Ανεργία Σοκ: 6 στους 10 νέους είναι χωρίς δουλειά

Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα επίσημα ποσοστά ανεργίας ως τον Αύγουστο του 2012. Τα στοιχεία δεν είναι απλά σοκαριστικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η μόνη σίγουρη εξέλιξη της εφαρμογής τον μνημονίων είναι η απώλεια εργασίας και η εξαθλίωση. Το σχέδιο των καπιταλιστών, που είχε αναγγείλει ο ΓΑΠ (να δουλεύει τουλάχιστον ένας σε κάθε οικογένεια), εξελίσσεται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε σε λίγο θα είναι ζητούμενο ακόμη και αυτό. Με το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων, αλλά και μικροκαταστημάτων όπου ειδικά στην επαρχία δούλευαν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες, ήδη υπάρχουν χιλιάδες από αυτές που δεν έχουν πια κανένα μέλος να εργάζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι έφτασαν στο 1.267.595 τον Αύγουστο. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 351.666 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 και κατά 23.442 σε σχέση με τον περασμένο μήνα, τον Ιούλη του 2012. Αν συνυπολογίσουμε την ανασφάλιστη εργασία, ο αριθμός των ανέργων ξεπερνάει κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις ηλικίες από 18 ως 24 ετών, όπου η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 58% από 45% τον Αύγουστο του 2011.

Με τις επερχόμενες απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα όπου οι απολύσεις γίνονται ευκολότερα, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο 3, κυριολεκτικά πια θα έχουμε άμεσο κίνδυνο εξόντωσης πληθυσμού από την πείνα και την ανέχεια. Μοναδική λύση είναι να απαντήσουμε μαζικά με αγώνες διαρκείας, εντάσσοντας στα συνδικάτα τους άνεργους και απολυμένους και διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την επιβίωσή τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία