Φύλλο Νο 278 (14 Νοέμβρη 2012)

 

 

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του Μνημονίου 3 από την τρικομματική πλειοψηφία στη Βουλή, υπογραφή που μπήκε με τη στεντόρεια διαβεβαίωση ότι αυτά τα μέτρα θα είναι το τελευταίο «πακέτο» λιτότητας, ήρθαν τα μαντάτα από το Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Έχουμε και λέμε: Η κυβέρνηση έχει ήδη συνομολογήσει το επόμενο «πακέτο» μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να επιβληθεί την άνοιξη του 2013 και θα αφορά(;) τη διετία 2015-16. Η κυβέρνηση έχει –κρυφά από τη Βουλή και τη δημόσια συζήτηση– ήδη συμφωνήσει ότι κάθε καθυστέρηση στους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων θα καλύπτεται αυτόματα με ισόποσα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει –εξίσου κρυφά– για το «ταμείο» εξυπηρέτησης του χρέους που θα ελέγχουν οι δανειστές. Κατά τα άλλα, ο Σαμαράς, λέει, θα επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός», ανοίγοντας τη συζήτηση για την ανάπτυξη στη μετά το μνημόνιο εποχή…

Η ψήφιση του Μνημονίου 3 και του προϋπολογισμού αποτελεί την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά. Η ήδη οριακά ασταθής κυβέρνηση είναι τώρα μπροστά στην υποχρέωση να επιβάλει τα άγρια αντικοινωνικά μέτρα πάνω στην ήδη αγριεμένη κοινωνία που έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής.

Κοινή εκδήλωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στο χώρο των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας μετά τα μνημόνια πραγματοποιούν ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα με το Σύλλογο Εργαζομένων στην ΕθνοData.

Οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ κήρυξαν 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον όμιλο Λυμπέρη.

Στις 1/11 το σωματείο μας απεργούσε για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων και το αβέβαιο μέλλον του Μετρό.

Σε άμεσο κίνδυνο μη καταβολής των συντάξεων βρίσκεται το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα.

Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα επίσημα ποσοστά ανεργίας ως τον Αύγουστο του 2012. Τα στοιχεία δεν είναι απλά σοκαριστικά.

Ο τρικομματικός θίασος Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη κατάφερε, έστω και οριακά, να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο-σφαγείο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7/11. Την ίδια στιγμή όμως, οι ογκώδεις συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας το απεργιακό διήμερο 6-7 Νοέμβρη, δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας ήταν μαζικές. Ο κόσμος συμμετείχε κυρίως στα μπλοκ της Αριστεράς και όχι των συνδικάτων, αν εξαιρέσουμε τη γενική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη.

Στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη, στην Αθήνα, στο Κάιρο, στη Δαμασκό πρέπει να θυμόμαστε τη ρήση του Χάουαρντ Ζιν: Δεν έχει σημασία ποιος «καταλαμβάνει» το Λευκό Οίκο, αλλά πόσοι «κάνουν καταλήψεις»…

Τη στιγμή λοιπόν που η δουλειά της τρόικας και των νεοφιλελευθέρων φαίνεται αρκετά εύκολη, η μόνη αντίδραση που προέκυψε προς το παρόν ήλθε από την ΕΡΑΣ (Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση).

Το ότι η δίωξη των Πούσι Ράιοτ ήταν συμβολική επιλογή για μια συνολικότερη εκστρατεία τρόμου από την κυβέρνηση Πούτιν ενάντια στο κύμα αμφισβήτησης που προκάλεσε η νοθεία στις προεδρικές εκλογές επιβεβαιώθηκε γρήγορα και με τον πιο δραματικό τρόπο.

Ο αγώνας για τη διάσωση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου για όλους δεν έχει τελειώσει. Οι κινητοποιήσεις έχουν δείξει το δρόμο για την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και έχουν θέσει τις βάσεις για το συντονισμό ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η Αριστερά δεν πρέπει να τσιμπήσει στις σειρήνες του θεσμικού αντιφασισμού που απομονώνει τα πιο αποφασισμένα τμήματα του κινήματος και δίνει την ευκαιρία στους μνημονιακούς να ξεπλυθούν από τα ταξικά αμαρτήματά τους.

Την αντίθεση των Ελλήνων πολιτών με την ακραία ρητορεία και τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών και των παιδιών τους ανέδειξε η δημοσκόπηση της Κάπα Research. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», οι πολίτες διαφωνούν με την… αιματολογική οπτική των μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι Έλληνας είναι εκείνος ο οποίος έχει λάβει ελληνική παιδεία. Αντίθετα μόνο το 32,5% θεωρεί ότι Έλληνας είναι όποιος έχει Έλληνες γονείς. Τέλος, το 67,5% των ερωτηθέντων ζητά να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, αν εξακολουθήσει να παραβιάζει τη νομοθεσία.

Έτσι η παράταση, που τελικά αποφασίστηκε, συνοδεύεται από τη λήψη πρόσθετων «θεσμικών» μέτρων, πέραν όσον έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά ακόμα και νέων χρηματικών μέτρων (δηλ. αιματηρών περικοπών) συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως το 2016.

Τ α φαινόμενα λογοκρισίας στα ΜΜΕ δεν είναι καινούρια. Καινούριο είναι το πόσο απροκάλυπτη, αναίσχυντη και τρομοκρατική έχει γίνει με την τρικομματική μνημονιακη συγκυβέρνηση