Φύλλο Νο 277 (31 Οκτώβρη 2012)

Ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη σχεδόν ακαριαία, με την κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων της ΕΛΑΣ, για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ. Να σημειωθεί ότι αυτοί που απέκρυψαν για χρόνια τη διαβόητη λίστα (ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος) δεν αντιμετωπίζουν ακόμα κανένα –ποινικό τουλάχιστον– πρόβλημα. Και φυσικά κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν όσοι από τη λίστα ενέχονται σε μεγάλη φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λοιπές «αναπτυξιακές» δραστηριότητας. Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…

Ο καθοριστικός παράγοντας για την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης είναι ο ρόλος της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της ελπίδας που εμπνέει σε αρκετό κόσμο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες, που κατεβαίνουν στους δρόμους, ψάχνουν τρόπο να νικήσουν και όχι αντικαταθλιπτικά.

Παρά το ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει απόφαση για απεργία διαρκείας στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η απεργία στις 9 του μήνα χρειάζεται να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε χώρο.

Παρά τους θεατρινισμούς, και ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος βρίσκονται με την πλευρά του μνημονίου και της τρόικας. Γιατί αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να ψηφίσουν, δηλ. τα δημοσιονομικά, και για τα οποία δεν γίνεται καμία συζήτηση, είναι ήδη φρικιαστικά.

Με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εκπροσώπων στη ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκε το 35ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ένα συνέδριο το οποίο, αν πραγματοποιήσει τους στόχους για αγώνες διαρκείας που διακήρυξε η ηγεσία της, μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της Ομοσπονδίας.

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις τράπεζες, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Οκτώβρη.

Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη Phone Marketing στη Ν. Ιωνία, την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, ενάντια στη δεύτερη προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλει εργασία 8 ωρών την εβδομάδα και 130 ευρώ μισθό το μήνα.

Συνεχείς κινητοποιήσεις σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια πραγματοποίησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη δημοσιογράφοι και τεχνικοί, που εργάζονται στα ΜΜΕ.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, με λειτουργική κατάληψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αναβάθμιση της αντιφασιστικής δράσης σε βασική πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων του σχήματος στις «παρελάσεις του λαού» της 28ης Οκτωβρίου με διπλό περιεχόμενο: «ενάντια στα μνημόνια και το φασισμό».

Στη Λαυρεωτική εδώ και αρκετούς μήνες η δράση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μετ’ εμποδίων. Η συμπεριφορά και κυρίως οι πρακτικές συντρόφων από τον ΣΥΝ δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην λειτουργία της Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε ότι η γνωστοποίηση τέτοιων σοβαρών καταστάσεων σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρέωσή μας για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών και σε άλλες περιοχές, αλλά και για την υπεράσπιση των «αυτονόητων» στις Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σκοπιμότητα του μέτρου είναι να διασφαλίσει πως το κάθε μέλος που θα συμμετάσχει στη διαδικασία των εκλογών - και άρα θα επηρρεάσει, έστω κατά ένα βαθμό, την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, θα έχει έρθει προηγουμένως σε μιά ελάχιστη επαφή με το διάλογο και τους προβληματισμούς, τις ιδέες, τις απόψεις που κυκλοφορούν εντός ΣΥΡΙΖΑ και με τους ανθρώπους που λίγο μετά θα κληθεί να επιλέξει.

Η κρίση θα χειροτερεύει και οι άρχουσες τάξεις στο μόνο που θα συνεχίσουν να ομονοούν θα είναι στη μεταφορά του κόστους της κρίσης στην αντίπαλη τάξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε για μια φορά ακόμα, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, η άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού στη λωρίδα της Γάζας από ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στο όρος Κάκαβος.

Η κατάσταση στον κόσμο σήμερα θυμίζει γόρδιο δεσμό. Οι κυρίαρχες τάξεις, βυθισμένες στην πιο απειλητική κρίση του καπιταλισμού από το 1929, κυβερνούν χωρίς να μπορούν να υποσχεθούν καμιά ελπίδα: οι πολιτικές τους βυθίζουν τεράστια τμήματα του πληθυσμού στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στρέφεται, φυσιολογικά, σε «στιγμές» που η κοινωνική πλειοψηφία περνούσε ξανά τέτοιες δοκιμασίες.

Όπως και μέσα στην ίδια τη Συρία, έτσι και στο Λίβανο, οι «αντίπαλοι» (Ιράν και Άσαντ από τη μία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ από την άλλη) είναι το ίδιο πρόθυμοι να παίξουν το χαρτί του σεχταριστικού μίσους για τα δικά τους οφέλη.

Η στάση της Χεζμπολά δεν λογοδοτεί απλά σε κάποιους θρησκευτικούς δεσμούς, αλλά σε μια συγκεκριμένη στρατηγική η οποία βάζει σε προτεραιότητα την υλική στήριξη από κάποια «αντι-ιμπεριαλιστικά» κράτη παρά το ανεξάρτητο κίνημα των «από κάτω».

Στις 20 Οκτώβρη, η διαδήλωση των βρετανικών συνδικάτων στο Λονδίνο συγκέντρωσε 200.000 εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαίους.

Στις περιφερειακές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων, πρώτο βγήκε το δεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα και δεύτερο το αριστερό αυτονομιστικό Μπίλντου.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μέρντοκ ρωτήθηκε για την εγκυμοσύνη από βιασμό, σε μια συζήτηση για την απαγόρευση των εκτρώσεων, που υποστηρίζει το κόμμα του.