Ένας μήνας κινητοποιήσεων στη Λυρική

Φωτογραφία

Οι τεχνικοί της λυρικής σκηνής (ΕΛΣ) βρίσκονται σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τις 8 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Φ. Γ., εργαζόμενη στη Λυρική

Οι τεχνικοί έχουν υποστεί εδώ κι ένα χρόνο μείωση αποδοχών 25% . Με το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη, ο μισθός τους θα μειωθεί επιπλέον 25% και θα φτάσει τα 650 ευρώ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι διοικητικοί, καθώς και η χορωδία της ΕΛΣ και είχαν σαν αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των παραστάσεων εδώ και 30 μέρες.

Η διοίκηση του θεάτρου εξάντλησε όλα τα μέσα για να τους διασπάσει, όπως το συνηθίζει, και με την πολύτιμη βοήθεια του Τύπου έκανε ό,τι μπορούσε για να συκοφαντήσει τον αγώνα τους. Δε δίστασε ακόμη και να στρέψει το κοινό εναντίον των απεργών. Όταν δεν κατάφερε να εκβιάσει την αναστολή των στάσεων, κατέφυγε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου στα δικαστήρια, για να τις κηρύξει τις στάσεις εργασίας παράνομες και καταχρηστικές.

Αξίωσε επίσης υπέρογκες αποζημιώσεις από κάθε εργαζόμενο και φυλάκιση συνδικαλιστών.Το δικαστήριο λειτούργησε αποκλειστικά το πρωί της 2ας Ιανουαρίου και αποφάσισε ότι οι στάσεις είναι καταχρηστικές και πρέπει να σταματήσουν.
Η απόφαση επιβεβαίωσε άλλη μια φορά τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης που, με τις αποφάσεις της, στηρίζει το κράτος και την ασκούμενη πολιτική.

Στο δικαστήριο ακούσαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή να λεει ότι οι αγώνες των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή ζημίωσαν το θέατρο κι έβαλαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του. Απέκρυψε την αλήθεια ότι το θέατρο συρρικνώνεται και εμποδίζεται να λειτουργήσει λόγω της μνημονιακής πολιτικής, που έχει μειώσει δραματικά την κρατική επιχορήγηση. Ότι είναι πλέον αναγκασμένο να στραφεί στο κυνήγι των χορηγιών για να καλύψει τις ανάγκες του.

Παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, ο αγώνας συνεχίζεται με την κάλυψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, η οποία έχει ήδη λάβει εξώδικη προειδοποίηση απο τη διοίκηση της ΕΛΣ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία