Αντιφασιστική διαδήλωση στις 28 Γενάρη

Φωτογραφία

Στο προηγούμενο φύλλο της «ΕΑ» γράφαμε για την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, αξιοποιώντας μια ευνοϊκή για την ίδια συγκυρία, και την ανάγκη η Αριστερά και το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα να ενεργοποιηθούν για να της φράξουν το δρόμο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ως επόμενο «μέτρημα» δυνάμεων αναφέραμε την επέτειο των Ιμίων:  «Παραδοσιακά η ΧΑ καλεί σε φασιστοσυνάξεις για να μετρήσει τις δυνάμεις της, καπηλευόμενη τα θύματα των εθνικών ανταγωνισμών και του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο. Πολιτικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις καλούν σε διεθνιστική-αντιφασιστική διαδήλωση στις 28 Γενάρη, στις 4 μ.μ. στην πλατεία Ρηγίλλης. Θα αποτελέσει δείκτη της κατάστασης της ΧΑ στη νέα συγκυρία, αλλά το ζήτημα δεν είναι απλώς να «παρακολουθούμε» την κατάσταση των νεοναζί. Θα είναι και ευκαιρία για το κίνημα να μετρήσει τις δικές του δυνατότητες να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση στους χρυσαυγίτες».
Έκτοτε μεσολάβησε μια νέα χρυσαυγίτικη πρόκληση: οι τραμπουκισμοί  με επικεφαλής το Λαγό στο σχολείο στο Πέραμα. Μεσολάβησε όμως και η δυναμική απάντηση των δυνάμεων του κινήματος με τη διαδήλωση στις γειτονιές του Περάματος. Ήταν ένα «επεισόδιο» που ανέδειξε ξανά την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης ενάντια στις ρατσιστικές ιδέες, ενάντια στους φασίστες. Η αντιφασιστική διαδήλωση στην επέτειο των Ιμίων είναι κομμάτι αυτής της πάλης. Επιπλέον, γίνεται σε μια περίοδο που οξύνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός (θύματα του οποίου ήταν και οι 3 νεκροί των Ιμίων) και η πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό αποκτά επιπλέον σημασία (βλ. και σελ. 4-5). 
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: 
«Ο φασισμός και ο εθνικισμός, όμως, δεν μπορούν να νικηθούν μόνο με μια εκδίωξη των οργανώσεών τους από το δρόμο. Χρειάζεται να “ακυρώσουμε” και τα ψεύδη που στήνονται γύρω από εθνικιστικούς μύθους. Στους νεκρούς του 1996 έρχονται να προστεθούν οι εκατοντάδες πρόσφυγες, όλοι τους θύματα των εθνικιστικών ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που τροφοδοτούν και προετοιμάζουν πολεμικές συγκρούσεις, μετατρέποντας το Αιγαίο σε νεκροταφείο ψυχών. Καλούμε όλους τους αγωνιστές, αντιφασίστες, ενεργούς πολίτες να δώσουμε το “παρών” στη διεθνιστική αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης για να προβάλουμε την προοπτική της αλληλεγγύης των λαών ως μοναδική απάντηση στο φασιστικό και εθνικιστικό μίσος». 
Με αυτό το σκεπτικό και σύνθημα «Όχι σε νέα Ίμια – Διεθνιστική Αντιφασιστική Συγκέντρωση – Κοινός Αγώνας των Λαών ενάντια στον Πόλεμο και τον Ιμπεριαλισμό» καλείται η διαδήλωση «ενάντια στον εθνικισμό», «ενάντια στη Ευρώπη-φρούριο», για «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», για «κοινό αγώνα με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές». 
Έχει ήδη καταγραφεί η αναδίπλωση της ΧΑ, που δεν προχωρά σε πορεία στη Ρηγίλλης, αλλά περιορίζεται στο να καλέσει σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της. Είναι ένα πρώτο «μέτρημα». Η αποτυχία της φασιστοσύναξης, η μαζικοποίηση και η επιτυχία της αντιφασιστικής-διεθνιστικής διαδήλωσης, θα είναι σημαντικές παρακαταθήκες για τη συνέχεια. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία