35ο Συνέδριο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αποφασιστικής σημασίας υπό όρους

Φωτογραφία

Με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εκπροσώπων στη ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκε το 35ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ένα συνέδριο το οποίο, αν πραγματοποιήσει τους στόχους για αγώνες διαρκείας που διακήρυξε η ηγεσία της, μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της Ομοσπονδίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του συνεδρίου, παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα, ήταν η απόφαση να εγγράφονται σε Ομοσπονδίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία που έχουν εγγράψει μέλη ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με τη ΔΕΗ (μόνιμοι, συμβασιούχοι κλπ.). Σε μια περίοδο που οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται όλο και περισσότερο και οι από πάνω προσπαθούν να διαχωρίσουν με κάθε τρόπο την εργατική τάξη, η ενότητα όλων των εργαζομένων και τα κοινά σωματεία μόνιμων, συμβασιούχων, ενοικιαζόμενων, εργολαβικών μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο ήταν η υιοθέτηση, τόσο ξεκάθαρα από πλευράς της Ομοσπονδίας, του αιτήματος για μαζικές προσλήψεις, ειδικά όταν αυτό συνδέεται με την παραμονή της ΔΕΗ στο δημόσιο.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά. Μπορεί η Ομοσπονδία να δώσει ξεκάθαρα τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, όταν η εισήγηση για το πρόγραμμα δράσης μιλάει για συνεργασίες που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ; Ποιος θα αναλάβει να οργανώσει τις κινητοποιήσεις, που αποφασίστηκαν (48ωρες επαναλαμβανόμενες, μόλις τα μέτρα πάνε για ψήφιση στη βουλή);

Τα αποτελέσματα για το νέο Δ.Σ. και τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ δεν έδειξαν να βοηθάνε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Παρά τη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι απώλειές των 4 παρατάξεων ήταν ανεπαίσθητες. Η ΠΑΣΚΕ του Φωτόπουλου κέρδισε 9 έδρες, ενώ η άλλη παράταξη της ΠΑΣΚΕ πήρε 3. Συνολικά έχασαν 22 ψήφους και έχουν 12 έδρες, 2 λιγότερες από το προηγούμενο συνέδριο. Οι 2 ΔΑΚΕ, παρότι έχασαν συνολικά 6 ψήφους, κέρδισαν 1 έδρα παραπάνω (13 από 12).

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στη μικρότερη συμμετοχή συνέδρων, αλλά και στο ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν κατέβηκαν ενωμένες για να εκφράσουν μέρος της δυναμικής των εργαζομένων για αντίσταση στα μέτρα της κυβέρνησης. Η κοινή παράταξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αγωνιστική Ενότητα, που πρώτη φορά κατέβηκε με κοινό ψηφοδέλτιο, κατόρθωσε να πάρει 10 ψήφους και μία έδρα. Η παράταξη του ΚΚΕ είναι απόλυτα σταθερή σε ψήφους και έδρες (3). Ενώ μικρή πτώση είχε η ΣΑΔ (παράταξη του Ρίζου, όπου μέχρι το προηγούμενο συνέδριο συμμετείχε και ο ΣΥΝ), διατηρώντας παρ’ όλα αυτά τις 2 έδρες της.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο έρχεται από τις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, όπου εκεί η παράταξη Φωτόπουλου  κέρδισε 5 έδρες, ενώ η άλλη ΠΑΣΚΕ καμία. Δυστυχώς όμως και οι παρατάξεις της Αριστεράς πήραν μόλις 3 έδρες (όσες είχαν).

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία