Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μαζικές απολύσεις στα Public

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» ήταν... η μέρα που έζησαν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Public την Παρασκευή 20 Γενάρη. Κυριολεκτικά σφαγή από απολύσεις έγινε στα γνωστά πολυκαταστήματα, με την εργοδοσία να απολύει εργαζόμενους από όλους τους τομείς δουλειάς. Τμήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Gaming κ.ά. 
Η εργοδοσία στα Public απέλυσε σε χρόνο ρεκόρ -κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε έτοιμος σχεδιασμός μαζικών απολύσεων- ακόμη και διευθυντικά στελέχη. Αυτή η προετοιμασία της εργοδοσίας δείχνει ότι το πιθανότερο είναι να έχουν σχεδιαστεί και άλλες απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν προφανώς και ανάλογα με το ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Εντυπωσιακή, αλλά αναμενόμενη με βάση τους νόμους των μνημονίων για τους μισθούς, είναι και η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η εργοδοσία για τις απολύσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα αφεντικά του Public, όσοι αμείβονται με μισθό από 700 έως 800 ευρώ, είναι υψηλόμισθοι και αυτοί απολύθηκαν. Η εργοδοσία στα Public όπως και όλοι οι μεγαλοεργοδότες εκμεταλλεύονται το νομικό πλαίσιο για να προσλάβουν νέους εργαζόμενους με χαμηλό μισθό. Ταυτόχρονα περιμένουν και τη θέσπιση του υποκατώτατου μισθού που αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση. Μάλιστα δείχνουν ότι μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν πολυνοιάζονται για συνέπειες από ομαδικές απολύσεις.
Αποδεικνύεται τέλος ότι ακόμη και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι δέλεαρ για τα πολυκαταστήματα ώστε να σταματήσουν οι εργοδότες να εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους, μιας και ούτε αυτό το δωράκι προς αυτούς, δεν τους σταματάει από το να απολύουν όποτε και όπως θέλουν. 

 

Εβδομάδα κινητοποιήσεων στις τηλεπικοινωνίες
Σε εβδομάδα κινητοποιήσεων καλούν τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες σωματεία εργαζομένων στο χώρο. Πρόκειται για κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν το Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia, το Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind με τη στήριξη και την κάλυψη του Συντονισμού Σωματείων και Εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία.
Πρόκειται για ένα συντονισμό που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να απαντηθούν από κοινού στον κλάδο οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Έτσι το Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia πραγματοποιεί στάση εργασίας την Τρίτη 31/1. Το Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas επίσης στάση Εργασίας από τις 3.00 έως τις 5.00 μ.μ. την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, ενώ το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind πραγματοποιεί 24ωρη απεργία την Πέμπτη 2 Φλεβάρη, καθώς και συγκεντρώσεις στα κτίρια της Wind στη Λ. Αθηνών στον Κολωνό και στην Κηφισίας στο Μαρούσι.
Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες πραγματοποιούν αυτές τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τους εξαναγκασμούς σε παραίτηση που δίνουν και παίρνουν στον κλάδο. Επίσης ενάντια στις ελαστικές και μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, όπως «μαθητείες», voucher κ.λπ. που μαζί με την εντατικοποίηση και τις εργολαβίες κυριαρχούν και σε αυτό τον κλάδο. Απέναντι σε αυτά και στα μέτρα των μνημονίων και της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες τους.

 

Απλήρωτοι στις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας!

Απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες είναι οι 1.100 εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχιας. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να γίνουν… χρήστες των δομών στις οποίες εργάζονται, μιας και η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αδιαφορούν παντελώς για το πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα και η πολυδιαφημισμένη από την Κουμουνδούρου υπουργός εργασίας Ε. Αχτσιόγλου κωλυσιεργούν τη διαδικασία υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων. Αυτό τους επιτρέπει να παρακρατούν τους μισθούς των εργαζομένων και την ώρα που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους πεινάνε, η κυβέρνηση να μπορεί να εμφανίζει πλεονάσματα.
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό τους. Θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κανονικά καθώς οι 118.000 χρήστες των δομών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, είναι κι αυτοί σε κατάσταση απελπισίας. Όμως ο πάτος έχει και όρια και αν το πρόβλημά τους δεν λυθεί σύντομα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Και το όριο φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά καθώς, εκτός από το ότι είναι απλήρωτοι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους αντικαταστήσει με άλλους εργαζόμενους, αφού το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να επαναπροκηρύξει τις θέσεις εργασίας στις δομές αυτές, καταργώντας τις προηγούμενες. 

 

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Ο Τσίπρας ολοκληρώνει το έργο Μητσοτάκη

Της Κατερίνας Γιαννούλια

Με βήμα ταχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το «έργο του Κυριάκου» στο Δημόσιο.
Έτσι, ενώ η αξιολόγηση των εργαζομένων είχε ανακοπεί από το μαζικό, συλλογικό αγώνα άρνησης της αυτοαξιολόγησης των υπαλλήλων και το νομοσχέδιο Μητσοτάκη έμεινε αψήφιστο, η κυβέρνηση, έχοντας επαναφέρει, με νόμο πλέον, την αξιολόγηση εργαζομένων, στέλνει τα έντυπα αξιολόγησης στις υπηρεσίες.
Έξυπνα αποφεύγει να δηλώσει τι θα συμβεί σε όσους εργαζόμενους δεν πάρουν καλούς βαθμούς.
Το πνεύμα της «αξιολόγησης» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιλαμβάνει ωστόσο αποκαλυπτικά στοιχεία για την αντίληψή της για τον εργαζόμενο κόσμο στο ημιδιαλυμένο Δημόσιο. Ανάληψη ευθυνών και ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων, αναβάθμιση εργασιακού περιβάλλοντος, προστιθέμενη αξία διοικητικού έργου, βαθμός επίτευξης ατομικής στοχοθεσίας, όλα αυτά θα βαθμολογηθούν από τους δυο ιεραρχικά ανώτερους και μάλιστα, θα υπάρχει και συνέντευξη με τον έναν, ο υποκειμενισμός της οποίας είναι διαπιστωμένο πρόβλημα.
Ο εργαζόμενος ως άτομο, λοιπόν, οφείλει να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά, ανεξαρτήτως των συνθηκών που η κυβέρνηση με τα μνημόνια, τη λιτότητα και την παράδοση των πάντων στους ιδιώτες επιχειρηματίες, επιβάλλει, ανεξαρτήτως της συρρίκνωσης των δυνατοτήτων λειτουργίας του ξεχαρβαλωμένου Δημόσιου.
Η «αξιολόγηση» των υπαλλήλων δεν μπορεί να αποτιμηθεί ξεχωριστά από τους άλλους νόμους της κυβέρνησης για το «νέο» Δημόσιο, όπως αυτόν για την κινητικότητα.
Στο νόμο για την κινητικότητα γίνεται η παραδοχή ότι οι υπηρεσίες μπορούν να διαθέτουν σε άλλες υπηρεσίες το προσωπικό τους, αν μένει σε αυτές το 50%. Επομένως, οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν σε περιβάλλον με τους μισούς από τους απαιτούμενους υπαλλήλους και θα βαθμολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων»!
Με την επαναξιολόγηση δομών και τα νέα οργανογράμματα, θα καταργούνται οργανισμοί και υπηρεσίες και το έργο αυτών θα πέφτει στις πλάτες των υπόλοιπων εργαζομένων, αφού πρώτα θα έχουν πάρει οι ιδιώτες ό,τι κερδοφόρο υπάρχει ακόμα στο Δημόσιο.
Και ενώ στο νόμο για την «αξιολόγηση» εντέχνως έχουν προστεθεί άρθρα επίφασης δημοκρατίας, όπως η αξιολόγηση προϊσταμένων από τους κατωτέρους τους, συνελεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων για συναπόφαση κατευθύνσεων, στην πράξη γίνεται όργιο τοποθετήσεων αντί για κρίσεις προϊσταμένων, διευθυντών κ.λπ. Ορδές συμβούλων και μετακλητών επιχειρούν να στήσουν το νέο πελατειακό κράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με μίγμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Το παλιό που θα…έφευγε!
Η άλλη αντιδημοκρατική διάταξη του νόμου για την αξιολόγηση είναι η κατάργηση των αιρετών από τη διαδικασία ενστάσεων των εργαζομένων για τη βαθμολογία τους. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης (του άρθρου 21 του Ν. 4369/2016), η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γενικούς διευθυντές, ενώ οι αιρετοί μπορούν να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου! Ακόμα και τα παλαιότερα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με τη χλιαρή δυνατότητα εκπροσώπησης των εργαζομένων, παραμερίζονται με το νόμο, πια.
Τα σωματεία, αξιοποιώντας την πετυχημένη εμπειρία της προηγούμενης μάχης κατά της αξιολόγησης, μπορούν να οργανώσουν ξανά την αντίσταση στην αξιολόγηση, με καμπάνια ενημέρωσης και ενδυνάμωσης του αισθήματος της συλλογικής απάντησης των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις ακόμα πιο έντονες πιέσεις που δέχονται από πολιτική και διοικητική ιεραρχία σε αυτήν τη φάση.
Είναι (και) γι’ αυτό το λόγο που επείγει η συνεννόηση της Αριστεράς και των δυνάμεων που λογοδοτούν στο εργατικό κίνημα, για να μην εφαρμοστούν τα αντιδραστικά νομοθετήματα, για να μην ολοκληρωθεί το… όραμα Σημίτη για «επιτελικό κράτος», για να μη γίνει πράξη το όνειρο του Μητσοτακέικου για διάλυση του Δημοσίου και κατάργηση κάθε κοινωνικής πρόνοιας.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία