Αλήθειες και ψέματα για την «ομαλή» έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η  επικοινωνιακή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν μπορεί να κρύψει κάποιες αλήθειες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σάσα Χασάπη

Τα δημόσια σχολεία ξεκινούν 11 Σεπτέμβρη με 24.000 κενά-ανάγκες σε προσωπικό, τόσες όσες και οι προσλήψεις αναπληρωτών, που το υπουργείο ανακοινώνει πως είναι αναγκαίες για την κάλυψη των φετινών κενών. Οι ανάγκες θα καλυφθούν σταδιακά (!) με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς-αναπληρωτές, που θα απασχοληθούν για μία ακόμα χρονιά με ελαστικές σχέσεις εργασίας και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Και αυτή τη χρονιά δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, καθώς οι «θεσμοί» συνδέουν τους διορισμούς με την ολοκλήρωση στην εκπαίδευση της εφαρμογής της αξιολόγησης στελεχών και δομών (που μαζικά και ενωτικά μπλόκαραν οι εργαζόμενοι σε όλο το Δημόσιο).
Χιλιάδες προσφυγόπουλα στα στρατόπεδα-καταυλισμούς δεν γνωρίζουν πότε θα χτυπήσει το κουδούνι, παρά τη φετινή υπόσχεση για ένταξη σε πρωινές τάξεις, όσων τουλάχιστον πέρυσι φοίτησαν στις απογευματινές Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων.
Τη στιγμή που οι μαθητές-τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν μέσα σε γενικά σχολεία είναι χιλιάδες, το υπουργείο ανακοινώνει παράλληλη στήριξη (δεύτερο εκπαιδευτικό στην τάξη) για τα μισά περίπου από αυτά.
Πίσω λοιπόν από τις ευαισθησίες κυβέρνησης και υπουργείου (ειδικά εκείνες τις «δημοκρατικές» ευαισθησίες για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών ή την επιλογή σημαιοφόρων στις μεταξικού τύπου εθνικές παρελάσεις) κρύβεται, για μία ακόμα χρονιά, η εφαρμογή της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, του 4ου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: η πολιτική των περικοπών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της συρρίκνωσης του κόστους εκπαιδευτικών και σχολείων, με τις ευλογίες ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ.
Μαζί με τους γονείς που και φέτος βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφώσουν τα παιδιά τους και να τα στείλουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το μαθητικό και νεολαιίστικο κίνημα, οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, χρειάζεται από κοινού να υπερασπίσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Με τη συνέχιση των αγώνων και την πάλη για ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και όσων τα υπηρετούν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία