Αντιφασιστική διαδήλωση στο Ηράκλειο Αττικής

Φωτογραφία

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις στο μέτωπο του αντιφασισμού είναι πολύ έντονες. Η δολοφονία του μουσικού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από το μαχαιροβγάλτη της Χρυσής Αυγής κινητοποίησε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά των εργαζόμενων και της νεολαίας που ένιωσαν το μαχαίρι του Ρουπακιά να καρφώνει ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νίκος Κολυτάς

Η σύλληψη κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής ήταν μία πρώτη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί. Το αστικό κράτος αναγκάστηκε να προβεί στη σύλληψη των φασιστών υπό το φόβο ενός αναδυόμενου εξεγερσιακού κινήματος που το φοβόταν ήδη από το θάνατο του 19χρονου στο τρόλεϊ το καλοκαίρι. Η πολιτική μάχη ενάντια στο φασισμό και αυτούς που τόσο καιρό τον εξέθρεψαν και τον κάλυπταν δεν τελείωσε. Αντίθετα τώρα αρχίζει. Σε καμία περίπτωση ο Σαμαράς δεν έγινε αντιφασίστας και σε καμία περίπτωση η αντιφασιστική δράση δεν πρόκειται να σταματήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο πάρθηκε πρωτοβουλία στο Ηράκλειο Αττικής από κόμματα, φορείς και συνδικάτα καθώς και ανένταχτους αγωνιστές προκειμένου να διοργανωθεί πορεία στις 12/10 στις 6.00 το απόγευμα από το σταθμό ΗΣΑΠ του Ηρακλείου με προορισμό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Ηρακλείου.  Κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης έγινε πλούσια συζήτηση σχετικά με τη σημασία του συντονισμού της αντιφασιστικής δράσης και της σύμπραξης του συνόλου του κόσμου που αντιστέκεται απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο.

 

Εκτός από την πορεία ακούστηκαν και προτάσεις για περαιτέρω αντιφασιστικές δράσεις το προσεχές διάστημα, με κομβικό σημείο τον αντιναζιστικό χαρακτήρα που πρέπει να δοθεί στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναγωνιστές/τριες από τους ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας, την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας, την ΚΕΕΡΦΑ, τη Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, την ελευθεριακή συλλογικότητα «Αναζωπύρωση», τη Λαϊκή Επιτροπή Διονύσου, την ΟΜΕ, τη δημοτική κίνηση «Δίκτυο Πολιτών» Ηρακλείου, μαθητές από σχολεία της Φιλαδέλφειας και του Ηρακλείου, καθώς κι αρκετοί αντιφασίστες αγωνιστές από Μαρούσι και Μεταμόρφωση. Η αναρχική συλλογικότητα «Αναζωπύρωση» ήταν η μόνη που αρνήθηκε να συνδιοργανώσει.

Είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη για τη δυναμική του κινήματος, αλλά και για το μέλλον της κοινωνίας, τα αντιφασιστικά εγχειρήματα να μη λαμβάνουν πρόσκαιρο και εκτονωτικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα να έχουν διάρκεια, συνέχεια και σύνδεση με τον κόσμο της γειτονιάς. Αυτό απαιτεί οργάνωση, συντονισμό και προώθηση του αντιφασιστικού αγώνα μέσα από τη δημιουργία τοπικών λαϊκών επιτροπών. Επιτροπών, δηλαδή, όπου θα συναντιούνται ο απλός κόσμος της εργασίας και η νεολαία με οργανώσεις της Αριστεράς, με φορείς, κινήματα και σωματεία προκειμένου να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τη δράση τους απέναντι στη φασιστική απειλή και τη μνημονιακή πολιτική που την εξέθρεψε. Ο φασισμός και τα μνημόνια δεν τσακίζεται από τους «από πάνω» αλλά από την οργανωμένη δράση των «από κάτω», γι’ αυτό το λόγο το σύνθημα που δίνει τη σωστή κατεύθυνση της νίκης είναι ένα: «Λαϊκές Επιτροπές παντού!»

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία