Φύλλο Νο 265 (4 Απρίλη 2012)

Την Τετάρτη 4 Απρίλη, ένας συνταξιούχος, ο Δημήτρης Χριστούλας, κάτοικος Αμπελοκήπων,  αυτοκτόνησε στην Πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ένα πολιτικό σημείωμα, που υποδείκνυε αυτούς που όπλισαν το χέρι του. Το ίδιο απόγευμα, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία Συντάγματος για να εμποδίσουν την αυθόρμητη κινητοποίηση του κόσμου, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, μας εμπόδισαν να τιμήσουμε το νεκρό μας.

 

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής στο Μνημόνιο 2, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί η Ελλάδα ένα νέο μνημόνιο. Πρόκειται για μια καλή ομολογία αποτυχίας, αλλά και για μια καλύτερη προειδοποίηση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, μόλις κλείσουν οι κάλπες…
 

Παρά τη φαινομενική ηρεμία μετά τις 12 Φλεβάρη, υπάρχουν δεκάδες μικρές (ή λίγο μεγαλύτερες) μάχες που συντηρούν τη φλόγα της αντίστασης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Η μάχη ενάντια στα χαράτσια σε κάθε γειτονιά, η μαχητική συμμετοχή του κόσμου στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, οι καθημερινοί αγώνες σε πολλούς εργατικούς χώρους δίνουν το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Ακόμα και η έκθεση του ΙΟΒΕ περιγράφει την πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής: Το 2012 θα είναι ο πέμπτος στη σειρά χρόνος ύφεσης που θα φτάνει στο 5%, ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει και με τα επίσημα στοιχεία το εφιαλτικό ποσοστό 20%.

Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους, με το 30% του πληθυσμού ανασφάλιστο, με μισθούς και συντάξεις που δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα στοιχειώδη, οι ανάγκες για φροντίδα υγείας πολλαπλασιάζονται.

Την Πέμπτη, 22 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) μια ελπιδοφόρα, πρωτόγνωρη και συσπειρωτική συγκέντρωση-ενημέρωση, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ.

Με τα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και εκείνα που οι δανειστές απαιτούν και οι πολιτικοί τους συνεργάτες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν με ή χωρίς εκλογές, κλιμακώνεται η επίθεση των καπιταλιστών σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση.

Η απεργία των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων στις 5-6 Απρίλη επαναφέρει όλα τα «απαγορευμένα» αιτήματα επί μνημονίων, όπως μισθός νεοδιοριζόμενου στα 1.700 ευρώ καθαρά, κάλυψη των αναγκαίων θέσεων και όχι με ελαστικά εργαζόμενους, επαναφορά ημερών εκτός έδρας.

Η Επιτροπή Αγώνα της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε συνεργασία με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, την Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου και την Κινηματογραφική Ομάδα του Στεκιού της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις της Νέας Σύμβασης στην Εκπαίδευση, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη, στο στέκι της ΕΛΜΕ.

24ωρη απεργία πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 2 Απρίλη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς πέθανε στα 72 χρόνια του, σε μια ηλικία όπου βρισκόταν σε πλήρη δράση και είχε ακόμα πολλά να δώσει στην Αριστερά και στο κίνημα αντίστασης.

 

O Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΠΟ, γράφει για τις προγραμματικές αιχμές σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που μπορούν να δώσουν ουσία στην προοπτική του συνθήματος για «κυβέρνηση της Αριστεράς» και ειλικρινή προσφορά εναλλακτικής διεξόδου στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία.

 

Την εικόνα κοινωνικής χρεοκοπίας αποτυπώνουν τα στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μνημονίων, την ίδια στιγμή που η ανεργία καταγράφεται επίσημα στο 21%, όταν στην πραγματικότητα πλησιάζει το 30%.

Ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΔΑ, γράφει για το αριστερό ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα και την πολιτική συμμαχιών που μπορούν να στηρίξουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας της Αριστεράς.

 

 

Η περίοδος προς τις εκλογές θα είναι περίοδος δοκιμασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει και στην εκλογική καμπάνια, στο πρόγραμμά του, στα υλικά του τα χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει σημείο αναφοράς για τον κόσμο των κινημάτων και της Αριστεράς: Την ενωτική απεύθυνση, το ριζοσπαστικό λόγο, την κινηματική φυσιογνωμία.

Ο Πάνος Κοσμάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της οργάνωσης «Κόκκινο», γράφει για την ανάγκη προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό μέτωπο της Αριστεράς, για την ανάγκη απόκρουσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων για «εκλογικές διευρύνσεις» και «συμμαχίες προθύμων».

 

 

Ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Π.Γ. του ΣΥΝ, γράφει για τις προκλήσεις στο δρόμο για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει σε αυτές.

Στο όνομα του νέου ιδεολογήματος της ελληνικής αστικής τάξης περί «ανάπτυξης», που δήθεν θα φέρει δουλειές και θα οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση, επιχειρείται μια χωρίς όρια εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει σε διάφορες περιοχές, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.  

Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα, ως μια μεγάλη εθνική ευκαιρία, ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχουν, ή θεωρείται ότι υπάρχουν, κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το θέμα ξαναζεστάθηκε, όταν στις 2 Απρίλη, η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι στην περιοχή του Καστελόριζου είναι η Ελλάδα αυτή που προσπαθεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Ο Σαρκοζί επιχειρεί μάταια να απαλλαγεί από τη ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων», ενώ ο Ολάντ ακροβατεί ανάμεσα σε σοσιαλδημοκρατικές υποσχέσεις και σε εγγυήσεις προς το κεφάλαιο. Ο Μελανσόν αναδεικνύεται σε μεγάλος πρωταγωνιστής. Το μαζικό ρεύμα προς τα αριστερά, που εκτοξεύει τα ποσοστά του, δημιουργεί ένα νέο τοπίο αλλά και νέες προκλήσεις, τόσο για το Μέτωπο της Αριστεράς, όσο και για το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.     

Στις 29 Μάρτη η εργατική τάξη της Ισπανίας έδωσε μια πρώτη απάντηση στη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι και το πρόγραμμα λιτότητας που σχεδιάζει μαζί με τις Βρυξέλλες (προειδοποίησαν για μέτρα σκληρότερα από της Ελλάδας).