Φύλλο Νο 315 (25 Ιούνη 2015)

Το επίπεδο των ελληνικών του διερμηνέα του Κινέζου πρωθυπουργού ήταν πολύ καλό… για τουρίστα. Αν όμως οι οικονομικές συμφωνίες βασίστηκαν στις δικές του διερμηνείες, τότε πιθανόν τα 5 δισ. των επενδύσεων να είναι τελικά 5 φάσκελα…

Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών ξεκίνησε. Τα πρώτα βήματα έγιναν την Τετάρτη (18/6) στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, όπου περίπου εκατό εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων συμφώνησαν στη δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για… «την προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Η κυβέρνηση την άνοιξη έβαλε κάτω από το χαλί όλα τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει, επειδή μπροστά της είχε τις εκλογές. Έπειτα από αυτές, ωστόσο, ο νέος εγκάθετος των τραπεζιτών και των δανειστών, Χαρδούβελης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της τρόικας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. «Οι Έλληνες ξέρουν πως δεν υπάρχει πια δωρεάν γεύμα», δήλωσε ξεπερνώντας σε γιάπικη κυνικότητα ακόμη και τον προκάτοχό του. Ούτε τη φιλανθρωπία δεν θα ανέχεται αυτή η κυβέρνηση: όσοι πρέπει να πεθάνουν από ασιτία, επειδή «το ζητά η αγορά», θα πεθάνουν.

Το success story των Σαμαροβενιζέλων συνεχίστηκε με την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού που ωστόσο ξεχάστηκε σχεδόν αμέσως. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο: Ο ακροδεξιός Σαμαράς έφτασε να κάνει τον ξεναγό σε έναν «κομουνιστή», προκειμένου να αποσπάσει συμφωνίες ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η  πρωτοβουλία του ΜΕΤΑ, της εργατικής παράταξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και η υιοθέτηση από την ΑΔΕΔΥ της απεργίας διαρκείας-αποχής από το καθήκον της αξιολόγησης δικαιώνεται μέρα με τη μέρα.

Την επόμενη Τετάρτη 2/7 ξεκινά στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστότερο ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών για τη δόση του Ιουλίου.

Στις 19-20 Ιούνη πραγματοποιήθηκε το 30ό Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).

Δείγμα του ότι οι παρατάξεις που εκπροσωπούν τα κυβερνητικά κόμματα (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έχουν γραφειοκρατικοποιηθεί πλήρως και δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των εργαζόμενων και των ανέργων είναι η απόφαση έξωσης του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Δράμας που πήρε το Εργατικό Κέντρο Δράμας.

Ύστερα από 39 ημέρες αγώνα οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Λουτρακίου ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 23 Ιούνη οι απολυμένοι εργαζόμενοι από τα καταστήματα Metropolis έξω από την απονομή των βραβείων MAD, διεκδικώντας μισθούς και αποζημιώσεις που τους οφείλει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής (ιδιοκτήτης και του τηλεοπτικού σταθμού) ύψους 600.000 ευρώ.

Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη μια προσπάθεια συντονισμού από τα κάτω των χώρων που αντιστέκονται στην πολιτική των μνημονίων με την ονομασία Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Σημείο καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιούνη 2014. Μπορεί το ζητούμενο της συνεδρίασης να ήταν ο απολογισμός των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ωστόσο η συζήτηση αφορούσε στον σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον.

Αυτές τις μέρες, στο θερινό τμήμα της Βουλής, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο που στην ουσία ανοίγει το δρόμο για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από το μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτό το νομοθέτημα περιέχονται και τα περίφημα άρθρα 81 και 82, που αφορούν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης και διαχείρισής του.

Οδοιπορικό στον δεύτερο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, από τον Γιάννη Σεφεριάδη, ρεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μέλος διεθνούς δημοσιογραφικής αποστολής στην Ιορδανία

Σε προηγούμενο άρθρο μας (14/5/2014) είχαμε προσπαθήσει να περιγράψουμε τι είναι αυτή η συμφωνία (ΤΤΙΡ) και πώς με άκρα μυστικότητα από τους λαούς κάποιοι μη εκλεγμένοι «σύμβουλοι» και στελέχη πολυεθνικών αποφασίζουν (υπέρ των καπιταλιστών και των εταιρειών) μια ολομέτωπη επίθεση στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η κατάληψη της Μοσούλης, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράκ, πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, από ένοπλους αντάρτες επανέφερε το Ιράκ στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής ύστερα από χρόνια. Η κυβέρνηση Μαλίκι ετοιμάζεται να οργανώσει την αντεπίθεσή της, το Ιράν και οι ΗΠΑ εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα παρέμβουν για να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ οι ένοπλοι καταλαμβάνουν πόλεις και χωριά και απειλούν με προέλαση προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές μόνο στο Παρίσι συνεχιζόταν η απεργία διαρκείας των σιδηροδρομικών στη Γαλλία, καθώς το κοινοβούλιο υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο συγχώνευσης δύο εταιρειών (η εταιρεία των τρένων και η εταιρεία που διαχειρίζεται τις γραμμές) με κάποιες τροποποιήσεις που υποτίθεται «διασφαλίζουν τους εργαζόμενους απέναντι στις ανησυχίες τους» και στις περισσότερες πόλεις οι συνελεύσεις αποφάσισαν τη λήξη.

Οι μαθητές ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους όχι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως συνηθίζεται, αλλά στο τέλος της και συγκεκριμένα την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Η ΔΕΑ οργανώνει το φετινό της κάμπινγκ από την Τετάρτη 23/7 έως την Πέμπτη 31/7 στο κάμπινγκ Mani Beach στο Γύθειο, στην εξαιρετική παραλία του Μαυροβουνίου.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η εκλογική επιτυχία της άκρας Δεξιάς ήταν ένα σοκ για τη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Από τον έντονο διάλογο που αναπτύχθηκε, και μάλλον θα συνεχιστεί, θέλουμε να σταθούμε σε κάποια σημεία.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έφερε τη Δευτέρα 23/6 στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Μιχαλολιάκου και του Παππά που χαιρετούν ναζιστικά. Δεν αρκούνται, μάλιστα, στο να ποζάρουν με φόντο τη σβάστικα, αλλά έχουν φροντίσει να μιμηθούν τις ναζιστικές στολές και να έχουν περιβραχιόνια με τη σβάστικα. Ο Δημήτρης Ψαρράς σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Βαρεθήκαμε τον τελευταίο καιρό να ακούμε τους χρυσαυγίτες να διαψεύδουν μετά βδελυγμίας κάθε σχέση τους με το ναζισμό και να διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι παρά μόνο γνήσιοι Έλληνες πατριώτες και απλοί εθνικιστές. Φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα μια σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και τα οποία πιστοποιούν το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ισχύουν οι διαψεύσεις αυτές, αλλά ότι πρόκειται για ευθεία προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και φυσικά της Δικαιοσύνης».

Σε όλες τις πόλεις όπου διεξάγεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπάρχουν καθημερινά διαδηλώσεις εναντίον του: ενάντια στις μαζικές δαπάνες, στον αποκλεισμό των πληθυσμών, με εκατοντάδες έως χιλιάδες διαδηλωτές. Σε μεγάλο βαθμό, η σκληρότητα της καταστολής εξηγεί την περιορισμένη συμμετοχή σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις...