Φύλλο Νο 377 (8 Φλεβάρη 2017)

Ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση έπειτα από 7 χρόνια μνημονιακής λεηλασίας.

Το «σίριαλ» της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει μόνο επικοινωνιακές τεχνικές και σκηνοθετικές απάτες, αλλά και παραπλανητικό τίτλο. Οι διεργασίες και οι ανταγωνισμοί στο... πολύγωνο που σχηματίζεται από τους δανειστές (ΔΝΤ, Βρυξέλλες και Βερολίνο) και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αφορούν προφανώς κάποια αξιολόγηση του τρέχοντος, τρίτου μνημονιακού προγράμματος, αλλά τη συνέχεια ύστερα από τη λήξη του παρόντος το 2018, μέχρι και το 2023 ή και το 2025! Έτσι, ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει επισήμως λόγο για 4ο μνημόνιο.

Η παράταση και το βάθεμα της κρίσης διεθνώς έχουν ως αποτέλεσμα τον παροξυσμό των πολιτικών κρίσεων παγκόσμια: μεγάλα τμήματα των κυρίαρχων τάξεων, σε μεγάλες χώρες του καπιταλισμού, αποκτούν διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές εικόνες για τον κόσμο, διαφορετικές απαντήσεις ακόμα και στα κεντρικά ερωτήματα «γραμμής» των κυβερνήσεών τους. Σε ένα μόνο σημείο συμφωνούν όλοι τους: ότι η λιτότητα πρέπει να παραταθεί, να γίνει ακόμα πιο σκληρή, να επιταχυνθεί η αντίστροφη αναδιανομή, η μεταφορά πόρων προς το πάνω μέρος της κοινωνίας, προκειμένου να χτιστεί η (αστική) διέξοδος από την κρίση.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την έναρξη της συνδιάσκεψης με θέμα το εδαφικό και τις εγγυήσεις στη Γενεύη, δείχνουν παρ’ όλες τις μη «ανακοινώσιμες συγκλίσεις» ότι το ζήτημα έχει μπει στο πιο προχωρημένο διαπραγματευτικό στάδιο των συναντήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρόσφατη απόφαση της μη έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών και η αυξημένη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων γύρω από τα Ίμια έχουν κλιμακώσει επικίνδυνα τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στο Αιγαίο.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΗΨΗΣ:
Εν μέσω συνέχισης των αδιεξόδων της μνημονιακής διαχείρισης, επανέρχονται ξανά και ξανά οι επικοινωνιακές «κόντρες» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με επίκεντρο τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα (όπως το ταξίδι του Τσίπρα στο Παρίσι ή το «πόθεν έσχες» της συζύγου του Μητσοτάκη), θυμίζοντας φτηνή απομίμηση του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Οι δεκάρικοι στο κοινοβούλιο και οι καταγγελίες για τις χαριστικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από τις τράπεζες δύσκολα κρύβουν τη σύμπτωση απόψεων σε μια διαδομένη πρακτική του αστικού πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερα όταν αμφότεροι οι οπαδοί της «κάθαρσης» διευκόλυναν και εξακολουθούν να διευκολύνουν τις τράπεζες στις κατασχέσεις λαϊκής περιουσίας λόγω χρεών. Η κυβερνητική στρατηγική είναι εμφανές ότι στοχεύει στην τεχνητή πόλωση: άγρια λιτότητα με «αριστερή ευαισθησία» vs άγρια λιτότητα με «δεξιό μένος». Από κοντά και τα ρετάλια του «μεσαίου χώρου» που επιχειρούν να ανασυγκροτηθούν, ως οι αυθεντικοί εκφραστές της ευρωλιτότητας και των λύσεων «εθνικής ενότητας». Μόνο που ανεξάρτητα από το διαχειριστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τα αποτελέσματα για τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι παρόμοια και εξίσου οδυνηρά. Το κενό της εναλλακτικής πολιτικής απάντησης απέναντι στο σκηνικό σήψης παραμένει. Και χρειάζεται επειγόντως να καλυφθεί από έναν μαζικό πόλο της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, κόντρα στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του Κυριάκου, τη σοσιαλφιλελεύθερη εξαπάτηση του Τσίπρα, τη νεκρανάσταση του «μετανοημένου» ΠΑΣΟΚ και των θραυσμάτων του, αλλά και τους φασίστες που καραδοκούν.

Από την προσπάθεια που έκανε το εργοδοτικό-χρυσαυγίτικο Κλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Ασφαλείας να συμμετάσχει κανονικά στις διαδικασίες χρωματίστηκε το 30ό Έκτακτο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Οι τοπικές κινητοποιήσεις σε πολλούς δήμους για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) συνεχίζονται. Τελευταίο παράδειγμα ο πολυήμερος αγώνας στο Δήμο Ζωγράφου. Εκεί η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) αρνείται τα τελευταία χρόνια να χορηγήσει στους εργαζόμενους τα ΜΑΠ και το γάλα που δικαιούνται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Σύμπραξης των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP), την εκτεταμένη οικονομική συμφωνία μεταξύ 12 κρατών που είχε διαπραγματευτεί η απελθούσα κυβέρνηση Ομπάμα και έμενε να επικυρωθεί από τη Γερουσία. Ο Τραμπ τήρησε μια κεντρική δέσμευση της δεξιάς του προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ένα τμήμα της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος τον επαίνεσε.

Ύστερα από ελάχιστες ημέρες στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει σαφές κάτι τρομακτικό: Αυτά που έλεγε στο «οργισμένο» κοινό του έχει πρόθεση να τα υλοποιήσει. Από τη μέρα της ορκωμοσίας έχει εξαπολύσει ένα ασύλληπτο μπλίτσκριγκ προεδρικών διαταγμάτων. Ο αριθμός των διαταγμάτων, που εξαπολύουν επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα, αλλά και άλλων ενεργειών του (καρατομήσεις-τοποθετήσεις προσώπων κ.λπ.), ζαλίζει.

Μέσα στο Μάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Κυβέρνηση και δανειστές, για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις των συλλογικοτήτων που μέχρι σήμερα μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Νομική:
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/2 από τον ΦΣ Νομικής στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ για την άδικη δίωξη των 9 φοιτητών στην Ξάνθη. Είναι πολύ σημαντικές οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις αλληλεγγύης πάρα πολλών φοιτητικών συλλόγων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στη Νομική, παρά την προσπάθεια της «Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης» να μην υπογραφεί το αλληλέγγυο ψήφισμα υπό το επιχείρημα της φερεγγυότητας της ελληνικής δικαιοσύνης, τελικά το ψήφισμα πέρασε και η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Πώς εμφανίζονται στη σημερινή συγκυρία οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο κύριων σχηματισμών του αστικού διπολισμού, μνημονιακής Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) και παράταξης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού (ΝΔ);

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών διοργανώνει το φετινό αποκριάτικο πάρτι του! Οι μαθητές και οι εθελοντές του σχολείου σάς καλούμε το Σάββατο 11 Φλεβάρη μετά τις 9 μ.μ. στα Εξάρχεια, Σολωμού 13, στο πάρτι για την οικονομική μας ενίσχυση. Σας περιμένουμε για διασκέδαση και χορό. Μαζί αγωνιζόμαστε, μαζί γιορτάζουμε!

Καναδάς:
Ο Αλεξάντρ Μπισονέτ, ένας νεαρός Καναδός, επιτέθηκε σε τζαμί στο Κεμπέκ δολοφονώντας 6 μουσουλμάνους και τραυματίζοντας 25. Για ώρες τα ΜΜΕ μιλούσαν για τον «ισλαμικό εξτρεμισμό», κάνοντας εκτιμήσεις για ενδομουσουλμανική βία. Στη συνέχεια έριξαν όλο τους το βάρος μόνο στον έναν ύποπτο, τον Μοχάμεντ Μπελχαντίρ (τονίζοντας τη μαροκινή του καταγωγή), που βοηθούσε τους τραυματίες αλλά έτρεξε φοβισμένος όταν εμφανίστηκε η αστυνομία. Όταν αποδείχτηκε η ενοχή του Μπισονέτ, όλη η συζήτηση στράφηκε στη δύσκολη παιδική του ηλικία. Η λέξη «τρομοκρατία» έβγαινε με το σταγονόμετρο, ενώ το ότι εξέφραζε αντιμεταναστευτικές απόψεις και δήλωνε οπαδός του Τραμπ και της Λε Πεν πέρασε ασχολίαστο...

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες και επικίνδυνες προεδρικές εκλογές. Θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, σε δύο γύρους, στις 23 Απρίλη και 7 Μάη. Στον 2ο γύρο θα συμμετάσχουν οι δύο πρώτοι νικητές του πρώτου γύρου.