Φύλλο Νο 376 (25 Γενάρη 2017)

Της σύνταξης...

Δυο χρόνια μετά το Γενάρη του 2015, τίποτα δεν θυμίζει το κύμα της ελπίδας που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

«Βόμβα» χρεών του ευρωπαϊκού Νότου απειλεί ΕΚΤ και Γερμανία

«Αν μια χώρα επρόκειτο να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, η κεντρική τράπεζά της θα έπρεπε πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της χώρας με την ΕΚΤ»! Μάριο Ντράγκι

«Μικρή» συμφωνία, ακόμη και αν τα υπογράψουν όλα!

Οι δανειστές τα θέλουν όλα, αλλά δίνουν μόνο τις δόσεις της δεύτερης αξιολόγησης – η κυβέρνηση σε υπαρξιακό αδιέξοδο, οι πολιτικές εξελίξεις μπροστά στο σημείο καμπής.

Μεροληπτικά...

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Με τη σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane, έναντι συνολικού τιμήματος μόλις 45 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε και τυπικά την ιδιωτικοποίηση μιας βασικής κρατικής υποδομής στον τομέα των μεταφορών. Μετά το Ελληνικό, τον ΟΛΠ, τον Αστέρα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, ακόμα μια ιδιωτικοποίηση προστέθηκε στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προμελετημένου, προσχεδιασμένου εγκλήματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας», όπως σημείωνε τον Απρίλιο του 2013 και ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Ταυτόχρονα, προχωρά και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού, για την οποία έχει οριστεί ως ημερομηνία υποβολής προσφορών η 30/1. Η παράδοση των σιδηροδρόμων στους ιδιώτες (ή σε κρατικά μονοπώλια που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν το ιταλικό σχήμα), όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία (Βρετανία κ.α.) οδηγεί σε χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες, σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας (με επακόλουθο θανατηφόρα ατυχήματα), μείωση των θέσεων εργασίας και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο όλων των ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας, ως τμήμα των ριζοσπαστικών μέτρων αναστροφής της λιτότητας, μείωσης της ανεργίας και εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, είναι η μοναδική επιλογή που αντιστοιχεί σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Διαπραγματεύσεις για την Κύπρο: Παρατεταμένο μπρα ντε φερ με επικίνδυνες συνέπειες

Ο  πρώτος γύρος της επίσημης διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε στη Γενεύη, όπως αναμενόταν, «χωρίς ανακοινώσιμα αποτελέσματα».

Εποικισμός βραχονησίδων στο Αιγαίο: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο του «αναθεωρητικού» πατριωτισμού;

Ο  υφυπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής(!) Νίκου Κούζηλου, για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατοίκηση μικρών νησιών ή βραχονησίδων, απάντησε με ένα έγγραφο το οποίο διαβίβασε στη βουλή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες «για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους». Η κυβέρνηση απαντά χωρίς αναστολές στους νεοναζί ότι προτίθεται να υιοθετήσει την εθνικιστική τους ατζέντα, εποικίζοντας βραχονησίδες και ανατρέποντας τις υπάρχουσες ισορροπίες στο Αιγαίο.

Τα συνδικάτα πρέπει να αλλάξουν από τα κάτω

Συνέντευξη με τη Νάγια Νικολάου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

ΕΦΚΑ: Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε

Σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, αρ. 50 παρ. 1, από 01/01/2017 ξεκινάει η λειτουργία του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) ως φορέα κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Μια ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση που έγκαιρα οι παρατάξεις της Αριστεράς και τα συνδικάτα κατήγγειλαν.

Εγκύκλιος για «μπλοκάκια»: Η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας

Κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Γενάρη εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλου για τα «μπλοκάκια» (εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών). Μια εγκύκλιος που αναμενόταν να νομιμοποιήσει και επίσημα αυτό το είδος εργασίας όπως και γίνεται. Όσα μάλιστα περιλαμβάνει η εγκύκλιος είναι χειρότερα για όσους εργάζονται με αυτό το καθεστώς, από όσο αρχικά αναμενόταν.

Η ΛΑΕ, η έξοδος από το ευρώ και η Αριστερά

«Για την Αριστερά, η σύγκρουση με τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της παγκοσμιοποίησης, της χρηματοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού δεν προϋποθέτει απόσυρση από τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και φαντασιακή αναδίπλωση στο “ιγκλού” του μικρού μας έθνους- κράτους».  (Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Ο Τραμπ, η παγκοσμιοποίηση και η Αριστερά, iskra 21/1/17).

Η Αριστερά πέρα από τον νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊσμό και τον συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι το Brexit του καλοκαιριού 2016 όχι μόνον δεν αποτέλεσε την επίλυση μιας βρετανικής «ιδιαιτερότητας», που πάντοτε ενυπήρχε στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σηματοδότησε ένα ολόκληρο συνεχώς διευρυνόμενο κύμα τάσεων αποδόμησης της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Αυτό το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα εξαπλώνεται σήμερα πλέον σε σημαντικά τμήματα των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία, την ίδια τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία κλπ., που και αν ακόμη δεν είναι πλειοψηφικό, εντούτοις επιδρά καθοριστικά στην πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων. (...)

ΕΥΑΘ: Προβλήματα στο δίκτυο ή… προβληματική λογική των ιδιωτικοποιήσεων;

Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη παραγγελθεί από τις 17 Γενάρη η διενέργεια προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας για τις διακοπές νερού στην πόλη. Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τσόγκας παρήγγειλε την έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης και της έκθεσης σε κίνδυνο.

ΕΥΑΘ: Προβλήματα στο δίκτυο ή… προβληματική λογική των ιδιωτικοποιήσεων;

Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη παραγγελθεί από τις 17 Γενάρη η διενέργεια προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας για τις διακοπές νερού στην πόλη. Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τσόγκας παρήγγειλε την έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης και της έκθεσης σε κίνδυνο.

Συμπαράσταση στα μπλόκα των αγροτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει μετατρέψει όλους σε... επιχειρηματίες. Συνταγή Σαμαρά-Μητσοτάκη-Άδωνι, σε εκτέλεση Τσίπρα-Καμμένου. «Επιχειρηματίες» οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, «επιχειρηματίες» και οι αγρότες.

Νέα από τις σχολές

Αθήνα-Νομική: Η κοσμήτορας της σχολής Διονυσία Καλλινίκου εξακολουθεί να αρνείται να συνομιλήσει με τους φοιτητές, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν μια σειρά από κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο γραφείο της. Τόσο μετά το lock out της σχολής για να μην πραγματοποιηθούν πολιτικές εκδηλώσεις όσο και μετά τη μετατροπή της σχολής σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο λόγω της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, η μόνη υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή αρνείται πεισματικά να δώσει απαντήσεις στο φοιτητικό σώμα που με αποφάσεις του ΔΣ του έχει επανειλημμένως ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση της σχολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η εξεταστική θα αργήσει να ξεκινήσει λόγω των επαναλαμβανόμενων και αυταρχικών lock out της διοίκησης και όχι λόγω των φοιτητικών καταλήψεων, όπως διαμηνύεται.

Έξι χρόνια από το ξέσπασμα της αιγυπτιακής επανάστασης

Πολύτιμα συμπεράσματα από μια πικρή ήττα

«Εγώ, ο γραφειοκρατικά μπλεγμένος και επιδοτούμενος άνεργος»

Ο  σύγχρονος, ευρωπαϊκός κινηματογράφος έχει δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά στην αποτύπωση της ζοφερής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που βιώνει ο εργαζόμενος ή καλύτερα ο απασχολήσιμος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και (πλέον) τη Βρετανία του (κάτι σαν) Brexit.

Πάρτι του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών διοργανώνει το αποκριάτικο πάρτι του.

Αντιφασιστική διαδήλωση στις 28 Γενάρη

Στο προηγούμενο φύλλο της «ΕΑ» γράφαμε για την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, αξιοποιώντας μια ευνοϊκή για την ίδια συγκυρία, και την ανάγκη η Αριστερά και το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα να ενεργοποιηθούν για να της φράξουν το δρόμο.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών εκδήλωση μνήμης για τα 4 χρόνια της δολοφονίας του Σαχζάντ Λουκμάν. Η Αυγή Τσολάκου, εθελόντρια, μίλησε για την κατάσταση της Χρυσής Αυγής από τότε μέχρι σήμερα και μετά προβλήθηκε η ταινία Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, την οποία μας παραχώρησε η σκηνοθέτις.

Οι συνομιλίες στην Αστάνα για το συριακό

Νέοι συσχετισμοί, νέα προβλήματα, νέα παζάρια

Και όμως γυρίζει

Υεμένη: Μετά από μήνες συγκάλυψης, Βρετανός στρατηγός παραδέχθηκε ότι στη φονική εκστρατεία της στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί βρετανικές βόμβες διασποράς (από τα πλέον δολοφονικά για αμάχους όπλα). Αλλά ούτε μία ρητορική καταδίκη δεν υπήρξε. Αντίθετα ο στρατηγός υπενθύμισε πως «είναι ουσιώδες για την ασφάλειά μας να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία»…

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη κινητοποίηση μετά τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια του 2003

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, μέρα νίκης του Τραμπ, και τις επόμενες εβδομάδες, αποδείχθηκαν απλώς «προθέρμανση» αγώνων.

Μια «ταραχώδης» εποχή για την Ευρώπη και τον κόσμο

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν γεμάτη με εκ πρώτης όψεως παράδοξα. Όσα προανήγγειλε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η ομιλία κατά την ορκωμοσία του, χαρακτηρίστηκαν από εχθρούς και φίλους στροφή στον εθνικισμό και τον προστατευτισμό –και δικαίως. Ενώ λοιπόν η υπερδύναμη στρέφεται στις εθνικές προτεραιότητες, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται να διεκδικεί τη χηρεύσασα θέση του ηγέτη της «παγκοσμιοποίησης», η Βρετανία θέτει σαν νέο «αυτοκρατορικό» στόχο την «παγκόσμια» Βρετανία, ενώ η Γερμανία βάζει επίσης πλώρη για την «παγκόσμια» Γερμανία, αλλά χωρίς να το διακηρύσσει.

Καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα - Ανεπιθύμητοι οι φασίστες!

Η  εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, με αφορμή την απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα 25 προσφυγόπουλα από το Σχιστό, αποτέλεσε την πιο πρόσφατη απόπειρα «επανεμφάνισης» της Χρυσής Αυγής στο κοινωνικό πεδίο.