Το «κράτος έκτακτης ανάγκης», που βάζει στο στόχαστρο κάθε είδους αντίσταση, ο κρατικός ρατσισμός και η μνημονιακή βαρβαρότητα συμπυκνώνονται στην περίπτωση του Πέτρου Καπετανόπουλου.
Ο Πέτρος διαμαρτυρήθηκε για κακοποίηση μετανάστη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και βρέθηκε να διώκεται για τρία πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, ψευδής ανωμοτί κατάθεση και απόπειρα απόσπασης κρατουμένου) και ένα κακούργημα (συνεργία σε ληστεία). Επιπλέον το Τρίτο Μνημόνιο, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας, προβλέπει πως όποιος δημόσιος υπάλληλος παραπέμπεται αμετακλήτως για κακούργημα, τίθεται σε προσωρινή αργία μέχρι την τελεσίδικη αθώωσή του (που μπορεί να πάρει 4-5 χρόνια).
Η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε, είναι εντυπωσιακή. Το εύρος των πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών δυνάμεων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, στις 20 Δεκέμβρη, ήταν εντυπωσιακό. Αντίστοιχα έχουν εκδοθεί πλήθος ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης.
Η καμπάνια αλληλεγγύης συγκέντρωσε περίπου 4.800 υπογραφές μέχρι τις 7 Γενάρη, ημερομηνία που θα καταθέτονταν με υπόμνημα στην Εισαγγελία, ενώ μηνύματα συμπαράστασης ή αναπαραγωγή του κειμένου αλληλεγγύης έχουν γίνει σε πάρα πολλές χώρες διεθνώς. Περισσότερα για την υπόθεση και τη συνέντευξη Τύπου υπάρχουν στο http://rproject.gr/ (Υπόθεση Πέτρου Καπετανόπουλου: Διαμαρτυρήθηκες για κακοποίηση μετανάστη; Χάνεις τη δουλειά σου και πας για κακούργημα!).
Το κείμενο συμπαράστασης, η συλλογή υπογραφών και νεότερα για την υπόθεση στο http://yperkapetanopoulou.wordpress.com/