Εγκύκλιος για «μπλοκάκια»: Η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας

Κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Γενάρη εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλου για τα «μπλοκάκια» (εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών). Μια εγκύκλιος που αναμενόταν να νομιμοποιήσει και επίσημα αυτό το είδος εργασίας όπως και γίνεται. Όσα μάλιστα περιλαμβάνει η εγκύκλιος είναι χειρότερα για όσους εργάζονται με αυτό το καθεστώς, από όσο αρχικά αναμενόταν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, πρέπει και ο εργαζόμενος και ο εργοδότης να δηλώνουν από κοινού τη σχέση εργασίας. Ο εργαζόμενος πάνω στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και ο εργοδότης μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει τη σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφύγει μονομερώς στον ΕΦΚΑ. 
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο εργαζόμενος θα έχει τελικά δύο επιλογές. Η πρώτη να μη δηλώσει ούτε ο ίδιος την παροχή εργασίας με αποτέλεσμα να διογκωθεί η ανασφάλιστη εργασία και να συρρικνωθούν περαιτέρω τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Η δεύτερη να δηλώσει την εργασία και να πληρώσει ο ίδιος όλες τις εισφορές. Και το 16,72% του ίδιου του εργαζόμενου και το ποσοστό του εργοδότη που σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι μηχανικοί, για παράδειγμα ξεπερνάει το 20%. 
Ο τελικός μισθός των εργαζομένων με μπλοκάκια θα τείνει να εξαφανιστεί πλήρως αν συνυπολογίσουμε άλλα δύο χτυπήματα που δέχονται. Πρώτον δεν έχουν καμιά έκπτωση στις εισφορές όπως κάποιες, έστω μικρές, προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεύτερον θα ισχύει και για αυτούς το πλαφόν των 586 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι θα πληρώνει εισφορές για αυτού του ύψους το μισθό παρότι το σύνηθες θα ήταν να πληρώσει με βάση τον πραγματικό του μισθό που στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν ξεπερνάει τα 400 με 500 ευρώ. Η διαφορά αυτή θα επιβαρύνει και θα καλύπτεται αποκλειστικά από τον εργαζόμενο. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία