Αγροτικές κινητοποιήσεις: Μαζί με εργαζόμενους σε πόλεις και χωριά για κοινό μέτωπο αντίστασης

Φωτογραφία

Οι αγρότες κινητοποιούνται σε πόλεις και χωριά και δεν περιορίζονται μόνο στα μπλόκα και το κλείσιμο δρόμων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να παραμυθιάσει τον υπόλοιπο κόσμο της δουλειάς ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται αδίκως γιατί οι περισσότεροι είναι... ωφελημένοι, τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών στα γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο ρεπορτάζ, και τις χαρακτηρίζουν από αδικαιολόγητες έως «καθιερωμένες κάθε χρόνο την ίδια εποχή», οι αγρότες είναι σε δρόμους και πλατείες, με προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να καθησυχαστούν.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, αλλά η αγανάκτηση τροφοδοτεί τους αγώνες, ενώ το ΠΑΜΕ, η ΛΑΕ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς επιχειρούν έναν ευρύτερο συντονισμό, ώστε να μπει σε μεγαλύτερη κίνηση ο κόσμος των μικρομεσαίων αγροτών με τη στήριξη και αλληλεγγύη των εργαζομένων. 
Στα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες υποδέχτηκαν με συλλαλητήριο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, ενώ η κυβέρνηση έστειλε για μια ακόμη φορά τα ΜΑΤ.
Στην πλατεία της Λάρισας, στις 3/2, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη Θεσσαλία και μαζί τους εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο που κάλεσαν το μπλόκο της Νίκαιας, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς της περιοχής.
Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα διαμαρτυρήθηκαν στις 6 Φλεβάρη, στο Δασαρχείο Καλαμάτας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού Πυλίας. Στην Ηλεία, αγρότες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς σχεδιάζουν αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής, αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώνονται έξω από τα κτίρια περιφερειών σε διάφορες περιοχές, ενώ στα Χανιά ετοιμάζονται για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, στην περιοχή Αγιάς.
Τα γραφεία του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ, των ΔΟΥ κ.λπ. αποτελούν τόπους συγκεντρώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων, σε μια προσπάθεια κοινής και εμφανούς δράσης με τους εργαζόμενους στις πόλεις.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγρότες: «Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των Αγροτών προκειμένου να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων. Κοινός πρέπει να είναι κι ασίγαστος και χωρίς συμβιβασμούς ο αγώνας ΟΛΩΝ μας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης και οποιουδήποτε την εφαρμόζει κάθε φορά».
Αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ που βρέθηκε στους δρόμους της Λάρισας με το Καραβάνι της Υγείας και σωτηρίας του ΕΣΥ την 1η Φλεβάρη, επισκέφθηκε τα μπλόκα στη Λάρισα και η αποδοχή των αγροτών ήταν περισσότερο από θερμή.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (σύσκεψη της 7/2) αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση την Παρασκευή 10/2 με τους αρμόδιους από το ΥΠΑΑΤ και λοιπούς φορείς και κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη 14 Φλεβάρη.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η υπογραφή όλων των απαιτήσεων των «θεσμών», ΣΕΒ και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, σε βάρος των εργαζομένων στρωμάτων, των μικρομεσαίων αγροτών και όλων όσων ζουν από τη δουλειά τους, κάνουν απολύτως σαφή την πρόβλεψη της αντιμετώπισης των αγωνιζόμενων αγροτών από την κυβέρνηση.
Εξάλλου, θα είναι ακριβώς ένας χρόνος και δύο μέρες από την περσινή τους κάθοδο στην Αθήνα, κατά την οποία η κυβέρνηση έλουσε με δακρυγόνα την περιοχή έξω από το ΥΠΑΑΤ, αλλά και μέσα στο ΥΠΑΑΤ, θέτοντας σε κίνδυνο, μάλιστα, την ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων στο υπουργείο, που με εντολή της πολιτικής ηγεσίας δεν επιτρεπόταν η αποχώρησή τους. 
Φέτος, τέσσερις ομοσπονδίες και πέντε σωματεία, που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο, σε σύσκεψη της 27/1 αποφάσισαν και υπογράφουν «Κοινό ψήφισμα στήριξης του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών» και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αγωνιζόμενης αγροτιάς. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία