Φύλλο Νο 326 (17 Δεκέμβρη 2014)

Της σύνταξης...

Εχουμε μπροστά μας μια μάχη αποφασιστικής σημασίας. Ανεξάρτητα από τους μικροϋπολογισμούς πολλών «επιτελείων», η ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μπορεί να ανοίξει ένα ιστορικό «παράθυρο» για την Αριστερά και το κίνημα κοινωνικής αντίστασης.

Είναι η Ελλάδα «συστημική» για την Ευρωζώνη;

Παρά την «αυτοκρατορική σκηνοθεσία» επίδειξης δύναμης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα συντονισμένα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα δεν είναι «συστημική» για την Ευρωζώνη, όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα και κανένας με την από τα πριν αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής…

Υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα «κεκτημένα» των μνημονίων

Τις τελευταίες βδομάδες ο Σαμαράς προξένησε πολύ σοβαρές οικονομικές ζημιές: τη μεγαλύτερη κατάρρευση του χρηματιστήριου εδώ και τριάντα χρόνια (!), πρωτοφανή εκτόξευση των σπρεντ, επανέναρξη της φιλολογίας για Grexit αλλά και για συνολική κρίση του ευρώ.

Μεροληπτικά...

Σε δημοσίευμά της στις 15/12, η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» αναφέρεται στις μίζες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωνε η εταιρεία Rheinmetall Defense Electronics σε πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα στην Ελλάδα για να προωθήσουν τις πωλήσεις των εναέριων αμυντικών συστημάτων τύπου Asrad. Θυμίζουμε ότι ο ελληνικός στρατός έχει προμηθευτεί 54 τέτοια συστήματα έναντι 134 εκατ. ευρώ από το 2001. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι εισαγγελικές αρχές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βρέμη έχουν ερευνήσει το θέμα και εξετάζουν στο εξής ποιος θα παραπεμφθεί σε δίκη και ποιος όχι». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «γερμανικές εταιρείες έδιναν για δεκαετίες μίζες στην Ελλάδα. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε εκδοθεί κάποιος. Πλέον αυτό ίσως αλλάξει». Αν βγει ΠτΔ στις 29/12, σας λέμε από τώρα ότι τίποτε δεν θα αλλάξει.

Η κρίσιμη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά: Ούτε βήμα πίσω

Η πολιτική συμμαχιών δεν είναι δυνατόν να αλλάζει στο πάρα πέντε μιας κρίσιμης αναμέτρησης.

Το θέμα είναι τώρα τι λες

Η σημερινή διατύπωση-διαχείριση της πολιτικής στρατηγικής και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται σταδιακά από το συνέδριο του 2013, εν πολλοίς εκτός συλλογικών οργάνων, μέσα από την άτυπη συμφωνία του προεδρικού κέντρου, συνιστωσών, ομάδων και παραγόντων.

Λένε ότι... «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη»

Θα ήταν παράλογο οι καπιταλιστές, που διαθέτουν αμύθητη περιουσία σχετικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό του πλανήτη, να μη φροντίσουν για την περιφρούρηση αυτού του πλούτου.

Συνδιάσκεψη ενοποίησης

Η κρίση του αστικού-μνημονιακού πολιτικού συστήματος προσεγγίζει ένα σημαντικό σημείο καμπής. Το ίδιο και το πολιτικό σχέδιο της «κυβέρνησης της Αριστεράς». Η πολιτική διακύβευση, για το σύστημα και την Αριστερά, είναι τεράστια.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Η CPS (Central Parking System), εταιρεία που εδρεύει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, συνεχίζοντας την προκλητική της στάση προχώρησε σε μονομερή μείωση του μισθού των μελών του ΔΣ κατά 30%, παρότι τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις ντροπής που τους πρότεινε η εταιρεία. Στην αυθαίρετη στάση της εταιρείας το ΔΣ του σωματείου απάντησε με εξώδικο και στις 8 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Εκεί η εταιρεία κλήθηκε να συμμορφωθεί με το νόμο γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα της επιβληθούν πρόστιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργοδότες επικαλέστηκαν λόγους ηθικής. Προφανώς αναμένουμε τη συμμόρφωση της εργοδοσίας, αν και στην Ελλάδα συνήθως επιτρέπονται στους εργοδότες οι μονομερείς ενέργειες και οι εκβιασμοί.

Πριν λήξει η «διαθεσιμότητα» στο Δημόσιο να λήξει η θητεία της κυβέρνησης!

Τη δύσκολη ώρα μιας τέτοιας κυβέρνησης, των συμφερόντων των πολύ λίγων, η πλευρά μας, ο κόσμος της δουλειάς, έχει την ευκαιρία να ανασυνταχθεί με ταξική προσήλωση και να οργανώσει τις δυνάμεις του σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο

Συνέντευξη με την ευρωβουλευτή του Podemos Τερέσα Ροδρίγκεζ: «Οι άνθρωποι θα αποφασίζουν για τη ζωή τους παίρνοντας την εξουσία από τους λίγους»

Η ισπανική κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τεράστιες διαδηλώσεις, μαζική απαίτηση για πτώση της μοναρχίας και αναθεώρηση του συντάγματος, κινήματα αυτοδιάθεσης και ένα καινούργιο και πολύ δημοφιλές κόμμα που αποτελεί γέννημα αυτής της μεγάλης αναταραχής, το Podemos. Η «ΕΑ» έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην Ισπανία. Για το καινούργιο φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας έχουμε εξασφαλίσει αποκλειστική συνέντευξη της ευρωβουλευτή του Podemos Τερέσα Ροδρίγκεζ που είναι και η πρώτη σε ελληνικό μέσο επικοινωνίας. Θυμίζουμε ότι η Ανδαλουσιανή Τερέσα είναι μόλις 32 χρονών, είναι καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (Izquierda Anticapitalista). Στην Ευρωβουλή εκλέχτηκε δεύτερη σε σταυρούς από το Podemos.

Συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγές στη δομή του πολιτεύματος και άλλα δαιμόνια

Η  χώρα βιώνει μια εξαιρετικά έντονη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης εδώ και τέσσερα χρόνια.

Νίκη του Ν. Ρωμανού και του κινήματος αλληλεγγύης

Ο αγώνας που ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει

Ο Ν. Ζαχαριάδης και η σημερινή Αριστερά

Πόσο «αλλιώς» μπορούμε να γράψουμε την ιστορία;

TTIP, CETA, TiSA, TTP: ο καπιταλισμός του κοντινού μέλλοντος

Το τέρας, αόρατο και πανταχού παρόν

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ο «μετανοημένος» χρυσαυγίτης Στάθης Μπούκουρας, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, θα κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, εφόσον καταβάλει χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ. Οι γνωρίζοντες στους διαδρόμους της βουλής θεωρούν το «ΝΑΙ» του Μπούκουρα στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεδομένο. Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο συνδέεται η θετική ψήφος –του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή– με την αποφυλάκισή του. Αλλά το αν θα υπάρξει ανάλογη συναλλαγή και με τους υπόλοιπους νεοναζί, που βρίσκονται στον Κορυδαλλό.

Εκδήλωση: «Πόλεμος - Πρόσφυγες - Ισλαμοφοβία»

Η κεντρική εκδήλωση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό με θέμα «Πόλεμος - Πρόσφυγες - Ισλαμοφοβία» έγινε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, με ομιλητές το δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, το Θανάση Κούρκουλα από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και την Κάνσα Κούζα από τους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος.

Στο δρόμο που άνοιξε ο αγώνας των Σύρων προσφύγων: Μέχρι την τελική νίκη

Ο αγώνας των Σύρων προσφύγων ανοίγει για το κίνημα και την Αριστερά μια τεράστια ευκαιρία. Να συνεχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ της ρατσιστικής και ισλαμοφοβικής προπαγάνδας.

ΗΠΑ: «Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!»

Ένα μαζικό, οργανωμένο κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας ξυπνά μνήμες δεκαετίας ‘60

Έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA

O «πολιτισμός» της Δύσης

Και όμως γυρίζει

Σε νέα πρόκληση κατέφυγε το Ισραήλ, δυνάμεις του οποίου δολοφόνησαν υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής. Η βίαιη επίθεση έγινε σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές που απλώς φύτευαν ελιές (μια από τις πολλές μορφές της παλαιστινιακής αντίστασης). Πάντως δεν είδαμε καταγγελίες για «τρομοκρατία» από τις δυτικές κυβερνήσεις. Επίσης ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς να συνεργάζεται με τις δυνάμεις κατοχής. Πάρα πολλά έχει καταπιεί, θα δεχτεί να συνεργάζεται και με μια δύναμη που δολοφονεί τους «υπουργούς» της;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τις πολιτικές εξελίξεις: «Οι αγορές δεν είναι παντοδύναμες»

"Η Αριστερά σε αυτήν την επιχείρηση πρέπει να απαντήσει με μια μεγάλη κινηματική και ριζοσπαστική πολιτική και προγραμματική αντεπίθεση, τη μόνη που μπορεί να της κατοχυρώσει μια μεγάλη εκλογική νίκη"