Ανακοίνωση της ISO (ΗΠΑ) για το κύμα ρατσιστικής βίας: Να υπερασπιστούμε τα θύματα του ρατσιστικού μίσους

Φωτογραφία

Η Διεθνή Σοσιαλιστική Οργάνωση (ISO) στις ΗΠΑ, δημοσίευσε στις 2 Ιούνη την παρακάτω ανακοίνωση, καλώντας στη δημιουργία ενός πλατιού, ενωτικού μετώπου αντίστασης στην ακροδεξιά, η οποία επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι, με ρατσιστικούς φόνους αλλά και απειλές ενάντια σε ηγετικές προσωπικότητες του κινήματος και της Αριστεράς. Τη μετάφραση έκανε η Έφη Μάνθου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ό ταν ακροδεξιοί τραμπούκοι αισθάνονται ότι μπορούν να παρενοχλούν και να δολοφονούν ελεύθερα και όταν μια ηγετική φωνή της αμερικανικής αριστεράς αντιμετωπίζει ρατσιστικές απειλές θανάτου, αποτελεί επείγουσα ανάγκη η αλληλεγγύη και η δράση ενάντια στην άκρα δεξιά. Τα βίαια εγκλήματα μίσους αυξάνονται μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τελευταίο συμβάν, στις 20 Μάη, τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού φοιτητή, του Richard Collins III, στο Maryland, την παραμονή της αποφοίτησής του. Ο Collins δολοφονήθηκε στο χώρο του Πανεπιστημίου του Maryland από τον Sean Urbanski, γνωστό ρατσιστή που αναγνωρίστηκε ως μέλος της ομάδας «Alt-reich» στο facebook.
Τα αισθήματα φρίκης από αυτή τη δολοφονία ήταν ακόμα νωπά, όταν ένας άλλος ναζιστής, ο Jeremy Joseph Christian, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 2 άντρες, τον Ricky John Best και τον Taliesin Myrddin Namkai-Meche, ενώ τραυμάτισε σοβαρά έναν τρίτο, τον Micah David-Cole Fletcher, στο Portland του Oregon. Ο Christian τους επιτέθηκε επειδή υπερασπίστηκαν δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία φορούσε μαντίλα, τις οποίες ο Christian παρενοχλούσε και κακοποιούσε μέσα σε ένα προαστιακό τρένο.
Οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ προσπαθούν, όπως συνήθως, να παρουσιάσουν τέτοιες δολοφονίες σαν τυχαίες πράξεις νοητικά άρρωστων ατόμων, και όχι σαν απόδειξη του αυξανόμενου επιπέδου της ρατσιστικής βίας στην κοινωνία. Όμως, ακόμα και η φιλοτραμπική εφημερίδα «New York Post» αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχθεί ότι ο φόνος του Αφροαμερικανού Timothy Caughman διαπράχθηκε από έναν ορκισμένο οπαδό της «λευκής ανωτερότητας», τον James Harris Jackson - ο οποίος δήλωσε στην αστυνομία ότι είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ειδικά για να σκοτώσει μαύρους.
Εν τω μεταξύ, πανεπιστημιουπόλεις, όπως ο χώρος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, έχουν γίνει κομβικό σημείο για την άκρα δεξιά, η οποία επιδιώκει τη σωματική αντιπαράθεση με τους αντιρατσιστές και την αριστερά, με το πρόσχημα ότι διαδηλώνει για την «ελευθερία του λόγου». Συντηρητικοί σχολιαστές όπως του Fox News και αρκετά φιλελεύθερα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τους ισχυρισμούς της ακροδεξιάς σαν αλήθεια και επιλέγουν να εστιάσουν τις κριτικές τους στην αριστερά.
Αυτό είναι το τρομαχτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή την εβδομάδα η συγγραφέας, ακτιβίστρια και καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Princeton Keeanga-Yamahtta Taylor δέχτηκε πλήθος απειλών θανάτου μετά τη στοχοποίησή της από το Fox News και άλλα δεξιά μέσα, με αφορμή την εναρκτήρια ομιλία της στο κολέγιο Hampshire, όπου κατάγγειλε τον Τραμπ ως ρατσιστή και σεξιστή.
Όπως έγραψε και η Taylor στην ανακοίνωσή της στα κοινωνικά δίκτυα όσον αφορά τη ματαίωση διάφορων προγραμματισμένων ομιλιών της:
«Το Fox δεν πρόβαλλε ρεπορτάζ για την ομιλία μου επειδή αυτή ήταν “είδηση”, αλλά επειδή ήθελε να υποκινήσει και να προκαλέσει τη νοοτροπία του όχλου στο περιθωριακό του ακροατήριο, αναμένοντας ότι η ανταπόκριση θα ήταν μια πληθώρα από e-mails γεμάτα μίσος ή κάτι χειρότερο. Η απειλή της βίας, είτε αυτή υπονοείται είτε αυτή εφαρμόζεται, έχει στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση.
(...)
Η ακύρωση των ομιλιών μου είναι μια υποχώρηση στο βίαιο εκφοβισμό, ο οποίος κατά τη γνώμη μου υποκινήθηκε από το Fox News. Αλλά δημοσιεύω αυτή τη δήλωση για να πω ότι δεν θα σιωπήσω. Η πλευρά τους χρησιμοποιεί την απειλή της βίας και του εκφοβισμού   γιατί δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν στα πεδία της πολιτικής, των ιδεών και της οργάνωσης. Η πραγματική δύναμη της πλευράς μας δεν έχει εκφραστεί ακόμα σε όλο το μέγεθος και το εύρος της, και έτσι πιστεύουν ότι νικάνε. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη δυναμική και να αρχίσουμε να χτίζουμε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό και την μισαλλοδοξία σε αυτή τη χώρα. Παραμένω ανυποχώρητα πιστή στη δέσμευση μου σε αυτό το σχέδιο».
Οι φόνοι στο Maryland και το Oregon και η παρενόχληση που αντιμετώπισε η Taylor δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα συμβάντα. Είναι πολιτικές πράξεις. Είναι τρομοκρατία, που διαπράχθηκε από αυτούς οι οποίοι έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να δράσουν σύμφωνα με τις ρατσιστικές και αντιδραστικές απόψεις τους, σε μια περίοδο που στο Λευκό Οίκο του Τραμπ περιλαμβάνονται τύποι σαν τον Steve Bannon, του οποίου η ιστοσελίδα Breitbart News έδωσε βήμα στην «Εναλλακτική Δεξιά» - η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από την Κου Κλουξ Κλαν, τους ναζί και άλλες ακροδεξιές ομάδες, που επιχειρούν να παρουσιάσουν δημόσια τον εαυτό τους σαν «λευκούς εθνικιστές».
Σε μια χώρα που ιδρύθηκε πάνω στη γενοκτονία των αυτόχθονων Αμερικανών, την υποδούλωση των Αφρικανών και την καταπίεση των μη λευκών μεταναστών, η ρατσιστική βία έχει βαθιές ρίζες. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των απίστευτα δυσανάλογων αριθμών φόνων και συλλήψεων Αφροαμερικανών από την αστυνομία, όπως ακόμα και το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει στην έκθεσή του για την αστυνόμευση σε διάφορες πόλεις όπως το Σικάγο.
Κεντρικό ρόλο στην ιστορία της ρατσιστικής βίας παίζει η μακρά παράδοση οργανώσεων που υποστηρίζουν την υπεροχή της λευκής φυλής, όπως η Κου Κλουξ Κλαν, καθώς και ναζιστικές ομάδες. Τα στοιχεία αυτά έχουν προσπαθήσει συχνά να εμφανίσουν μια μη εξτρεμιστική - «φυσιολογική εικόνα», όπως συνέβη με την προεκλογική εκστρατεία του μέλους της Κλαν David Duke, ο οποίος το 1991 είχε θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Λουιζιάνα ή, πιο πρόσφατα, με το Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Richard Spencer, οι υποστηρικτές του οποίου πανηγύρισαν την εκλογή του Τραμπ με ναζιστικούς χαιρετισμούς.
Αναπόφευκτα όμως, οι ναζί αποκαλύπτουν την πραγματική τους ατζέντα μέσω της βίας -όπως για παράδειγμα, η σφαγή 9 ανθρώπων το 2015 από τον Dylan Roof σε μια ιστορική εκκλησία των μαύρων στο Charleston, της Νότιας Καρολίνα.
Τώρα, και άλλοι ρατσιστές ακολουθούν το παράδειγμα του Roof απειλώντας έγχρωμους, τους μουσουλμάνους και οποιονδήποτε αμφισβητεί την ατζέντα τους. Σε μια περίοδο όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί για απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα κατακρεουργεί πολιτικά δικαιώματα και απελαύνει μαζικά μετανάστες, δεν είναι να απορεί κανείς που η άκρα δεξιά έχει αποθρασυνθεί -και ότι κάποιοι φασίστες υλοποιούν τις απειλές τους, όπως ο ρατσιστής που πυροβόλησε 2 ινδιάνους μηχανικούς, σκοτώνοντας τον Srinivas Kuchibhotla και τραυματίζοντας τον Alok Madasani, σε ένα μπαρ στο Κάνσας.
Η βία και ο εκφοβισμός πρέπει να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη και συστηματική άμυνα αυτών που δέχονται την επίθεση, είτε είναι γνωστοί ακτιβιστές όπως η Taylor είτε «τυχαίοι» μουσουλμάνοι, Αφροαμερικανοί και μετανάστες που στοχοποιούνται στους δρόμους από τους ναζί.
Αναλαμβάνοντας αυτή την πρόκληση, μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τη μακρόχρονη παράδοση της αμερικανικής αριστεράς στην αντίστασή της ενάντια στην ακροδεξιά βία. Μια παράδοση που περιλαμβάνει ένα εύρος από τις αντιφασιστικές εργατικές ομάδες αυτοάμυνας τη δεκαετία του 1930 μέχρι τους Deacons of Defense και άλλες ομάδες αυτοπροστασίας των μαύρων, οι οποίες παρείχαν προστασία στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του '60 ενάντια στην ΚΚΚ.
Στις πιο πρόσφατες δεκαετίες, η οργάνωση ενάντια στην άκρα δεξιά εκφράστηκε με πιο μετριοπαθείς αλλά εξαιρετικά σημαντικές μορφές, όπως η προσπάθεια της συλλογικότητας Midwest Network to Stop the Klan τη δεκαετία του 1990 να εμποδίσει τους οργανωμένους ακροδεξιούς να εδραιωθούν στην Iowa και άλλες μεσοδυτικές πολιτείες.
Τώρα η βίαιη ακροδεξιά έχει επιστρέψει, πιο μεγάλη και πιο θανατηφόρα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο εδώ και δεκαετίες. Οι φασίστες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το δεξιόστροφο άλμα της αμερικανικής πολιτικής για να προβάλλουν τους εαυτούς τους σαν μη εξτρεμιστές, σαν «mainstream». Ενώ αυτοπαρουσιάζονται σαν υπέρμαχοι της «λευκής εργατικής τάξης», στην πραγματικότητα είναι ορκισμένοι εχθροί όλων των αυθεντικών οργανώσεων της εργατικής τάξης, θεωρώντας τες αντιπάλους απέναντι στον ολοκληρωτισμό τον οποίο επιδιώκουν.
Η ISO καλεί τις αριστερές, εργατικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις όλων των ρευμάτων να ενωθούμε και να αναλάβουμε μαζική δράση ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς βίας και των φασιστικών οργανώσεων.
Μόνο αντιμετωπίζοντας αυτά τα στοιχεία μπορούμε να φανερώσουμε τα πραγματικά τους σχέδια για την καταπίεση των αδύναμων και την καταστροφή της δημοκρατίας. Δεν θα εξαφανιστούν εάν τους αγνοήσουμε. Αντίθετα, θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ευκαιρία για να προωθηθούν - που σημαίνει περισσότερο ρατσισμό, περισσότερες δολοφονίες, περισσότερο τρόμο.
Δεν μπορούμε να τους το επιτρέψουμε. Υπερασπιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης στο Portland του Oregon οργανώνουν μια συγκέντρωση στις 4 Ιούνη ως αντιδιαδήλωση ενάντια στην Άκρα Δεξιά, με σκοπό να δείξουν ότι οι μισαλλόδοξοι είναι μια μικρή μειονότητα γεμάτη μίσος. Δύο μέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, αντιρατσιστές θα συγκεντρωθούν στην εκκλησία Plymouth Congregational United Church of Christ για να παρακολουθήσουν μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη δολοφονία του Richard Collins III, και θα περιλαμβάνει ομιλητές όπως ο αιδεσιμότατος Graylan Hagler, ο αγωνιστής ενάντια στη θανατική ποινή Shujaa Graham και ο συγγραφέας και ακτιβιστής Brian Jones.
Πρέπει να ακολουθήσουν και πολλές άλλες κινητοποιήσεις. Ενωθείτε μαζί μας για να πάρουμε θέση δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους καταπιεσμένους και οργανώνοντας τον αγώνα για εργατική δικαιοσύνη και ισότητα.   

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία