Αντίσταση στον πόλεμο κατά των προσφύγων και των φτωχών

Φωτογραφία

Η φρικαλεότητα επί του συριακού εδάφους σπρώχνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά. Πρόκειται για θύµατα µιας σύγκρουσης µε υπόβαθρο τα γεωστρατηγικά συµφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, µε µη ορατό τέλος. Η αναβαθµισµένη εµπλοκή της Τουρκίας αµέσως µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα, µε την ανοχή, προς το παρόν, των µεγάλων δυνάµεων -για διαφορετικούς η καθεµιά λόγους- περιπλέκει παρά διευκολύνει την ειρήνευση στην εμπόλεμη περιοχή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Ισλαμοφοβία
Την ίδια ώρα που η ΕΕ συµµετέχει έµπρακτα στον «πόλεµο κατά της τροµοκρατίας» στη Συρία, αρνείται µετά βδελυγµίας να αποδεχτεί τους πρόσφυγες που ξεριζώνονται αναζητώντας ζωή και ασφάλεια στη Δύση. Η Ευρώπη- Φρούριο ενισχύει τα τείχη της, κλείνει ένα ένα τα περάσµατα των προσφύγων, πνίγοντας τη µια στο Αιγαίο και την άλλη στα νότια της Ιταλίας χιλιάδες ανθρώπους καθηµερινά. Συνάπτει ρατσιστικές συµφωνίες µε την Τουρκία (τις οποίες ευελπιστεί να επαναλάβει µε τη Λιβύη για να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές από τη Β. Αφρική), καταστρατηγώντας κατάφορα το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, αρνούµενη την προσφυγική ιδιότητα, φυλακίζοντας και απελαύνοντας τα θύµατα των πολέµων και της φτώχειας που η ίδια δηµιουργεί, υποδαυλίζει ή ανέχεται. 
Η ίδια ρατσιστική πολιτική δημιουργεί νέες ζώνες «εγκλωβισµού» των προσφύγων και των µεταναστών στην Ελλάδα καταδικάζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε µια ζωή µε άθλιες συνθήκες εγκλεισμού µέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα, προς «παραδειγµατισµό» των επόµενων µε στόχο την αποτροπή του περάσµατος προσφύγων στην Ευρώπη. Με όπλο την ισλαµοφοβία, το ρατσισµό και την τροµολαγνεία, η κυρίαρχη τάξη επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους που φτωχοποιούνται ραγδαία από την ευρωλιτότητα, ότι για τα δεινά τους φταίνε οι «ξένοι», με στόχο οι φτωχοί να αποδεχτούν την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και τα αυξημένα κύματα κρατικής καταστολής. 
Στον σχεδιασμένο πόλεµο κατά των προσφύγων και των φτωχών, πρόθυµα συµµετέχει και η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα, παρά τον «ανθρωπιστικό μανδύα» που διαφημίζει προκλητικά. Η ευθυγράµµιση µε τον ευρωπαϊκό αντιπροσφυγικό και ισλαµοφοβικό ρατσισµό της ΕΕ αφορά όλα τα σκέλη: την οικονοµία, την πολιτική, την ιδεολογική προσαρµογή. Με λεφτά της Κοµισιόν που ροκανίζουν διάφορες ΜΚΟ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά επιβάλλουν καθεστώς απανθρωπιάς για τους πρόσφυγες οδηγώντας τους σε απελπισία και εξεγέρσεις. Στην ενδοχώρα επιδεινώνονται οι συνθήκες στα άθλια –υποτίθεται ανοιχτά– προσφυγικά κέντρα ενώ οι αιτήσεις ασύλου, µετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης συνεχίζουν να γίνονται δεκτές µε το σταγονόµετρο. Την ώρα που ο κ. Μουζάλας εύχεται να συνεχίσει ο Ερντογάν την υλοποίηση της ρατσιστικής συµφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ανακαλύπτει «τζιχαντιστές» και «παραβατικότητα» στις γραµµές των προσφύγων και ξεγράφει µε συνοπτικές διαδικασίες τα δικαιώµατα των µεταναστών, θυμάτων της εξαθλίωσης από κατεστραμμένες περιοχές όπως η Μ. Ανατολή, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν ή η Βόρεια Αφρική. 
Την ίδια στιγμή η µνηµονιακή Ελλάδα του συνθηκολογηµένου ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά τα προγράµµατα νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας του ΔΝΤ, που κατέστρεψαν προ πολλού τις χώρες προέλευσης µεταναστών, με αποτέλεσμα να µετατρέπεται ξανά µετά από δεκαετίες, σε χώρα μαζικής αποστολής µεταναστών, νέων κυρίως ανθρώπων που αδυνατούν να συµβιβαστούν µε την τεράστια ανεργία, την ανέχεια και τη μνημονιακή παρακμή. 
Οι νεοναζί
Σε αυτό το αντιδραστικό φόντο, τροφοδοτείται η θρασύτητα των νεοναζί που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη διάχυτη απογοήτευση από τη µνηµονιακή διαχείριση της κυβέρνησης, καθώς και την ξενοφοβική-ισλαµοφοβική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε εκλογική άνοδο ακροδεξιών κοµµάτων πανευρωπαϊκά. Τρία χρόνια µετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγµα εφόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και εν µέσω της δίκης της εγκληµατικής οργάνωσης, οι φασίστες κάθε άλλο παρά µεταλλάχθηκαν σε «νόµιµο πολιτικό κόµµα». Τους τελευταίους µήνες έχουν ξαναρχίσει τα σόου «τζάµπα µαγκιάς» προς το µνηµονιακό πολιτικό προσωπικό εντός της Βουλής, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φασιστικές εκδηλώσεις µίσους. «Δράση» που ολοένα και συχνότερα συνοδεύεται από τραµπουκισµούς µέρα µεσηµέρι και που η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Τόσκα κάνει ότι δεν βλέπει.
Τις επόμενες μέρες το αντιφασιστικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε δύο σημαντικά ραντεβού. Το Σάββατο 17/9, συνδικάτα και αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές συλλογικότητες καλούν σε διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα, στο Κερατσίνι. Οι τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις (η ΚΑΡ και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα-Πειραιά καλούν στην οδό Π. Φύσσα και Σαλαμίνος στις 6.00μμ), αν και θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο για μια δυναμική εμφάνιση του αντιφασιστικού κινήματος, που θα υπενθυμίσει ότι ο κόσμος της αντίστασης και της αλληλεγγύης, είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο για την απομόνωση της φασιστικής συμμορίας της ΧΑ. 
Η πίεση της κοινωνίας, είναι εξάλλου και ο μόνος ασφαλής δρόμος, ώστε οι ναζί να καταδικαστούν τελεσίδικα για τις δολοφονίες του Φύσσα, του Λουκμάν και τα υπόλοιπα εγκλήματά ρατσιστικού μίσους, στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση χρόνο. Για το λόγο αυτό, διοργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών (Λεωφ. Αλεξάνδρας), τη Δευτέρα στις 19 Σεπτεμβρίου στις 8.30 π.μ. Οι σκόπιμες καθυστερήσεις της διαδικασίας και κυρίως η προκλητική συμπεριφορά των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών, των συνηγόρων τους και των οπαδών τους μέσα στο Εφετείο (απειλές και ειρωνείες απέναντι σε μάρτυρες κατηγορίας και άλλους παράγοντες της δίκης κ.λπ.) δεν μπορούν να γίνονται πλέον ανεκτές. 
Απάντηση
Μόνη απάντηση στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο και στην ακροδεξιά-φασιστική απειλή, µπορούν να δώσουν οι αγώνες του κινήµατος αντίστασης και της Αριστεράς. Τα δίκτυα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες των στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, το αντιφασιστικό κίνηµα που κινητοποιείται και διεκδικεί την αποµόνωση και την καταδίκη των νεοναζί, τα σωµατεία εργαζοµένων που μάχονται για να µην περάσουν τα µνηµονιακά προαπαιτούµενα που οδηγούν στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Μαζί µε τους απλούς ανθρώπους σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και σε γειτονιές που ασφυκτιούν από τις περικοπές του εισοδήµατός τους, τη φοροληστεία και τους πλειστηριασµούς, έχουµε κάθε λόγο να ενώσουµε τις δυνάµεις µας ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισµό, την ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. 
Η εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισµό» είναι µια πρώτης τάξης ευκαιρία για να συζητήσουµε για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της απάντησης που είναι αναγκαία και εφικτή, την Τετάρτη 21/9, στις 7.00 μ.μ., στον Κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων (Ερμού 134-Θησείο). 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία