Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στη Συσπείρωση της Αριστεράς

Φωτογραφία

Ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΔΑ, γράφει για το αριστερό ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα και την πολιτική συμμαχιών που μπορούν να στηρίξουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας της Αριστεράς.

 

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννης Θεωνάς

Μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι τράπεζες, οι «αγορές», οι ντόπιες και ευρωπαϊκές ελίτ του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας, ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα, μόνη ελπίδα, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, αποτελεί πλέον μια συσπειρωμένη, αποφασιστική και αγωνιστική Αριστερά. Μια Αριστερά που οφείλει για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια να αντιπαραβάλει στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με ένα πραγματικό αριστερό ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα.

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο ότι μια Ριζοσπαστική Αριστερά, συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να αναδειχτεί σε κυβερνητική εξουσία. Ο λαός με κάθε τρόπο (οργή, αγανάκτηση, καταδίκη) εκφράζει την ετοιμότητά του να ανατρέψει τις υποταγμένες στους τροϊκανούς κυβερνήσεις και πολιτικές. Αρκεί οι δυνάμεις της Αριστεράς να συσπειρωθούν και να διατυπώσουν ένα πρόγραμμα αριστερής ριζοσπαστικής διακυβέρνησης άμεσης εφαρμογής.
Μ’ αυτά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του έχει διατυπώσει και προωθήσει την κατεύθυνση για τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δυστυχώς, με ευθύνη άλλων (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΑ) δεν έχει συγκροτηθεί ο πυρήνας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα αποτελούσε πόλο έλξης για άλλες δυνάμεις που αποδεσμεύονται οριστικά από το δικομματισμό και τις επιλογές του.

Η συσπείρωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η ανάδειξη, σήμερα κι όχι στο απροσδιόριστο μέλλον, μιας αριστερής Ριζοσπαστικής Κυβέρνησης επιβάλλεται και για έναν πρόσθετο λόγο. Για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Η έξοδος από το ευρώ και την ευρωζώνη δεν μπορεί να διεκδικείται χωρίς ταυτόχρονη διεκδίκηση της αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης. Χωρίς τη συντονισμένη πάλη αυτής της κυβέρνησης και ενός ενωτικού, μαχητικού, αγωνιστικού μαζικού κινήματος, που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

 

Ένα πρόγραμμα που ανάμεσα στα άλλα θα προβλέπει τη διαχείριση της κρίσης χρέους με παύση πληρωμών προς τους διεθνείς τοκογλύφους και μονομερή διαγραφή του χρέους προς αυτούς, χωρίς να μας νοιάζει αν βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε από το ευρώ και την ευρωζώνη. Την κατάργηση όλων των μέτρων που επέβαλαν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις. Επιστροφή στο Δημόσιο των ΔΕΚΟ και των κρίσιμων για τις υποδομές κλπ βιομηχανικών μονάδων. Παραγωγική ανασυγκρότηση, καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. Υπεράσπιση Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική συμμαχιών του θα επιμείνει με όλες του τις δυνάμεις προεκλογικά, στις ίδιες τις εκλογές, αλλά και στη μετεκλογική περίοδο.

Λέξεις Κλειδιά

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία