ΑΕΙ-ΤΕΙ: Μαζικό κίνημα ανυπακοής στο νόμο πλαίσιο

Φωτογραφία

Η μάχη για την αποτροπή των πραξικοπημάτων στη διοίκηση των σχολών βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθώς όλη η διαδικασία της εκλογής Συμβουλίων είναι βαθιά απονομιμοποιημένη στη συνείδηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Σε αδιέξοδο το υπουργείο Παιδείας

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να επιβάλει την εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως προβλέπουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου (4009/11) και Αρβανιτόπουλου (4076/12).
Οι «πρόθυμοι» συνεργάτες του υπουργείου απέτυχαν τις τελευταίες εβδομάδες να διεξάγουν οποιαδήποτε εκλογή Συμβουλίου Ιδρύματος στις σχολές. Μαζικές ήταν οι αντιδράσεις από συλλόγους φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού, που ματαίωσαν όλες τις απόπειρες εκλογών.

Η λύση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στην οποία κατέφυγε το υπουργείο, καταγγέλθηκε ήδη από την Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ ως διαβλητή και κατ’ επίφαση δημοκρατική διαδικασία, ως ένα «ηλεκτρονικό πραξικόπημα».
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται η παταγώδης αποτυχία των ηλεκτρονικών «εκλογών» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «όπου διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική κάλπη, μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία, ήταν ήδη ανοικτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες(!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας».

Η μάχη για την αποτροπή των πραξικοπημάτων στη διοίκηση των σχολών βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθώς όλη η διαδικασία της εκλογής Συμβουλίων είναι βαθιά απονομιμοποιημένη στη συνείδηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι μια κατάκτηση που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κοινή δράση και το συντονισμό όλων των μερών, από φοιτητές μέχρι τεχνικές υπηρεσίες και από συμβασιούχους μέχρι μόνιμους καθηγητές (όπως για παράδειγμα στο ΕΜΠ, στο Πάντειο, στην Πάτρα και αλλού).

Αυτό το συντονισμό θα χρειαστεί να τον στηρίξουμε και να τον ενισχύσουμε και σε αυτή τη φάση ενάντια στις «εκλογές», αλλά και για τη συνολική ανατροπή του νόμου πλαίσιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία