Ακτές, ώρα μηδέν - Ώρα για αντίσταση

Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών ξεκίνησε. Τα πρώτα βήματα έγιναν την Τετάρτη (18/6) στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, όπου περίπου εκατό εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων συμφώνησαν στη δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για… «την προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δανάη Μανωλέσου

Το νομοσχέδιο, το οποίο η μνημονιακή κυβέρνηση έχει συντάξει κατά παράβαση άρθρων του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αίρει την κατά προτεραιότητα προστασία των οικοσυστημάτων και καταργεί τη δημόσια πρόσβαση στις περιοχές στις οποίες αναφέρεται. Αν κανείς αμφιβάλλει  ακόμα για τις προθέσεις αυτές, ας δει τι γίνεται στις Σκουριές και κατά πόσο η «Ελληνικός Χρυσός» μαζί με τα ΜΑΤ σέβονται τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Είναι ξεκάθαρο και εξοργιστικό: παραλίες, λιμάνια, λίμνες και ποταμοί δίνονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο προς ελεύθερη εκμετάλλευση - ακόμα και περιοχές  στις οποίες περιλαμβάνονται αρχαία μνημεία ή προστατευόμενες περιοχές.
Συντονισμός
Η προσπάθεια συντονισμού που έχει αρχίσει θα χρειαστεί να βάλει στόχο το χτίσιμο ενός μαζικού κινήματος υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα όλων αυτών των χώρων. Σε αυτή την κατεύθυνση, την Κυριακή (22/6) πραγματοποιήθηκε στην ελεύθερη παραλία του Αγ. Κοσμά, στο Ελληνικό, ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, με  πάνω από εκατόν πενήντα άτομα, μαζί με δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους των παραλιακών περιοχών, αλλά και από το κέντρο της Αθήνας. Με την ευκαιρία του Μαραθώνιου «240 χιλιόμετρα για τον Αιγιαλό», που θα πραγματοποιηθεί 8-12 Ιουλίου και θα περάσει από διάφορες περιοχές, από τις Κεχριές μέχρι το Μαραθώνα, διοργανώνονται ήδη εκδηλώσεις από τοπικές συλλογικότητες. 
Το επόμενο διάστημα οι επιτροπές κατοίκων, οι φορείς, τα σωματεία σε κάθε γειτονιά, θα έχουν να εξηγήσουν στον κόσμο τους ότι, με το πρόσχημα της «ανάπτυξης» και των δήθεν θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, προς όφελος ιδιωτών επιχειρηματιών που θα θησαυρίσουν, την ώρα που τα εργαζόμενα-άνεργα στρώματα δεν θα μπορούν να την  πλησιάσουν. Με περισσότερες πρωτοβουλίες μπορεί να συσπειρωθεί ο κόσμος και να κλιμακωθούν οι αντιστάσεις.
Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν ότι όπου κινητοποιήθηκε η κοινωνία, Ελληνικό (το 2007), Κερατέα, Σκουριές, υπήρξαν νικηφόρα αποτελέσματα. Με την Αριστερά καλούμαστε να οργανώσουμε τη μάχη σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον καθήκον,  ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να τη στηρίξει και πολιτικά. Η εμπειρία συνεργασίας και «κοινής δράσης» με μνημονιακούς δημάρχους, που λογοδοτούν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε απολύτως τίποτα στην υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος. Όπως φάνηκε, αντίθετα, αφήνει βορά στο σύστημα όσους αληθινά αγωνίζονται.
Υπογραφές για την απόσυρση του νομοσχεδίου στο: https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Yp…
Το Ψήφισμα της 15ης/5/2014 μπορείτε να το προσυπογράψετε στο email: info@environ-sustain.gr

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία