Φύλλο Νο 281 (9 Γενάρη 2012)

Πριν καλά-καλά μπει το 2013, αντήχησαν οι σάλπιγγες της ψευδεπίγραφης «αισιοδοξίας». Οι «χορτάτοι» της κοινωνίας διαβλέπουν την έξοδο από την κρίση, υπό τη σαφή προϋπόθεση της υποταγής στην πολιτική Σαμαρά. Το «Βήμα» μας ενημερώνει ότι το «σχέδιο» ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού έχει ήδη εκπονηθεί…

Απανωτά τρομοκρατικά σόου εισβολών σε καταλήψεις και πανεπιστήμια, μετεμφυλιακές κυβερνητικές ανακοινώσεις, στοχοποίηση πολιτικών χώρων και μιντιακός καταιγισμός αντιδραστικής προπαγάνδας.

Η καταβολή της δόσης του δανείου, αλλά κυρίως η κινηματική άμπωτις των τελευταίων μηνών έδωσε τη δυνατότητα στο κυρίαρχο ρεύμα της άρχουσας τάξης να ανασυνταχθεί προσωρινά και να στοιχίσει και πάλι πίσω από το μνημόνιο μέρος των διαφωνούντων πτερύγων της.

Από το τελευταίο πενθήμερο του 2012, οι εργαζόμενοι προσμετράμε νέες θυσίες στο βωμό της κρίσης. Εκτός από τα μνημονιακά σχέδια για 150.000 και πλέον απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σε μια σειρά χώρους του ιδιωτικού τομέα παρακολουθούμε να γίνονται μαζικές και ατομικές απολύσεις.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, παρά τη συνεχή βροχή, απάντησαν οι εμποροϋπάλληλοι στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να επιβάλει, αρχίζοντας από την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, τη λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του έτους.

«Χάος στο δημόσιο. Η ταλαιπωρία των πολιτών θα συνεχιστεί για τα… επόμενα χρόνια. Η μνημονιακή κυβέρνηση δεν κάνει πίσω». Αυτό θα έλεγε δελτίο του Mega, με τη διαφορά βέβαια ότι στη θέση της «μνημονιακής κυβέρνησης» θα έμπαινε η λέξη «απεργοί» ή «συνδικαλιστές», καθώς αυτοί μόνο με τις κινητοποιήσεις τους «ταλαιπωρούν» τον κόσμο. Η κυβέρνηση, οι εργοδότες, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, που διαλύουν το δημόσιο, ποτέ!

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 4ης ΔΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παναγιά του Δήμου Καλαμαριάς, την Πέμπτη 10 Γενάρη.

Λουκέτο μπήκε, από την Τρίτη 8 Γενάρη, στο εργοστάσιο της Σέλμαν στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο 174 εργαζόμενοι.

Κατάληψη στο κέντρο ελέγχου του μετρό, που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), από τη Δευτέρα 7 Γενάρη.

Η εργοδοσία του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική πραγματοποίησε 58 απολύσεις.

Οι τεχνικοί της λυρικής σκηνής (ΕΛΣ) βρίσκονται σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τις 8 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.

Είναι σίγουρο πως η νέα χρονιά θα θέσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη για έναν ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρουσες βρήκε ο σ. Αλ. Τσίπρας τις «μετανεοφιλελεύθερες προσπάθειες» των λαών και των αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, μετά το ταξίδι αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργεντινή και στη Βραζιλία.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και ο χειρισμός της αναδεικνύει για άλλη μία φόρα το βάθος και το εύρος του θράσους των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και τις προθέσεις της τελευταίας να περιορίσει την κοινωνική κατακραυγή μόνο σε συγκεκριμένα πρόσωπα που παρανόμησαν.

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται η λίστα Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το ερώτημα εάν εκτός από τον Γ. Παπακωσταντίνου –τον οποίο παραπέμπει η πλειοψηφία– θα οδηγηθεί σε προανακριτική επιτροπή και ο Β. Βενιζέλος –όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το «κράτος έκτακτης ανάγκης», που βάζει στο στόχαστρο κάθε είδους αντίσταση, ο κρατικός ρατσισμός και η μνημονιακή βαρβαρότητα συμπυκνώνονται στην περίπτωση του Πέτρου Καπετανόπουλου.

Βιομηχανία διώξεων με εντολές πληρωμών, μηνύσεις και δίκες έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια.

Στις 17 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για την κυπριακή προεδρεία. Η προεκλογική εκστρατεία, που είναι σε εξέλιξη, γίνεται σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας.

Με τη νέα χρονιά η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα χειροτερεύσει. Το σχέδιο για τη διάλυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ προχωρά και βασίζεται σε τέσσερεις κατευθύνσεις:

«Οι κουκουλοφόροι της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κάλεσμά τους να καεί η Αθήνα και οι περιουσίες των Ελλήνων έπεσε στο κενό, τώρα “κλαψουρίζουν”, επειδή η ΕΛ.ΑΣ. εφάρμοσε το νόμο και εξουδετέρωσε το στρατηγείο τους, τη Βίλα Αμαλίας», απόσπασμα ανακοίνωσης της ΝΔ στις 20/12/2012.

«“Υγειονομικές βόμβες” είναι όσοι κλείνουν τα νοσοκομεία, αφήνουν τα παιδιά των ανασφάλιστων χωρίς εμβόλια και αναγκάζουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να τρώνε από τα σκουπίδια και να κοιμούνται στους δρόμους. Κίνδυνος για την υγεία και την κοινωνία είναι όσοι βάζουν τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων πάνω από τα παιδιά που λιποθυμάνε από ασιτία στα σχολεία, πάνω από όσους καθημερινά αυτοκτονούν από απόγνωση κα ταπείνωση». Αυτό απάντησαν οι γιατροί της Λέσβου στη Χρυσή Αυγή, όταν αυτή τόλμησε να δημοσιεύσει φωτογραφίες με γιατρούς που περιθάλπουν άρρωστα μικρά παιδιά μεταναστών στην παιδιατρική κλινική, με σκοπό να… καταγγείλει το γεγονός. Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε;