Μεροληπτικά...

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΗΨΗΣ:
Εν μέσω συνέχισης των αδιεξόδων της μνημονιακής διαχείρισης, επανέρχονται ξανά και ξανά οι επικοινωνιακές «κόντρες» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με επίκεντρο τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα (όπως το ταξίδι του Τσίπρα στο Παρίσι ή το «πόθεν έσχες» της συζύγου του Μητσοτάκη), θυμίζοντας φτηνή απομίμηση του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Οι δεκάρικοι στο κοινοβούλιο και οι καταγγελίες για τις χαριστικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από τις τράπεζες δύσκολα κρύβουν τη σύμπτωση απόψεων σε μια διαδομένη πρακτική του αστικού πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερα όταν αμφότεροι οι οπαδοί της «κάθαρσης» διευκόλυναν και εξακολουθούν να διευκολύνουν τις τράπεζες στις κατασχέσεις λαϊκής περιουσίας λόγω χρεών. Η κυβερνητική στρατηγική είναι εμφανές ότι στοχεύει στην τεχνητή πόλωση: άγρια λιτότητα με «αριστερή ευαισθησία» vs άγρια λιτότητα με «δεξιό μένος». Από κοντά και τα ρετάλια του «μεσαίου χώρου» που επιχειρούν να ανασυγκροτηθούν, ως οι αυθεντικοί εκφραστές της ευρωλιτότητας και των λύσεων «εθνικής ενότητας». Μόνο που ανεξάρτητα από το διαχειριστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τα αποτελέσματα για τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι παρόμοια και εξίσου οδυνηρά. Το κενό της εναλλακτικής πολιτικής απάντησης απέναντι στο σκηνικό σήψης παραμένει. Και χρειάζεται επειγόντως να καλυφθεί από έναν μαζικό πόλο της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, κόντρα στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του Κυριάκου, τη σοσιαλφιλελεύθερη εξαπάτηση του Τσίπρα, τη νεκρανάσταση του «μετανοημένου» ΠΑΣΟΚ και των θραυσμάτων του, αλλά και τους φασίστες που καραδοκούν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ; 
Παρά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις («Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε μέτρα ούτε ενός ευρώ παραπάνω για μετά το 2018») και τις υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς την εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων, ακόμα μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση της κυβέρνησης βρίσκεται προ το πυλών. Το βάρος του νέου πακέτου μέτρων που φέρεται να έχει δεχτεί το Μαξίμου (μείωση αφορολογήτου, ενισχυμένος «κόφτης», περαιτέρω απορρύθμιση εργασιακών κ.ά.) αλλά και το φραστικό επεισόδιο Τσακαλώτου-Βούτση στη Βουλή φούντωσαν και πάλι τα σενάρια για «εσωκομματικές ανταρσίες», για «ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που βράζει» και άλλα τέτοια «αντιστασιακά». Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της «Εποχής», που αντανακλά τις απόψεις των όποιων «53» έχουν απομείνει, για την επερχόμενη συμφωνία: «Βαρύ τίμημα - Ισχνό αντιστάθμισμα». Πίσω από τους «λεονταρισμούς» όμως, οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «153»-μπετόν, ειδικά αν το «πικρό» ποτήρι των μέτρων περιέχει «ξεκλείδωμα» του περιβόητου QE ή τίποτα ισχνά ημίμετρα για το κρατικό χρέος. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι διάφοροι όψιμοι «αμφισβητίες» εντός ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει Μνημόνιο 3, έχουν συμμετάσχει ενεργά στην υφαρπαγή της λαϊκή ψήφου με κάποιο ανύπαρκτο «παράλληλο πρόγραμμα», έχουν κάνει «γαργάρα» το ασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου και τη ρατσιστική πολιτική του Μουζάλα. Με τέτοια διαδρομή, δύσκολα πείθουν ότι θέλουν να ξεφύγουν από τον σοσιαλφιλελεύθερο βούρκο όπου βουλιάζουν όλοι μαζί (είναι και αυτά τα προνόμια της κυβερνητικής εξουσίας, βλέπεις...) εκεί στην Κουμουνδούρου. Πώς το έλεγε εκείνο το ωραίο και ο Ευκλείδης στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; «Όλοι μαζί τα κάναμε, όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε».

«ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» 
Σε μια συνεχή ταλαιπωρία υποβάλλει η κυβέρνηση τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δηλαδή των «ψίχουλων» που μοιράζει στα θύματα της πολιτικής της. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την υποβολή αίτησης, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι συνεχώς υπερφορτωμένη, ενώ στα ΚΕΠ γίνεται το αδιαχώρητο, με το προσωπικό να μην επαρκεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Οι δηλώσεις της Φωτίου ότι το εισοδηματικό κριτήριο για τους δικαιούχους αφορά το τελευταίο εξάμηνο αποκρύπτουν ότι στο Taxis υπάρχουν στοιχεία μόνο για τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015, οπότε χρειάζεται νέα υποβολή δικαιολογητικών στους δήμους. Πέρα από την ταλαιπωρία όμως, η μεγαλύτερη «ψυχρολουσία» για εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και φτωχούς είναι ότι σε συντριπτικό ποσοστό οι αιτήσεις απορρίπτονται εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων (π.χ. άνεργος που φιλοξενείται σε σπίτι με κάποιο εισόδημα δεν δικαιούται ΚΕΑ). Η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζοντας τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού πρώτα οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, έπειτα θριαμβολογεί για τα 6,5 ευρώ τη μέρα που δίνει στους πιο εξαθλιωμένους. Βέβαια, τα δισεκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων (άμεσες και έμμεσες) στις επιχειρήσεις πάνε κι έρχονται. Πού να περισσέψουν μετά για κοινωνική πρόνοια;

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία