Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών διοργανώνει το φετινό αποκριάτικο πάρτι του! Οι μαθητές και οι εθελοντές του σχολείου σάς καλούμε το Σάββατο 11 Φλεβάρη μετά τις 9 μ.μ. στα Εξάρχεια, Σολωμού 13, στο πάρτι για την οικονομική μας ενίσχυση. Σας περιμένουμε για διασκέδαση και χορό. Μαζί αγωνιζόμαστε, μαζί γιορτάζουμε!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια ήρθε η δικαίωση για το Γιώργο Βραχνή, στο καφενείο του οποίου στη Βέροια, τον Ιούνιο του 2012, κατά την προεκλογική περίοδο, τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε με καδρόνια και στειλιάρια, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, τον τραυματισμό ενός θαμώνα. Ο Γ. Βραχνής είχε βρεθεί –από θύμα– κατηγορούμενος, διότι ενώ εκείνος τους καταμήνυσε για εξύβριση και απειλή, η μήνυσή του δεν εκδικάστηκε στην ουσία, αλλά απορρίφθηκε για τον τυπικό λόγο ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει πως έπρεπε να καταβάλει το σχετικό παράβολο. Το θύμα Γιώργος Βραχνής μετατράπηκε σε θύτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών και 20 ημερών (μη εφέσιμη ποινή) για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη των χρυσαυγιτών, ενώ οι θύτες χρυσαυγίτες ουδέν υπέστησαν, αφού η μήνυση του θύματος απορρίφθηκε, όπως προαναφέρθηκε. Κατόπιν αυτών, οι φασίστες είχαν το θράσος να υποβάλουν στον ίδιο και σε δύο θαμώνες μήνυση για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική των χρυσαυγιτών να μηνύουν τα θύματα και τους μάρτυρες των επιθέσεών τους. Στις 31 Ιανουαρίου 2017 –και ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης– ο αντιφασίστας, όπως και οι συγκατηγορούμενοι θαμώνες, αθωώθηκαν πανηγυρικά, καθώς η έδρα του τριμελούς δικαστηρίου υιοθέτησε ανάλογη εισαγγελική πρόταση. Καθοριστική ήταν η μαρτυρία του Ηλία Σταύρου, πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αποκάλεσε τη ΧΑ «εγκληματική οργάνωση» και κατέθεσε ότι η επίθεση στο καφενείο ήταν προσχεδιασμένη, επειδή είχε στοχοποιηθεί ο Γ. Βραχνής για την αντιφασιστική του δράση.

***

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, η πολιτική αγωγή απέδειξε ότι η δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τάγμα εφόδου έγινε με εντολή του Λαγού. Ειδικότερα ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Μάνος Μαλαγάρης αναφέρθηκε στο μήνυμα που το βράδυ της επίθεσης έστειλε ο Λαγός στον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη και του είπε ότι «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομούνια στο Πέραμα», προσθέτοντας ότι αν ο Λαγός «δεν είναι προφήτης, προκύπτει γνώση της ηγεσίας». Θύμισε επίσης τη φράση του μάρτυρα Πουντίδη ότι οι χρυσαυγίτες «δεν πάνε ούτε στο φούρνο χωρίς εντολή».

***

Γροθιά στο στομάχι είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες κράτησης χιλιάδων κρατουμένων σε φυλακές της Συρίας. Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, οι εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού και τα φρικτά βασανιστήρια είναι συνήθεις πρακτικές για τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό. Οι περισσότερες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015, συνεχίζονται όμως και σήμερα. Η έρευνα της Αμνηστίας κάνει λόγο για 20 με 50 άτομα τα οποία απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα, ενώ από την αρχή του εμφυλίου έχουν εκτελεστεί 13.000 άτομα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία