Αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης στη Χαλκιδική

Φωτογραφία

Στο όνομα του νέου ιδεολογήματος της ελληνικής αστικής τάξης περί «ανάπτυξης», που δήθεν θα φέρει δουλειές και θα οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση, επιχειρείται μια χωρίς όρια εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει σε διάφορες περιοχές, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.  

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Μια τέτοια περίπτωση είναι το έργο που προωθεί η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» (θυγατρική της EUROPEAN GOLDFIELDS και της ΕΛΑΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα) στην τοποθεσία Σκουριές του όρους Κάκαβος, στη Β.Α. Χαλκιδική. Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες, έχοντας ήδη λάβει την έγκριση του ΥΠΕΚΑ, σχεδιάζουν το άνοιγμα ενός τεράστιου κρατήρα, επιφανειακής εξόρυξης κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού, διαμέτρου 700 μέτρων και βάθους 220 μέτρων.
Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα ετών. Η επεξεργασία χρυσού με τη χρήση κυανίου και η εξόρυξη με τη μέθοδο των ανοιχτών ορυγμάτων μέσα σε δασικές περιοχές έχει αποδειχτεί ότι καταστρέφουν τους υδάτινους πόρους και το έδαφος. Το πρόσφατο ατύχημα στον ποταμό Τίσλα, όπου διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και πέρασαν στο Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία επίσης την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό και σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια, υπενθυμίζει τους κινδύνους.

Ξεσηκωμός

Ενάντια στη λεηλασία της φύσης και τις επικίνδυνες μεθόδους των προστατευόμενων επιχειρηματιών του Παπακωνσταντίνου έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς, της Ιερισσού και άλλων χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν ξαναδώσει τέτοιες μάχες (ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας είχε ακυρώσει τα σχέδια της εταιρίας TVX GOLD). Αλληλέγγυοι στον αγώνα τους στέκουν και κάτοικοι από το Κιλκίς, τον Έβρο και τη Ροδόπη, όπου σχεδιάζονται ανάλογες μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Εδώ και ένα χρόνο η εταιρεία με τη συμβολή του δημάρχου Χρήστου Πάχτα (με το γνωστό αμαρτωλό παρελθόν εξυπηρέτησης καπιταλιστών: Μεταλλεία Κασσάνδρας, Πόρτο Καρράς) και της αστυνομίας, που περιφρουρεί την «επένδυση», επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται ενάντια στα σχέδιά τους και να δημιουργήσουν συνθήκες διχασμού στην τοπική κοινωνία, προσπαθώντας να παρουσιάσουν το έργο ως «ανάσα» στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και επισφάλειας των ντόπιων, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται στα ήδη υπάρχοντα μεταλλεία.

25 Μάρτη

Την απάντηση την πήραν σε μια συγκέντρωση χιλιάδων κατοίκων την 25η Μαρτίου στην Ιερισσό, όπου οι μαθητές έκαναν παρέλαση φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και οι επίσημοι απουσίαζαν. Λίγες μέρες πριν, η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» είχε στείλει εκατοντάδες εργαζόμενους –που τους μετέτρεψε σε εργοδοτικό στρατό– να χτυπήσουν 30 άνδρες και γυναίκες που είχαν πάει στις Σκουριές για να εμποδίσουν την καταστροφή του δάσους. Μετά την παρέλαση, ακολούθησε πορεία στη Μ. Παναγιά, που κατέληξε στο επίμαχο βουνό. Μετά τον ξυλοδαρμό από τους τραμπούκους του Μπόμπολα, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν και τις «φροντίδες» των ΜΑΤ με χημικά, τραυματισμούς και προσαγωγές. Με έγγραφό του τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, το Δασαρχείο Αρναίας διέταξε την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στις Σκουριές από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» και την εντός τριών ημερών εκκένωση του βουνού από το προσωπικό των εργολάβων, τα μηχανήματα και τα κοντέινερ της εταιρείας.

Παρά τις μαζικές αντιδράσεις, η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μαζί με την εταιρεία. Έτσι το βράδυ της Παρασκευής 30/3 κάτοικοι των γύρω χωριών πολιόρκησαν το δημαρχείο, την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ ο Πάχτας και οι δημοτικοί του σύμβουλοι φυγαδεύτηκαν με κλούβα.  

Απειλή

Το σεληνιακό τοπίο, που θα μείνει μετά την εξόρυξη, και κυρίως η τοξική κληρονομιά, που θα αφήσει, είναι αληθινή απειλή για ανθρώπους, νερό, περιβάλλον και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα περιορισμένα οφέλη μερικών προσωρινών θέσεων εργασίας (θα εργαστούν συνολικά 417 άτομα, εκ των οποίων τα 350 απασχολούνται ήδη στην επιχείρηση. Άρα μιλάμε για 67 νέες θέσεις εργασίας). Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Να στηρίξουμε την αντίστασή τους στην καταστροφή της φύσης και της ζωής τους, από ένα σύστημα που μέσα στην κρίση του γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό. Ο ηρωικός αγώνας της Κερατέας δείχνει το δρόμο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία