Έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA

Φωτογραφία

O «πολιτισμός» της Δύσης

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Τ ο «πρόγραμμα μεταγωγών υπόπτων» (απαγωγές και μετακίνηση των αιχμαλώτων μυστικά σε κελιά σε όλο τον πλανήτη), τα κολαστήρια όπως το Γκουαντάναμο και το Άμπου Γκράιμπ, τα βασανιστήρια υπόπτων, στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», ήταν γνωστά από ρεπορτάζ, διαρροές και καταγγελίες εδώ και χρόνια. 
Σήμερα, με την έκθεση της Αμερικανικής Γερουσίας για τα πεπραγμένα της CIA, μαθαίνουμε και επίσημα την αρρωστημένη αγριότητα των λεγόμενων «ενισχυμένων τακτικών ανάκρισης». 
Δεκάδες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές «χτενίζουν» το πολυσέλιδο κείμενο και φέρνουν σταδιακά στη δημοσιότητα τη φρίκη: Παραλίγο πνιγμοί, στέρηση ύπνου για 180 ώρες, σωματικές στάσεις που οξύνουν τον πόνο, αλυσοδεμένοι γυμνοί άνθρωποι σε τοίχους, άνθρωποι να κρέμονται από χειροπέδες 20 ώρες την ημέρα, πλήρης στέρηση φωτισμού και μουσική στη διαπασών όλη μέρα στα κελιά, σεξουαλικές επιθέσεις, απειλές ότι θα βιαστούν ή θα δολοφονηθούν συγγενείς των κρατουμένων, συνθήκες κράτησης και βασανιστήρια που προκάλεσαν σε κρατούμενους «παραισθήσεις, παράνοια, αϋπνία και τάσεις αυτοτραυματισμού».
Αυτά προκύπτουν από τις περίπου 600 σελίδες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δηλαδή ένα μικρό μόνο τμήμα από τις 6-7 χιλιάδες σελίδες της πλήρους αναφοράς. Η ίδια η «πλήρης» αναφορά δεν μπόρεσε να λάβει υπόψη της άλλα 9.000 ντοκουμέντα βασανισμού, τα οποία ο Λευκός Οίκος δεν επέτρεψε στη Γερουσία να τα εξετάσει.
Δεξιά άμυνα
Μέσα στη θύελλα των αποκαλύψεων, η CIA υπερασπίζεται το «έργο» της και επιτίθεται στην Επιτροπή της Γερουσίας. Ενώ ο Ντικ Τσέινι δήλωσε θρασύτατα: «Η αναφορά είναι ένα μάτσο αηδίες. Πόσο καλοί θέλετε να είμαστε με τους δολοφόνους 3.000 Αμερικάνων στις 11 Σεπτέμβρη; Είχαμε απόλυτο δίκιο για όσα κάναμε και θα τα ξαναέκανα χωρίς δεύτερη σκέψη». 
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, η κεντρική πολιτική συζήτηση αφορά το «προφίλ» των ΗΠΑ. Η σκληρή Δεξιά δίνει μάχη να μην υπάρξει η παραμικρή κριτική στη δράση της υπερδύναμης. Παρουσιάστρια στο συντηρητικό κανάλι Fox έφτασε σε παραλήρημα: «Οι ΗΠΑ είναι τέλειες, είμαστε τέλειοι… Αυτή η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση για να πει ότι δεν είμαστε τέλειοι». Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί εντάσσουν τη δημοσιοποίηση της έρευνας σε μια προσπάθεια λίφτινγκ του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ώστε να επαναδιεκδικήσει –δικαιωμένος ηθικά– τον «ειδικό ρόλο του» παγκόσμια. 
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά πως «μια από τις δυνάμεις που κάνουν την Αμερική ξεχωριστή είναι η προθυμία μας να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά το παρελθόν μας, τις ατέλειές μας, να κάνουμε αλλαγές προς το καλύτερο». Αλλά αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού μπάζει από παντού. 
Ήταν ο επιτελάρχης του Ομπάμα αυτός που μαζί με τη CIA έδωσε μάχη να μη φτάσουν όλες οι πληροφορίες στην Επιτροπή της Γερουσίας. Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα που βγάζει λάδι τους βασανιστές, δηλώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως πώς είναι να είσαι υπεύθυνος για την ασφάλεια του Αμερικανικού λαού μετά από τη χειρότερη επίθεση στο έδαφός μας». Κυρίως, είναι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αυτή που αρνείται να ασκήσει διώξεις κατά των υπευθύνων και εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλούς από αυτούς σε κορυφαίες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. 
Ατιμωρησία
Οργανώσεις δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και ο Μπεν Έμερσον, Ειδικός Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για «την αντιτρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», απαιτούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Πράγμα εξαιρετικά απίθανο. Αφενός γιατί οι ένοχοι φτάνουν πολύ ψηλά (όπως δήλωσε και ο Έμερσον), θα λέγαμε μέχρι τον Τζορτζ Μπους, που θα έπρεπε να δικαστεί για πολλά εγκλήματα. Αφετέρου, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία» δεν αμφισβητείται από τη διακυβέρνηση Ομπάμα. 
Αυτό που έχουμε να κρατήσουμε είναι πως οι αποκαλύψεις είναι καταπέλτης για την ιμπεριαλιστική δύναμη που διεκδικεί το «ξεχωριστό δικαίωμα» να επεμβαίνει ανά τον πλανήτη, τάχα ως «προστάτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για τη δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εκστρατεία των δυτικών κρατών για «εκπολιτισμό» των «άγριων της Ανατολής», που σήμερα ανέλαβε να «σώσει τους ιρακινούς από τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους». 
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, λιγότερο ή περισσότερο συμμετείχαν ή διευκόλυναν τις «μεταγωγές» και 16 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Σήμερα τα φώτα έχουν πέσει στη CIA και τους βασανισμούς κατά τις ανακρίσεις. Αλλά δεν είναι μια «σκοτεινή πλευρά» ενός υγιούς κρατικού μηχανισμού. Όπως καταγγέλλει ο Τζον Σίφτον, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία: «τα βασανιστήρια ως εργαλείο μπορεί να αρχίζουν σε μια περίκλειστη μονάδα, αλλά σχεδόν πάντα εξαπλώνονται ως ιός σε όλο τον κρατικό μηχανισμό ασφαλείας». 
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για «κηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ». Στην πραγματικότητα όλη η ιστορία των παλιών αποικιοκρατών και των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών κρατών είναι μια μεγάλη κηλίδα.
Σε αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης, η Ουάσινγκτον έστειλε σήμα σε όλες τις πρεσβείες της στο εξωτερικό να πάρουν μέτρα ασφαλείας για πιθανές οργισμένες επιθέσεις. Η ενέργεια αυτή είναι μια έμμεση απάντηση στο «αφελές» ερώτημα των δυτικών ΜΜΕ: «Μα γιατί μας μισούν;».  

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία