Αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις στην υγεία

Με πανελλαδική κινητοποίηση απάντησαν οι εργαζόμενοι στην υγεία στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους επικουρικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η κυβέρνηση, πιεσμένη από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάστηκε να περάσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας, σχετικά με τους επικουρικούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, των οποίων, σύμφωνα με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, η παράταση των συμβάσεών τους είναι άκυρη. Με την τροπολογία όμως δεν εξασφαλίζονται καθόλου οι εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία.
Αντίθετα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση, όπως ακριβώς είχε κάνει και με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, θα στείλει μεγάλο τμήμα αυτών των συμβασιούχων εργαζόμενων στην ανεργία. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού στις θέσεις που εργάζονται οι επικουρικοί, χωρίς μάλιστα να δίνεται στο προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις θέσεις αυτές επιπλέον μοριοδότηση, όπως προφορικά είχε δεσμευτεί ο υφυπουργός Υγείας κ. Πολάκης ακόμη και στην επιτροπή της βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο.
Άλλα είπε το μεσημέρι στην επιτροπή και άλλα ψήφισε το βράδυ στη βουλή. Έτσι οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού θα παραταθούν το πολύ για 5 μήνες. Ενώ επί της ουσίας η τροπολογία δεν αφορά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με ατομικές 24μηνες ατομικές συμβάσεις, οι οποίοι επίσης επηρεάζονται από την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Κυρίως πρόκειται για όσους εργαζόμενους δούλευαν στην καθαριότητα ως εργολαβικοί.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να αρκεστούν στη νωχελική αντίδραση που έχει στο ζήτημα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Ακόμη και στην τελευταία κινητοποίηση η τακτική για την περιφέρεια 24ωρη απεργία και για την Αθήνα 4ωρη στάση εργασίας αποδείχθηκε αναποτελεσματική για να μαζικοποιήσει τις αντιστάσεις. Έτσι η πρωτοβουλία από δυνάμεις της Αριστεράς που είχε δώσει κινητοποιήσεις με θετικό πρόσημο σε αρκετά νοσοκομεία το Μάη, ξανασυνέβη στον Ευαγγελισμό.
Ήταν μια πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΚΚΕ στο χώρο της υγείας, που βρήκε θετική ανταπόκριση και από τις δυνάμεις της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα νοσοκομεία και έβγαλε μια κινητοποίηση αρκετά μαζική στο Δαφνί, αλλά και μια μέρα δράσης σε όλα τα νοσοκομεία που κινητοποίησε αρκετούς εργαζόμενους. Σε σύσκεψη σωματείων λοιπόν, που έγινε μετά την πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αποφασίστηκε και πάλι μια σειρά δράσεων και για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων, αλλά και για τη γενικότερη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας. Και αυτό με τη γνώση ότι οι ενωτικές δράσεις από τα κάτω μπορούν να πιέσουν πραγματικά και την ΠΟΕΔΗΝ και την κυβέρνηση.
Έτσι θετική υπήρξε η ανταπόκριση στην πρόταση για μία ημέρα χωρίς συμβασιούχους στα νοσοκομεία, που θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη στις αρχές του Σεπτέμβρη. Μέσα στον Σεπτέμβρη θα στηριχθεί η συναυλία διαμαρτυρίας που θα γίνει στο ΨΝΑ-Δαφνί ενάντια στη μεταφορά δομών από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στις ΥΠΕ και κατ’ επέκταση στους ιδιώτες. Επίσης υπήρξε σύσσωμη καταδίκη της απειλής για δίωξη του προσωπικού και των γιατρών που αντιστέκονται στο Ασκληπιείο, αλλά και αποφάσεις συμμετοχής σε αντιπολεμικές δράσεις όπως και σε δράσεις για το προσφυγικό.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία