Νέα από τις σχολές

Νομική:
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/2 από τον ΦΣ Νομικής στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ για την άδικη δίωξη των 9 φοιτητών στην Ξάνθη. Είναι πολύ σημαντικές οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις αλληλεγγύης πάρα πολλών φοιτητικών συλλόγων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στη Νομική, παρά την προσπάθεια της «Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης» να μην υπογραφεί το αλληλέγγυο ψήφισμα υπό το επιχείρημα της φερεγγυότητας της ελληνικής δικαιοσύνης, τελικά το ψήφισμα πέρασε και η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πρόταση πρυτάνεων

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στο δημόσιο πανεπιστήμιο βαίνει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνοντας την πρώτη μνημονιακή στροφή της και ετοιμάζοντας τη δεύτερη κάνει ξεκάθαρο πως έχει άλλες προτεραιότητες, αφήνοντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να αφυδατωθούν οικονομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επίπεδα της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης των σχολών έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε με δυσκολία λειτουργούν επαρκώς οι περισσότερες από αυτές. Κατ’ αυτό τον τρόπο, στις εισηγήσεις που έστειλαν τα ΑΕΙ στον υπουργό Παιδείας για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνουν λόγο για μείωση έως και 50% των εισακτέων. Πρόκειται για μια εξωφρενική πρόταση που αντικατοπτρίζει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μην μπορώντας να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων. Αντί όμως να συνταχθούν με τους φοιτητές τους και με τους απολυμένους εργαζόμενους βάζοντας μια ασπίδα προστασίας για το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, αυτές επιλέγουν να προσαρμοστούν στη μνημονιακή πραγματικότητα βγάζοντας το υπουργείο από την αμήχανη θέση να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητούν να «ψαλιδιστούν» οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (μείωση 42%) και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%). Να είναι σίγουροι ότι αν υλοποιηθεί αυτό το πρωτοφανές μέτρο, το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία θα βρεθούν με πολύ πιο δυναμικούς όρους απέναντί τους.
 

Πάτρα
• Με αποφάσεις αρκετών φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/2 συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 9 φοιτητές από την Ξάνθη οι οποίοι διώκονται για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση. Η συγκέντρωση ήταν αρκετά μαζική και κατά τη διάρκειά της μοιράστηκε σχετικό υλικό. Αντιλαμβανόμαστε πως η καταδίκη των φοιτητών θα σημαίνει καταδίκη του συνδικαλιστικού αγώνα και εγκαθίδρυση ενός κλίματος τρομοκράτησης και φόβου, επομένως παλεύουμε ενάντια στη δίωξη των 9 φοιτητών.
• Ο σύλλογος των Μηχανολόγων Μηχανικών, μέσω ψηφίσματός του, στήριξε την απεργία πείνας του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Α., την οποία πραγματοποίησε για να μην απελαθεί πίσω στην Αίγυπτο όπου διώκεται λόγω της δημοσίευσης κάποιων υλικών που δείχνουν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών από τον Σίσι, και την οποία σταμάτησε μετά από 54 μέρες καθώς έγινε άρση της κράτησής του.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία