βιομηχανία «ΣΚΟΤ»

Νικηφόρα έκλεισε η 48ωρη απεργία που προκήρυξαν οι ως επι το πλείστον εργαζόμενες της χημικής βιομηχανίας «ΣΚΟΤ» στις αρχές Σεπτέμβρη.

Αναβολή της δίκης ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αναβλήθηκε η δίκη των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη.

Αεροδρόμιο: Αναγκαία η ενιαία δράση των σωματείων

Στο Αεροδρόμιο τις τελευταίες μέρες οι εργοδότες δίνουν ρέστα ασυδοσίας και αυταρχικότητας. Πριν 15 μέρες, ο Βασίλης Δήμου, εργαζόμενος στην Olympic Air, απολύθηκε γιατί έκανε το... τραγικό λάθος να πιει νερό σε ώρα εργασίας. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν απολύσεις στην Olympic Catering.

Φιέστα για τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος οραματίζεται την «Κεντροαριστερά» συγκυβερνώντας με την ακροδεξιά

«Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν… Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το στρατιωτικό και πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικανικές βάσεις είναι οι μονοπωλιακές, πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Γι’ αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας». (από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974, ιδρυτική του ΠΑΣΟΚ, που εκφωνήθηκε το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου)

Το ΚΚΕ μετά τον 902

Το 1989 ο Συνασπισμός είχε δεχθεί να παραδοθούν οι τηλεσυχνότητες στους μεγαλοεκδότες, όπως απαιτούσαν οι τελευταίοι από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν.

Λαϊκές Επιτροπές Ανατροπής παντού!

Στην πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (31/8 και 1/9) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά.

Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Συζήτηση και απόψεις στην κόψη του ξυραφιού

Η πρόσφατη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αφετηρία, το άνοιγμα, σε μια πολύ σημαντική συζήτηση. Τη συζήτηση για τον προσανατολισμό της Αριστεράς μέσα σε μια συγκυρία που αλλάζει δραματικά.

Να οργανώσουμε την απεργία διαρκείας

Το Μάιο μας έλεγαν «Κάνετε τις εξετάσεις τώρα και κλείστε τα σχολεία το Σεπτέμβριο». Τώρα ξαφνικά κρατάμε πάλι σε ομηρία την κοινωνία, της οποίας προφανώς ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος εργαζόμενος δεν αποτελεί μέρος.

Επιτροπές Αγώνα παντού για να σώσουμε τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας

Ο Σεπτέμβρης ξεκινάει με διαλυμένα τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα παίζει με την υγεία του κόσμου, αδιαφορεί για τη μόρφωση των παιδιών, απολύει κόσμο για να βγουν τα νούμερα , προωθεί ληγμένα τρόφιμα και ετοιμάζει πλειστηριασμούς σπιτιών.

Καλό ταξίδι, Μαρία!

Κυριακή πρωί, τηλεφώνημα από συντρόφισσα. «Η Μαρία έδωσε τέλος… η συντρόφισσα, η αγωνίστρια, η φίλη Μαρία».

Στον τρίτο μήνα μπαίνει ο αγώνας στην ΕΡΤ

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τρείς μήνες από την ημέρα που η κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Χιλή 1970-73: Κυβέρνηση της Αριστεράς, κράτος και εξουσία

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Αντώνη Νταβανέλλου στο βιβλίο «Χιλή 1970-73: κυβέρνηση της Αριστεράς, κράτος και εξουσία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις RedMarks για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή.

Γερμανικές εκλογές: Μία από τα ίδια - Μόνη εναλλακτική η ριζοσπαστική Αριστερά

Στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στη Γερμανία εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι μια εύκολη εκλογική αναμέτρηση για τους συντηρητικούς της Μέρκελ (CDU), λαμβάνοντας υπόψη την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δεύτερο κόμμα, το SPD.

Η εργατική τάξη της Νότιας Αφρικής μπαίνει στη μάχη

Α πό το 2005, οι εργάτες στη Νότια Αφρική έχουν αντίστοιχες εμπειρίες απεργιών όπως και οι εργάτες στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύγκρουση Ολάντ-συνδικάτων

Μια αντιδραστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία, συνεχίζοντας τις προηγούμενες επιθέσεις άλλων κυβερνήσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα στις χώρες της ΕΕ.

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

Λίγους μήνες ζωής συμπλήρωσε η συμμαχική κεντροαριστεροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία, που συγκροτήθηκε για να ξεπεραστεί η βαθιά πολιτική κρίση που προκάλεσαν οι εκλογές, και αντιμετωπίζει ήδη κυβερνητική κρίση.

Φοιτητικές διαδηλώσεις στη Χιλή

Η σύγκρουση του φοιτητικού κινήματος με τη δεξιά κυβέρνηση Πινιέρα συνεχίζεται στη Χιλή.

Οι δημοτικές εκλογές στη Μόσχα

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές στη Μόσχα μετά από 10 χρόνια, διατήρησε τη θέση του δημάρχου ο εκλεκτός του Πούτιν, Σεργκέι Σομπιάνιν, κερδίζοντας το 51,3%.

Διαθεσιμότητα Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ: Στον αγώνα και τα πανεπιστήμια

Με το κύμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων της κυβέρνησης «παρασύρονται» 1.765 υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μείωση από 30 έως και 70% του υπηρετούντος προσωπικού.

2o Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ: Ανατρέπουμε το παρόν – Διεκδικούμε το μέλλον

Πλησιάζουν οι μέρες για το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό σύνθημα: «Ανατρέπουμε το παρόν – Διεκδικούμε το μέλλον». Στην Αθήνα το φεστιβάλ θα γίνει στις 27-28-29 Σεπτέμβρη και η θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων έχει κλείσει με τρεις κεντρικές συζητήσεις.

Έβδομη Αντιρατσιστική Γιορτή: Ενωμένοι απαντάμε σε μνημόνια, ρατσισμό και νεοναζί

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο λόφο Κολωνού, γίνεται φέτος η 7η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».

Απεργιακό μέτωπο: Μια μάχη και ενάντια στους φασίστες

Χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες αγωνιστές έχουν δώσει σημαντικές μάχες τον τελευταίο χρόνο απέναντι στα ρατσιστικά μέτρα του Δένδια και τις φασιστικές προκλήσεις των Χρυσαυγιτών.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Βρέθηκαν απανθρακωμένα τα σώματα μιας γυναίκας και των δύο παιδιών της, προσφύγων από τη Συρία στη Σάμο. Τα σώματα βρήκε ο πατέρας που, ενώ είχε ειδοποιήσει για την ύπαρξη της οικογένειάς του στο δάσος, κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα. Σημειωτέον, οι πρόσφυγες, ενώ είχαν εντοπιστεί αμέσως μετά την άφιξη τους από τις ελληνικές αρχές, δεν περισυνελέγησαν. Πώς λέγεται αυτό; Μήπως δολοφονία;

Η αραβική άνοιξη δεν ανήκει στους ιμπεριαλιστές: Όχι στην επέμβαση στη Συρία

Ολόκληρη η Μέση Ανατολή, αλλά και ο πλανήτης, συνεχίζουν να κρατάνε την αναπνοή τους, παρακολουθώντας τις μεγάλες δυνάμεις εδώ και 20 μέρες να «παζαρεύουν», να ανταγωνίζονται, να ζυγίζουν κυνικά τα υπέρ και τα κατά, ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού χτυπήματος στη Συρία που μπορεί να ανοίξει τις πύλες της κολάσεως στην περιοχή.