Φύλλο Νο 278 (14 Νοέμβρη 2012)

Αγώνας διαρκείας των εργολαβικών του ΑΠΘ: Εργάτες υποστήριξη ζητάνε

Το σωματείο μας έχει 850 μέλη εργολαβικούς εργαζόμενους στο ΑΠΘ, που κλείσαμε ήδη πάνω από πενήντα μέρες απεργίας και κατάληψης της Πρυτανείας του πανεπιστημίου.

Ποιος μπορεί να επιβάλει το συντονισμό και την κλιμάκωση των αγώνων;

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας ήταν μαζικές. Ο κόσμος συμμετείχε κυρίως στα μπλοκ της Αριστεράς και όχι των συνδικάτων, αν εξαιρέσουμε τη γενική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη.

Στα σύντομα...

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του Μνημονίου 3 από την τρικομματική πλειοψηφία στη Βουλή, υπογραφή που μπήκε με τη στεντόρεια διαβεβαίωση ότι αυτά τα μέτρα θα είναι το τελευταίο «πακέτο» λιτότητας, ήρθαν τα μαντάτα από το Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Έχουμε και λέμε: Η κυβέρνηση έχει ήδη συνομολογήσει το επόμενο «πακέτο» μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να επιβληθεί την άνοιξη του 2013 και θα αφορά(;) τη διετία 2015-16. Η κυβέρνηση έχει –κρυφά από τη Βουλή και τη δημόσια συζήτηση– ήδη συμφωνήσει ότι κάθε καθυστέρηση στους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων θα καλύπτεται αυτόματα με ισόποσα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει –εξίσου κρυφά– για το «ταμείο» εξυπηρέτησης του χρέους που θα ελέγχουν οι δανειστές. Κατά τα άλλα, ο Σαμαράς, λέει, θα επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός», ανοίγοντας τη συζήτηση για την ανάπτυξη στη μετά το μνημόνιο εποχή…

Μνημόνιο 3: Αυτός ο ταξικός Αρμαγεδδώνας πρέπει να ανατραπεί

Ο εξανδραποδισμός είναι ίσως λίγος ως λέξη για να περιγράψει τον ταξικό Αρμαγεδδώνα που εμπεριέχεται στο νέο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό.

Τελειώνει το λάδι στο καντήλι της τρικομματικής

Η ψήφιση του Μνημονίου 3 και του προϋπολογισμού αποτελεί την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά. Η ήδη οριακά ασταθής κυβέρνηση είναι τώρα μπροστά στην υποχρέωση να επιβάλει τα άγρια αντικοινωνικά μέτρα πάνω στην ήδη αγριεμένη κοινωνία που έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής.

Χιλιάδες διοικητικοί αορίστου χρόνου απολύονται από το Δημόσιο

Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, επαναλαμβανόμενες 48ωρες, καταλήψεις άρχισαν στα πανεπιστήμια, σε φορείς του δημοσίου, υπουργεία, περιφέρειες και αλλού.

Εκδήλωση για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Κοινή εκδήλωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στο χώρο των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας μετά τα μνημόνια πραγματοποιούν ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα με το Σύλλογο Εργαζομένων στην ΕθνοData.

48ωρη απεργία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ξεκίνησαν οι πρώτες κλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο.

Όμιλος Λυμπέρη

Οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ κήρυξαν 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον όμιλο Λυμπέρη.

Εργαζόμενοι στο Μετρό

Στις 1/11 το σωματείο μας απεργούσε για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων και το αβέβαιο μέλλον του Μετρό.

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Σε άμεσο κίνδυνο μη καταβολής των συντάξεων βρίσκεται το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

ΜΕΒΓΑΛ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα.

Ανεργία Σοκ: 6 στους 10 νέους είναι χωρίς δουλειά

Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα επίσημα ποσοστά ανεργίας ως τον Αύγουστο του 2012. Τα στοιχεία δεν είναι απλά σοκαριστικά.

6-7/11: Πλημμύρισαν οι δρόμοι ζητώντας ανατροπή!

Ο τρικομματικός θίασος Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη κατάφερε, έστω και οριακά, να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο-σφαγείο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7/11. Την ίδια στιγμή όμως, οι ογκώδεις συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας το απεργιακό διήμερο 6-7 Νοέμβρη, δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά.

Αγώνας διαρκείας των εργολαβικών του ΑΠΘ: Συμπαράσταση από την Αριστερά

Ο μακρόχρονος αγώνας των εργολαβικών του ΑΠΘ έχει αναδείξει βασικά προβλήματα του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς.

Επανεκλογή Ομπάμα: Άλλη μια ίδια τετραετία;

Στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη, στην Αθήνα, στο Κάιρο, στη Δαμασκό πρέπει να θυμόμαστε τη ρήση του Χάουαρντ Ζιν: Δεν έχει σημασία ποιος «καταλαμβάνει» το Λευκό Οίκο, αλλά πόσοι «κάνουν καταλήψεις»…

Η Κύπρος μπροστά στο μνημόνιο

Τη στιγμή λοιπόν που η δουλειά της τρόικας και των νεοφιλελευθέρων φαίνεται αρκετά εύκολη, η μόνη αντίδραση που προέκυψε προς το παρόν ήλθε από την ΕΡΑΣ (Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση).

Η ρωσική Αριστερά στο στόχαστρο του Πούτιν

Το ότι η δίωξη των Πούσι Ράιοτ ήταν συμβολική επιλογή για μια συνολικότερη εκστρατεία τρόμου από την κυβέρνηση Πούτιν ενάντια στο κύμα αμφισβήτησης που προκάλεσε η νοθεία στις προεδρικές εκλογές επιβεβαιώθηκε γρήγορα και με τον πιο δραματικό τρόπο.

Το έγκλημα των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν

Οι οικονομικές κυρώσεις συνηθίζεται να εμφανίζονται ως η «καλή εναλλακτική» στον πόλεμο. Στην περίπτωση του Ιράν αυτή η προπαγάνδα έχει κορυφωθεί.

Επικίνδυνες εξελίξεις για τη συριακή εξέγερση

Η Ντόχα του Κατάρ φιλοξένησε ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διάφορες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, με στόχο την ενοποίησή τους.

Οι νέοι ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Πλησιάζοντας προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η συζήτηση για τη συγκρότηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη.

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Η μάχη ενάντια στο νόμο πλαίσιο συνεχίζεται

Ο αγώνας για τη διάσωση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου για όλους δεν έχει τελειώσει. Οι κινητοποιήσεις έχουν δείξει το δρόμο για την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και έχουν θέσει τις βάσεις για το συντονισμό ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κινητοποιήσεις μαθητών στην Ιταλία

Σε 90 πόλεις της Ιταλίας μαθητές λυκείου και φοιτητές διαδήλωσαν κατά του νόμου λιτότητας.

Νέο έντυπο των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα

Η αγαπημένη μας φράση από το καινούριο τεύχος: Μαθητές όλου του κόσμου ενωθείτε!

Το αντιφασιστικό κίνημα «κονταίνει» τη Χρυσή Αυγή

Η κοινωνική βάση του αντιφασισμού ξεπερνά πια τις αριστερές αντιρατσιστικές οργανώσεις και τους ορκισμένους αντιφασίστες της αντιεξουσίας.

Η αναβλητική παράλυση της ευρωζώνης

Έτσι η παράταση, που τελικά αποφασίστηκε, συνοδεύεται από τη λήψη πρόσθετων «θεσμικών» μέτρων, πέραν όσον έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά ακόμα και νέων χρηματικών μέτρων (δηλ. αιματηρών περικοπών) συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως το 2016.

Πανδημοκρατικό ή ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο;

Η Αριστερά δεν πρέπει να τσιμπήσει στις σειρήνες του θεσμικού αντιφασισμού που απομονώνει τα πιο αποφασισμένα τμήματα του κινήματος και δίνει την ευκαιρία στους μνημονιακούς να ξεπλυθούν από τα ταξικά αμαρτήματά τους.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Την αντίθεση των Ελλήνων πολιτών με την ακραία ρητορεία και τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών και των παιδιών τους ανέδειξε η δημοσκόπηση της Κάπα Research. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», οι πολίτες διαφωνούν με την… αιματολογική οπτική των μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι Έλληνας είναι εκείνος ο οποίος έχει λάβει ελληνική παιδεία. Αντίθετα μόνο το 32,5% θεωρεί ότι Έλληνας είναι όποιος έχει Έλληνες γονείς. Τέλος, το 67,5% των ερωτηθέντων ζητά να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, αν εξακολουθήσει να παραβιάζει τη νομοθεσία.

Εκλογές των εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Ο ι πλέον πολιτικές εκλογές με σημαντικά μηνύματα ήταν αυτές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Λογοκρισία και αγώνες στα ΜΜΕ

Τ α φαινόμενα λογοκρισίας στα ΜΜΕ δεν είναι καινούρια. Καινούριο είναι το πόσο απροκάλυπτη, αναίσχυντη και τρομοκρατική έχει γίνει με την τρικομματική μνημονιακη συγκυβέρνηση

Το Πολυτεχνείο τότε και σήμερα

Ο Νοέμβρης δείχνει ότι μόνον η εξεγερσιακή αντιμετώπιση του αδιέξοδου, του γόρδιου δεσμού της κρίσης, μπορεί να επιφέρει τουλάχιστον μια νέα εργατική μεταπολίτευση. Αλλάζοντας, και πάλι, ραγδαία το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, επιβάλλοντας κατακτήσεις που ο «κοινοβουλευτικός δρόμος» δεν μπορεί πλέον ούτε να υποσχεθεί.

ΚΚΕ: Θεωρητικά προσχήματα την ώρα που η μάχη επείγει

Η επίθεση στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε από τη σκοπιά μιας πιο προωθημένης για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης πρότασης, αλλά από τη σκοπιά του «τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

Για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει για τις αποφάσεις σχετικά με τα οργανωτικά ζητήματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου

Την περασμένη Κυριακή (11/11) περίπου 40 σύντροφοι και συντρόφισσες, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου, πραγματοποιήσαμε την ιδρυτική συνέλευση της Τ.Ο. στη Λεμεσό.

Σχετικά με την Προγραμματική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ

Κυκλοφόρησε, μετά από μακρά επεξεργασία μεταξύ των «παραδοσιακών» συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των νέων «συμμάχων» του εγχειρήματος, το Σχέδιο Διακήρυξης με τον τίτλο: «Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε, τι ζητάμε».