ΑΕΙ-ΤΕΙ: Η μάχη ενάντια στο νόμο πλαίσιο συνεχίζεται

Ο αγώνας για τη διάσωση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου για όλους δεν έχει τελειώσει. Οι κινητοποιήσεις έχουν δείξει το δρόμο για την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και έχουν θέσει τις βάσεις για το συντονισμό ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Μέσα στον τελευταίο χρόνο τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις κατέβαλαν λυσσώδεις προσπάθειες για να εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου,  Αρβανιτόπουλου. Με την αντίσταση και τη συντονισμένη πάλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όμως, ο νόμος πλαίσιο μπλοκαρίστηκε από τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις των εκλογών για την ανάδειξη των Συμβουλίων Ιδρύματος.

Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις στον κόσμο της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Όπως κατήγγειλαν με ανακοίνωση τους τα μέλη των συλλόγων ΔΕΠ, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν υπάρχει διαφάνεια, καθώς είναι πολύ εύκολο να παρέμβει οποιοσδήποτε και να επηρεάσει τη διαδικασία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, στο οποίο η ηλεκτρονική κάλπη άνοιξε 9 ώρες πριν την επίσημη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας.

Με αυτού του είδους τα αντιδημοκρατικά τερτίπια μπήκαμε στον τρίτο κύκλο για τις εκλογές, μετρώντας ήδη δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικές εκλογές στη Γεωπονική Αθήνας, στην ΑΣΟΕΕ, στο Πάντειο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Οι εκλογές στο πανεπιστήμιο Αιγαίου ακυρώθηκαν, ενώ οι εκλογές στο πανεπιστήμιο Αθήνας είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη. Στο Πάντειο αναδείχθηκε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος ο Ν.Θεοτοκάς, μέλος του Συνασπισμού, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει στη μάχη για την ανατροπή και το μπλοκάρισμα του νόμου-πλαίσιο.

Με ανοιχτή επιστολή, ο Μάκης Σπαθής (υπεύθυνος από τη Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΕΚΕ Παιδείας) εξηγεί ότι η πάλη για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μέρος της πάλης για την ανατροπή των μέτρων και των μνημονίων και η συμμετοχή στα Συμβούλια Διοίκησης είναι ουσιαστικά στήριξη των μνημονιακών μέτρων που πήραν οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Ο αγώνας για τη διάσωση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου για όλους δεν έχει τελειώσει. Οι κινητοποιήσεις έχουν δείξει το δρόμο για την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και έχουν θέσει τις βάσεις για το συντονισμό ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο συντονισμός αυτός εκφράστηκε μέσα από τις Πρωτοβουλίες για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που συγκροτήθηκαν σε πάρα πολλές σχολές και μπλόκαραν μέχρι τώρα την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου. Τώρα με τα καινούργια μέτρα και στην παιδεία, οι Πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να ξαναλειτουργήσουν παντού για την υπεράσπιση της παιδείας, με γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις, για να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτός ο νόμος.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είναι μια ευκαιρία για το φοιτητικό κίνημα να θυμηθεί τους πρόσφατους αγώνες του, να παραδειγματιστεί από τους παλιούς και να οργανώσει τους νέους που έρχονται.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία