Φύλλο Νο 265 (4 Απρίλη 2012)

Να γίνει η οργή συλλογικός αγώνας

Την Τετάρτη 4 Απρίλη, ένας συνταξιούχος, ο Δημήτρης Χριστούλας, κάτοικος Αμπελοκήπων,  αυτοκτόνησε στην Πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ένα πολιτικό σημείωμα, που υποδείκνυε αυτούς που όπλισαν το χέρι του. Το ίδιο απόγευμα, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία Συντάγματος για να εμποδίσουν την αυθόρμητη κινητοποίηση του κόσμου, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, μας εμπόδισαν να τιμήσουμε το νεκρό μας. 

Σκέψεις για την εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Π.Γ. του ΣΥΝ, γράφει για τις προκλήσεις στο δρόμο για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει σε αυτές.

Μέτωπο της Αριστεράς ή συμμαχία τύπου ιταλικής «Ελιάς»;

Ο Πάνος Κοσμάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της οργάνωσης «Κόκκινο», γράφει για την ανάγκη προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό μέτωπο της Αριστεράς, για την ανάγκη απόκρουσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων για «εκλογικές διευρύνσεις» και «συμμαχίες προθύμων».  

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε ιστορικές ευθύνες

Η περίοδος προς τις εκλογές θα είναι περίοδος δοκιμασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει και στην εκλογική καμπάνια, στο πρόγραμμά του, στα υλικά του τα χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει σημείο αναφοράς για τον κόσμο των κινημάτων και της Αριστεράς: Την ενωτική απεύθυνση, το ριζοσπαστικό λόγο, την κινηματική φυσιογνωμία.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στη Συσπείρωση της Αριστεράς

Ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΔΑ, γράφει για το αριστερό ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα και την πολιτική συμμαχιών που μπορούν να στηρίξουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας της Αριστεράς.  

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

O Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΠΟ, γράφει για τις προγραμματικές αιχμές σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που μπορούν να δώσουν ουσία στην προοπτική του συνθήματος για «κυβέρνηση της Αριστεράς» και ειλικρινή προσφορά εναλλακτικής διεξόδου στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία. 

Έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Απρίλη θα γίνει στην Αθήνα η έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Στα σύντομα...

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής στο Μνημόνιο 2, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί η Ελλάδα ένα νέο μνημόνιο. Πρόκειται για μια καλή ομολογία αποτυχίας, αλλά και για μια καλύτερη προειδοποίηση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, μόλις κλείσουν οι κάλπες… 

Διαδηλώσεις στις παρελάσεις, κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια: Η αντίσταση συνεχίζεται

Παρά τη φαινομενική ηρεμία μετά τις 12 Φλεβάρη, υπάρχουν δεκάδες μικρές (ή λίγο μεγαλύτερες) μάχες που συντηρούν τη φλόγα της αντίστασης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Η μάχη ενάντια στα χαράτσια σε κάθε γειτονιά, η μαχητική συμμετοχή του κόσμου στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, οι καθημερινοί αγώνες σε πολλούς εργατικούς χώρους δίνουν το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Μόνη λύση η ανατροπή

Ακόμα και η έκθεση του ΙΟΒΕ περιγράφει την πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής: Το 2012 θα είναι ο πέμπτος στη σειρά χρόνος ύφεσης που θα φτάνει στο 5%, ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει και με τα επίσημα στοιχεία το εφιαλτικό ποσοστό 20%.

Η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους, με το 30% του πληθυσμού ανασφάλιστο, με μισθούς και συντάξεις που δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα στοιχειώδη, οι ανάγκες για φροντίδα υγείας πολλαπλασιάζονται.

Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου

Τέλη Μάρτη πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου για την ανάδειξη νέου ΔΣ και εκπροσώπων στο 41ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Συγκέντρωση ενημέρωσης στο ΥΠΑΑΤ

Την Πέμπτη, 22 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) μια ελπιδοφόρα, πρωτόγνωρη και συσπειρωτική συγκέντρωση-ενημέρωση, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ.

1 Μάη: Αφετηρία επανεκκίνησης των αγώνων

Με τα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και εκείνα που οι δανειστές απαιτούν και οι πολιτικοί τους συνεργάτες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν με ή χωρίς εκλογές, κλιμακώνεται η επίθεση των καπιταλιστών σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση.

Εκλογές στο σωματείο εργαζομένων ΟΑΕΕ

Πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μάρτη οι εκλογές του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΕΕ.

48ωρη απεργία των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων

Η απεργία των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων στις 5-6 Απρίλη επαναφέρει όλα τα «απαγορευμένα» αιτήματα επί μνημονίων, όπως μισθός νεοδιοριζόμενου στα 1.700 ευρώ καθαρά, κάλυψη των αναγκαίων θέσεων και όχι με ελαστικά εργαζόμενους, επαναφορά ημερών εκτός έδρας.

Εκδήλωση στο Ρέθυμνο για τις επιπτώσεις της Νέας Σύμβασης στην Εκπαίδευση

Η Επιτροπή Αγώνα της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε συνεργασία με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, την Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου και την Κινηματογραφική Ομάδα του Στεκιού της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις της Νέας Σύμβασης στην Εκπαίδευση, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη, στο στέκι της ΕΛΜΕ.

Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί

24ωρη απεργία πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 2 Απρίλη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Μείωση μισθών – Καταπάτηση συμβάσεων: Απάντηση τώρα στην επίθεση κυβέρνησης-εργοδοτών

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι αμείλικτα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πόσο ειλικρινής είναι η πρόταση για «μέτωπο»;

«Η ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και άλλοι σύντροφοι, φαίνεται δεν έχουν εκτίμηση του βάθους, της έκτασης, της διάρκειας της κρίσης και των κινδύνων που εγκυμονεί η προωθούμενη αστική πολιτική».«Πριν», 1/4

Αποχαιρετώντας τον Γιάννη Μπανιά

Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς πέθανε στα 72 χρόνια του, σε μια ηλικία όπου βρισκόταν σε πλήρη δράση και είχε ακόμα πολλά να δώσει στην Αριστερά και στο κίνημα αντίστασης. 

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά

Την εικόνα κοινωνικής χρεοκοπίας αποτυπώνουν τα στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μνημονίων, την ίδια στιγμή που η ανεργία καταγράφεται επίσημα στο 21%, όταν στην πραγματικότητα πλησιάζει το 30%.

Αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης στη Χαλκιδική

Στο όνομα του νέου ιδεολογήματος της ελληνικής αστικής τάξης περί «ανάπτυξης», που δήθεν θα φέρει δουλειές και θα οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση, επιχειρείται μια χωρίς όρια εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει σε διάφορες περιοχές, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.  

ΑΟΖ: Η εξωτερική πτυχή μιας ταξικής πολιτικής

Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα, ως μια μεγάλη εθνική ευκαιρία, ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχουν, ή θεωρείται ότι υπάρχουν, κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το θέμα ξαναζεστάθηκε, όταν στις 2 Απρίλη, η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι στην περιοχή του Καστελόριζου είναι η Ελλάδα αυτή που προσπαθεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Κίνα: Πολιτική, κοινωνική, οικονομική κρίση

Μια πρόσφατη εσωκομματική σύγκρουση που οδήγησε στην καθαίρεση ενός ανερχόμενου κομματικού στελέχους, του "αιρετικού" Μπο Σιλάι, σήκωσε το πέπλο του «κόκκινου δράκου».

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Ο Σαρκοζί επιχειρεί μάταια να απαλλαγεί από τη ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων», ενώ ο Ολάντ ακροβατεί ανάμεσα σε σοσιαλδημοκρατικές υποσχέσεις και σε εγγυήσεις προς το κεφάλαιο. Ο Μελανσόν αναδεικνύεται σε μεγάλος πρωταγωνιστής. Το μαζικό ρεύμα προς τα αριστερά, που εκτοξεύει τα ποσοστά του, δημιουργεί ένα νέο τοπίο αλλά και νέες προκλήσεις, τόσο για το Μέτωπο της Αριστεράς, όσο και για το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.     

Ανέλπιστος εκλογικός θρίαμβος της Αριστεράς στη Βρετανία

Μια ευχάριστη «βόμβα» έσκασε στις επαναληπτικές εκλογές στο Μπράντφορντ (μετά την απόσυρση λόγω ασθένειας της βουλευτού των Εργατικών).

Μεγάλη γενική απεργία στην Ισπανία

Στις 29 Μάρτη η εργατική τάξη της Ισπανίας έδωσε μια πρώτη απάντηση στη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι και το πρόγραμμα λιτότητας που σχεδιάζει μαζί με τις Βρυξέλλες (προειδοποίησαν για μέτρα σκληρότερα από της Ελλάδας).

Ισραήλ: Κινήσεις περικύκλωσης του Ιράν ή προπαγάνδα;

Το Φλεβάρη συμφώνησε το Ισραήλ στην πώληση όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.

Αντίσταση στο φασισμό και την αστυνομοκρατία

Τραμπουκισμοί κατά φοιτητών στη ΦΜΣ, πογκρόμ της αστυνομίας κατά μεταναστών έξω από τις σχολές

«Προληπτική» καταστολή στη Φλώρινα

Την Κυριακή, 25 Μάρτη, στη Φλώρινα έγιναν συνολικά 20 προσαγωγές φοιτητών και άλλων πολιτών καθαρά για προληπτικούς και εκφοβιστικούς λόγους. Μάζεψαν 19 άτομα για εξακρίβωση στοιχείων, παρόλο που, όταν τους ζητήθηκε, έδειξαν την ταυτότητά τους, με τη δικαιολογία ότι τα έγγραφά τους μπορεί να ήταν πλαστά.

Ο νόμος πλαίσιο στο… συρτάρι

Σε ρήγμα στην πολιτική των μνημονίων οδήγησε το κίνημα αντίστασης για την κατάργηση του νόμου πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν χρηματοδότηση τα πανεπιστήμια, αποσύροντας τον εκβιασμό για εφαρμογή του νόμου από τα ιδρύματα.

Η μεγάλη ληστεία σε ΑΕΙ–ΤΕΙ

Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για να «σώσει τη χώρα», αποφάσισε να ληστέψει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αφού πρώτα μετέτρεψε τα αποθεματικά των σχολών σε ομόλογα, μετά τα κούρεψε , όπως φυσικά έγινε και με τα αποθεματικά νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Με αυτή τη διαδικασία τα ιδρύματα έχασαν από 50-70% των αποθεματικών τους, δηλαδή γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σάββατο 24 Μάρτη: Μαζική απάντηση στο ρατσισμό και στους φασίστες

Π άνω από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία που έγινε το Σάββατο, 24 Μάρτη, το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μεταναστών που αψήφησαν τη «σκούπα» Χρυσοχοΐδη και την αστυνομοκρατία για τις παρελάσεις στο κέντρο της Αθήνας κι έδωσαν απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για κατασκευή νέων απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης με πρώτο αυτό της Κοζάνης.

Καλλιθέα: Μεγάλη επιτυχία της Αντιρατσιστικής Συναυλίας στις 25 Μάρτη

Στόχος των φασιστών της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα είναι η αύξηση της επιρροής τους σε μαθητές στην Καλλιθέα, με δημιουργία πυρήνων στα σχολεία της. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιθέσεων σε μετανάστες, με αποκορύφωμα τον ανηλεή ξυλοδαρμό Πακιστανού κούριερ, έξω από το σχολείο του Αγίου Νικολάου, από μαθητές του σχολείου.

Διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν

Η δολοφονία του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν από έναν εθελοντή «φύλακα γειτονιάς» στο Σάνφορντ της Φλόριντα, επειδή του φάνηκε ύποπτος (ήταν μαύρος και φορούσε την κουκούλα της μπλούζας του), έχει προκαλέσει ένα εντυπωσιακό κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ο Λοβέρδος ανακοίνωσε τη δημιουργία ξεχωριστών χώρων νοσηλείας στα νοσοκομεία για μετανάστες που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα, ώστε να μη μεταδίδονται αυτά σε άλλους ασθενείς! Πρόκειται για την πιο ρατσιστική πολιτική διαχωρισμού, που δεν έχει στόχο να προστατέψει κανέναν άλλο εκτός από το ρατσιστικό δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση του Παπαδήμου πασχίζει να ποτίσει την κοινωνία.

Ούτε στην Κοζάνη, ούτε πουθενά

Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης  χωρητικότητας 1.000 μεταναστών εξαγγέλθηκε στη Νεάπολη Κοζάνης, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Πόρτη».

Λεφτά για κοινωνικές ανάγκες, όχι για νέα Άουσβιτς

Ο Χρυσοχοΐδης καταθέτει τροπολογία στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση κατασκευής 30 στρατοπέδων συγκέντρωσης «λαθρο»μεταναστών (3 σε κάθε περιφέρεια της χώρας), επιχειρώντας να πείσει πως το ναζιστικής έμπνευσης μέτρο του δεν είναι προεκλογικό τέχνασμα, αλλά διαχρονική πολιτική «αποτροπής της λαθρομετανάστευσης».