22 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα

Φωτογραφία

Στις 9 Γενάρη του 1991, εν μέσω μαθητικών κινητοποιήσεων, δολοφονήθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής τον Καλαμπόκα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Άγγελος Κάπαρης

Εκείνη την περίοδο υπήρχαν σε όλη τη χώρα δυναμικές μαθητικές καταλήψεις ενάντια στο νόμο Κοντογιαννόπουλου, οι οποίες στηρίζονταν από γονείς και καθηγητές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να χτυπηθούν οι καταλήψεις από «αγανακτισμένους πολίτες και γονιούς». Πληρωμένοι μπράβοι, «Κένταυροι» και «Ρέιντζερς» της ΟΝΝΕΔ, επιτέθηκαν σε δεκάδες σχολεία και μόνο από τύχη δεν υπήρξαν και άλλοι νεκροί από τις συγκρούσεις.

Σήμερα, εμφανίζονται ανάλογοι «αγανακτισμένοι πολίτες» μέσα από «επιτροπές κατοίκων», που δεν αντέχουν τη «λαθρομετανάστευση».

Όπως τότε έτσι και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των καταπιεσμένων, χρησιμοποιώντας τα παρακρατικά τάγματα εφόδου των ναζί της Χρυσής Αυγής. Τότε ήταν απροκάλυπτα τα μέλη της κυβερνητικής νεολαίας που επιτίθονταν απευθείας στο λαό. Τώρα είναι οι φασίστες που, υποτίθεται, βρίσκονται σε αντίθεση με το πολιτικό σύστημα και ασχολούνται δήθεν με την πάταξη της εγκληματικότητας.

Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν θα αργήσουμε να δούμε και τους σημερινούς ακροδεξιούς τραμπούκους απέναντί μας σε καταλήψεις και απεργίες.

Κάθε φορά που οι «από κάτω» ξεσηκώνονται, οι «από πάνω», εκτός από τους μπάτσους και τα δικαστήρια, έχουν μαζί τους και τους παρακρατικούς, τον «εθνικό κορμό»: αυτούς που μιλούσαν και μιλούν για τη σωτηρία της πατρίδας και μισούν τους κομμουνιστές , τους αναρχικούς, τους μετανάστες. Είναι αυτοί που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν απέναντι σε όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους.   

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, όσο και αν προσπάθησαν τότε να την παρουσιάσουν σαν μεμονωμένο γεγονός, ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας πανελλαδικά, που ανάγκασε τον Κοντογιαννόπουλο σε παραίτηση. Ξέσπασαν άγριες και μαζικές διαδηλώσεις παντού, οι οποίες ήταν και από τις χαριστικές βολές στη μισητή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

*Εκδήλωση Μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα την Τετάρτη 9/1/2013 στις 6μμ, έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν.Τεμπονέρα», στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία