Φύλλο Νο 277 (31 Οκτώβρη 2012)

Η Βηρυτός στα πρόθυρα εμφυλίου;

Όπως και μέσα στην ίδια τη Συρία, έτσι και στο Λίβανο, οι «αντίπαλοι» (Ιράν και Άσαντ από τη μία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ από την άλλη) είναι το ίδιο πρόθυμοι να παίξουν το χαρτί του σεχταριστικού μίσους για τα δικά τους οφέλη.

Για τη συγκρότηση των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Νέων ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει άτυπα από τις αρχές φθινοπώρου, παράλληλα με την προσπάθεια οργάνωσης του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ.

35ο Συνέδριο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αποφασιστικής σημασίας υπό όρους

Με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εκπροσώπων στη ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκε το 35ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ένα συνέδριο το οποίο, αν πραγματοποιήσει τους στόχους για αγώνες διαρκείας που διακήρυξε η ηγεσία της, μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της Ομοσπονδίας.

Στα σύντομα

Ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη σχεδόν ακαριαία, με την κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων της ΕΛΑΣ, για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ. Να σημειωθεί ότι αυτοί που απέκρυψαν για χρόνια τη διαβόητη λίστα (ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος) δεν αντιμετωπίζουν ακόμα κανένα –ποινικό τουλάχιστον– πρόβλημα. Και φυσικά κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν όσοι από τη λίστα ενέχονται σε μεγάλη φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λοιπές «αναπτυξιακές» δραστηριότητας. Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…

Στις απεργίες, στις παρελάσεις, στην αντιφασιστική πάλη: Η ανατροπή είναι εφικτή

Ο καθοριστικός παράγοντας για την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης είναι ο ρόλος της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της ελπίδας που εμπνέει σε αρκετό κόσμο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες, που κατεβαίνουν στους δρόμους, ψάχνουν τρόπο να νικήσουν και όχι αντικαταθλιπτικά.

Ποιος μπορεί να ανατρέψει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία;

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει, σκοπεύει να βάλει ταφόπλακα σε κάθε εργατικό δικαίωμα. Ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας, δηλαδή δουλείας, για τους εργαζόμενους.

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία 9/11

Παρά το ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει απόφαση για απεργία διαρκείας στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η απεργία στις 9 του μήνα χρειάζεται να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε χώρο.

Η κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα, αλλά φοβάται το λαό

Παρά τους θεατρινισμούς, και ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος βρίσκονται με την πλευρά του μνημονίου και της τρόικας. Γιατί αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να ψηφίσουν, δηλ. τα δημοσιονομικά, και για τα οποία δεν γίνεται καμία συζήτηση, είναι ήδη φρικιαστικά.

Ιδιωτικοποιήσεις: Το μεγάλο φαγοπότι των καπιταλιστών

Η τρικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, κάθε δημόσιου οργανισμού.

48ωρη απεργία στις τράπεζες

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις τράπεζες, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Οκτώβρη.

Phone Marketing

Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη Phone Marketing στη Ν. Ιωνία, την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, ενάντια στη δεύτερη προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλει εργασία 8 ωρών την εβδομάδα και 130 ευρώ μισθό το μήνα.

Αναβρασμός στα ΜΜΕ

Συνεχείς κινητοποιήσεις σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια πραγματοποίησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη δημοσιογράφοι και τεχνικοί, που εργάζονται στα ΜΜΕ.

ΙΓΜΕ

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, με λειτουργική κατάληψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Εκλογές στα ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ

Στις 7 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ψηφίζουμε τους αντιπροσώπους μας στα ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ….

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί

Με κινητοποιήσεις υποδέχονται τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και οι καθηγητές.

Σχετικά με το πρόγραμμα και τις αρχές οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Η περίοδος, που ζούμε, καθορίζεται από την οικονομική κρίση του συστήματος (στη ντόπια και τη διεθνή διάστασή της), αλλά και από την οξύτατη πολιτική κρίση.

Αντιφασιστική Δράση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γειτονιά

Η αναβάθμιση της αντιφασιστικής δράσης σε βασική πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων του σχήματος στις «παρελάσεις του λαού» της 28ης Οκτωβρίου με διπλό περιεχόμενο: «ενάντια στα μνημόνια και το φασισμό».

Επιστολή μελών ΣΥΡΙΖΑ Λαυρεωτικής

Στη Λαυρεωτική εδώ και αρκετούς μήνες η δράση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μετ’ εμποδίων. Η συμπεριφορά και κυρίως οι πρακτικές συντρόφων από τον ΣΥΝ δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην λειτουργία της Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε ότι η γνωστοποίηση τέτοιων σοβαρών καταστάσεων σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρέωσή μας για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών και σε άλλες περιοχές, αλλά και για την υπεράσπιση των «αυτονόητων» στις Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφισμα-απόφαση της 7ης ανοιχτής συνέλευσης Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης του ΣΥΡΙΖΑ

Η σκοπιμότητα του μέτρου είναι να διασφαλίσει πως το κάθε μέλος που θα συμμετάσχει στη διαδικασία των εκλογών - και άρα θα επηρρεάσει, έστω κατά ένα βαθμό, την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, θα έχει έρθει προηγουμένως σε μιά ελάχιστη επαφή με το διάλογο και τους προβληματισμούς, τις ιδέες, τις απόψεις που κυκλοφορούν εντός ΣΥΡΙΖΑ και με τους ανθρώπους που λίγο μετά θα κληθεί να επιλέξει.

Ε.Ε.: Αδιέξοδα εντός και εκτός ευρώ

Η κρίση θα χειροτερεύει και οι άρχουσες τάξεις στο μόνο που θα συνεχίσουν να ομονοούν θα είναι στη μεταφορά του κόστους της κρίσης στην αντίπαλη τάξη.

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη: «Ενωμένοι με μία Ευρώπη που ξεσηκώνεται»*

Με τέτοιες μέρες δράσης, να αρχίσουμε να χτίζουμε την Ευρώπη των αγώνων, του διεθνισμού και της πραγματικής δημοκρατίας.

Λίγο πριν τη Γάζα ανακόπηκε η πορεία του Estelle

Την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε για μια φορά ακόμα, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, η άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού στη λωρίδα της Γάζας από ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Καμία δίωξη στους κατοίκους της Χαλκιδικής

Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στο όρος Κάκαβος.

95 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η κατάσταση στον κόσμο σήμερα θυμίζει γόρδιο δεσμό. Οι κυρίαρχες τάξεις, βυθισμένες στην πιο απειλητική κρίση του καπιταλισμού από το 1929, κυβερνούν χωρίς να μπορούν να υποσχεθούν καμιά ελπίδα: οι πολιτικές τους βυθίζουν τεράστια τμήματα του πληθυσμού στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στρέφεται, φυσιολογικά, σε «στιγμές» που η κοινωνική πλειοψηφία περνούσε ξανά τέτοιες δοκιμασίες.

Η κρίση στο Λίβανο, η Χεζμπολά και η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

Η στάση της Χεζμπολά δεν λογοδοτεί απλά σε κάποιους θρησκευτικούς δεσμούς, αλλά σε μια συγκεκριμένη στρατηγική η οποία βάζει σε προτεραιότητα την υλική στήριξη από κάποια «αντι-ιμπεριαλιστικά» κράτη παρά το ανεξάρτητο κίνημα των «από κάτω».

Ο ιστορικά «ιδιαίτερος» ρόλος της Συρίας στη λιβανέζικη πολιτική

Ο «ιδιαίτερος ρόλος» της Συρίας στα εσωτερικά του Λιβάνου ξεκινά πολλά χρόνια πριν.

Λίβανος: Οι ρίζες του θρησκευτικού σεχταρισμού

Η κυριαρχία των θρησκευτικών δογμάτων στη λιβανέζικη πολιτική έχει τις ρίζες της δεκαετίες πριν.

O ευρωπαϊκός Νότος διαδηλώνει

Το κύμα διαδηλώσεων συνεχίζεται στο μεσογειακό Νότο.

Βρετανία: Ώρα για απεργίες

Στις 20 Οκτώβρη, η διαδήλωση των βρετανικών συνδικάτων στο Λονδίνο συγκέντρωσε 200.000 εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαίους.

Κρίση του ισπανικού κράτους

Στις περιφερειακές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων, πρώτο βγήκε το δεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα και δεύτερο το αριστερό αυτονομιστικό Μπίλντου.

Ο «πολιτισμένος κόσμος»

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μέρντοκ ρωτήθηκε για την εγκυμοσύνη από βιασμό, σε μια συζήτηση για την απαγόρευση των εκτρώσεων, που υποστηρίζει το κόμμα του.

Εμφάνιση της Αλ Κάιντα

Επανεμφανίστηκε με βίντεο ο νέος ηγέτης της Αλ-Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι.

Οι μαθητές στους δρόμους διεκδικούν τα αυτονόητα

Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι μαθητές θα είναι κομμάτι των ξεσηκωμών που είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα.

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Μαζικό κίνημα ανυπακοής στο νόμο πλαίσιο

Η μάχη για την αποτροπή των πραξικοπημάτων στη διοίκηση των σχολών βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθώς όλη η διαδικασία της εκλογής Συμβουλίων είναι βαθιά απονομιμοποιημένη στη συνείδηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το αντιφασιστικό κίνημα ανέβηκε κατηγορία...

Οι παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη ήταν μια συντριπτική ήττα για τους Έλληνες νεοναζί. Σε κάθε πόλη και γειτονιά όπου έγιναν παρελάσεις, το ΟΧΙ στο φασισμό συνόδευσε το επίσης ηχηρότατο ΟΧΙ στα μέτρα και τα μνημόνια.

Πλατεία Αμερικής: Μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία

Μετά από την αντιφασιστική συγκέντρωση του Σαββάτου 20 Οκτώβρη στην Πλ. Αμερικής, με πρωτοβουλία μέλους της Κοινότητας της Σενεγάλης, ήρθαν στην πλατεία Αμερικής και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των μεταναστών και συλλογικοτήτων Έλληνες κάτοικοι της πλατείας, που αρχικά συμμετείχαν στα πογκρόμ κατά των μεταναστών στην περιοχή.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Οι μητροπολίτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Αυτούς που τάσσονται κατά της Χρυσής Αυγής και αυτούς που τάσσονται υπέρ. Ο Αμβρόσιος, ο οποίος θέλησε να εγκαινιάσει τα γραφεία τους στο Αίγιο, αλλά μετά το σάλο μαζεύτηκε, είπε μάλιστα ότι μπορούν να γίνουν η γλυκιά ελπίδα του λαού, αν τροποποιήσουν το στυλ τους. Να μαχαιρώνουν με γραβάτα δηλαδή;

Το σύστημα λήγει και πουλάει τη σαπίλα του: Δεν θα πάρουμε!

Οι έλεγχοι από πλευράς δημοσίου ποτέ δεν διευκολύνθηκαν από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπηρεσιών και τώρα, με τη συντριπτική σμίκρυνση του δημοσίου, τείνουν να εξαφανιστούν ή να γίνουν παντελώς αδύνατοι πρακτικά. Αυτό είναι επιλογή των «από πάνω» και όχι μια αόριστη αδυναμία των δημοσίων υπαλλήλων.